Annonce
Debat

Debat: 'Velfærd via vækst' - men hvilken slags vækst?

Debat: Venstre har halmballerne, og De Konservative har gavlene på de bygninger, hvor deres logebrødre har brillebutikker eller udlejning af fast ejendom. Her ophænger de deres smilende kæmpekroppe sammen med de obligatoriske fyndord. En af disse fine demokratiske opslagstavler har sloganet “velfærd via vækst”, og det lyder jo tilforladeligt, men det gemmer alligevel på en sproglig sten i skoen.


Vores samfund er ikke længere i vokse-alderen. Vi skal derfor omgås begrebet “vækst” med præcision.

Fra klummen


Problemet er ordet “vækst”, fordi det på en og samme tid rummer to betydninger - organisk vækst og mer-vækst. Når man som almindelig borger ser ordet "vækst", så tænker man umiddelbart på organisk vækst - et æbletræ. Det forvandler sol og regn og biers summen til smukke æbler, der vokser, mens vi sover. Vi tænker på babyer, der med livet foran sig kravler på overbelyste lammeskind, men først og fremmest tænker vi på den kæmpe kage, vi sammen med Brian Mikkelsen velfortjent skal nyde efter en lang arbejdsdag. Mums.

Mikael K.Bjerre

Og gid, det var så vel. For den “vækst”, der ifølge det blafrende banner skal give velfærd, er ikke organisk vækst, men en stigning i den organiske vækst - altså en “mer-vækst”. Der er tale om at æbletræet skal give to procent flere æbler, to procent større æbler og have to procent færre fejl på æblerne hvert år. Der er tale om, at æbledyrkeren skal opnå dette, samtidig med at det hvert år bliver to procent billigere at dyrke æblerne. Det er den menneskeskabte mer-vækst der skal skabe velfærd og ikke den ”naturlige” vækst.

Ethvert barn kan jo se, at organisk vækst er et enestående mirakel, mens mer-vækst i hænderne på personer, der er mere løse i det moralske kød, er rendyrket ondskab. Og det er derfor, ordet “vækst” burde deklareres. Vi kender alle sammen det lille tegn ®, der kan være efter varemærker, og mit forslag er, at alle politikere, der bruger ordet "vækst", bliver forpligtet til at eftersætte et lille “o” eller “m”, så vi i det mindste ved, hvilken type vækst de refererer til.

For det er med samfund, som det er med børn. Det er herligt at se dem vokse, mens de langsomt folder deres potentiale ud. Men når de er blevet voksne, skal de ikke vokse mere. Ellers ender de jo som overdimensionerende overkroppe på vækstgale gavle og stråforkortede halmballer.

Og det er der, vi er. Vores samfund er ikke længere ”barn” eller ”teenager” - vi er ikke længere i voksealderen. Vi skal derfor omgås begrebet “vækst” med præcision, og alle stemmeberettigede bør i søvne kunne skelne mellem ”vVelfærd via organisk vækst” eller ”Velfærd via mer-vil-ha'-mer-vækst”.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Tidligere TV 2-profil beretter om fysisk vold på ledelsesgangen

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre