Annonce
Dette er en klumme. Den udtrykker skribentens holdning.
Debat

Debat: 'Velfærd via vækst' - men hvilken slags vækst?

Debat: Venstre har halmballerne, og De Konservative har gavlene på de bygninger, hvor deres logebrødre har brillebutikker eller udlejning af fast ejendom. Her ophænger de deres smilende kæmpekroppe sammen med de obligatoriske fyndord. En af disse fine demokratiske opslagstavler har sloganet “velfærd via vækst”, og det lyder jo tilforladeligt, men det gemmer alligevel på en sproglig sten i skoen.


Vores samfund er ikke længere i vokse-alderen. Vi skal derfor omgås begrebet “vækst” med præcision.

Fra klummen


Problemet er ordet “vækst”, fordi det på en og samme tid rummer to betydninger - organisk vækst og mer-vækst. Når man som almindelig borger ser ordet "vækst", så tænker man umiddelbart på organisk vækst - et æbletræ. Det forvandler sol og regn og biers summen til smukke æbler, der vokser, mens vi sover. Vi tænker på babyer, der med livet foran sig kravler på overbelyste lammeskind, men først og fremmest tænker vi på den kæmpe kage, vi sammen med Brian Mikkelsen velfortjent skal nyde efter en lang arbejdsdag. Mums.

Mikael K.Bjerre

Og gid, det var så vel. For den “vækst”, der ifølge det blafrende banner skal give velfærd, er ikke organisk vækst, men en stigning i den organiske vækst - altså en “mer-vækst”. Der er tale om at æbletræet skal give to procent flere æbler, to procent større æbler og have to procent færre fejl på æblerne hvert år. Der er tale om, at æbledyrkeren skal opnå dette, samtidig med at det hvert år bliver to procent billigere at dyrke æblerne. Det er den menneskeskabte mer-vækst der skal skabe velfærd og ikke den ”naturlige” vækst.

Ethvert barn kan jo se, at organisk vækst er et enestående mirakel, mens mer-vækst i hænderne på personer, der er mere løse i det moralske kød, er rendyrket ondskab. Og det er derfor, ordet “vækst” burde deklareres. Vi kender alle sammen det lille tegn ®, der kan være efter varemærker, og mit forslag er, at alle politikere, der bruger ordet "vækst", bliver forpligtet til at eftersætte et lille “o” eller “m”, så vi i det mindste ved, hvilken type vækst de refererer til.

For det er med samfund, som det er med børn. Det er herligt at se dem vokse, mens de langsomt folder deres potentiale ud. Men når de er blevet voksne, skal de ikke vokse mere. Ellers ender de jo som overdimensionerende overkroppe på vækstgale gavle og stråforkortede halmballer.

Og det er der, vi er. Vores samfund er ikke længere ”barn” eller ”teenager” - vi er ikke længere i voksealderen. Vi skal derfor omgås begrebet “vækst” med præcision, og alle stemmeberettigede bør i søvne kunne skelne mellem ”vVelfærd via organisk vækst” eller ”Velfærd via mer-vil-ha'-mer-vækst”.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Debat

Debat: Lad ikke EU splitte Nato

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Indland For abonnenter

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

- Det er noget af det laveste, man kan gøre.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen