Annonce
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Debat: Nu skal det være, og Folketingets åbning kunne være den helt rigtige anledning! Forhåbentlig præsenterer vi en ny reform, der giver værdig tilbagetrækning til mange. Vi flytter hegnspæle i dette efterår, når vi for første gang i mange år, giver flere rettigheder til almindelige lønarbejdere. Alle har ret til gode år som senior, også mennesker med lange arbejdsliv. Ordet ”reform” dækker denne gang ikke over forringelser, men vil være et skridt fremad.

Jeg mener, at vi har hårdt brug for reformer, der både giver mere retfærdighed og som tager ordentlig hånd om de nedslidte. Det er også nu, vi skal støbe fundamentet for, at flere faktisk er i stand til at klare mange år på jobbet. Det kræver massive investeringer i et sundt og sikkert arbejdsmiljø og i voksen- og efteruddannelse, så også kortuddannede løbende gennem hele livet kan skifte job og branche.

Skal det virkelig rykke i virkeligheden ude på arbejdspladserne med arbejdsmiljø og efteruddannelse må arbejdsgiverne tage opgaven meget mere seriøst end hidtil. Det sker ikke af sig selv, og de skal sikkert hjælpes med ”økonomiske incitamenter”. Den slags er Folketinget heldigvis også leveringsdygtig i.

Det er uretfærdigt, at et mennesker, der starter i job som 18-årige, har samme pensionsalder som folk, der først tjekker ind som 28-årige. Mennesker med korte uddannelser lever oven i købet betydelig færre år, end langt uddannede. Derfor er det vigtigt med en retfærdighedsreform.

Flere skal omfattes af reformerne, også Arnes kone. Sygeplejersker der tumler tunge patienter, pædagoger der er brændt mentalt ud og den stressede socialrådgiver, der ikke kan se hen over stakken af sagsmapper.

Der skal være meget bedre hjælp til de nedslidte. Om det bliver i regi af ”Arne-pensionen”, seniorpensionen, førtidspensionen eller et andet spor er ikke det vigtigste. De berørte mennesker skal bare have den rigtige hjælp. Jeg er ligeglad med, hvilken farve katten har, bare den fanger mus.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Danmark

Livet går videre - også selvom du får afslag på drømmestudiet: Mange veje fører til Rom

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Adapter: Psykolog - Drop børnebillederne og pas på dine børn online

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Indland

FAKTA: Her kan du se hvor mange der er optaget på studie

Optagelsen på de videregående uddannelser i 2021 er den næsthøjeste nogensinde.

Danmark

Afghanske flygtninge banker på Europas dør, og EU står på hælene

Selvom kameraet ryster, og optagelserne er grynede, er det ikke svært at se, hvad der sker. En lang række af mennesker - børn og voksne - bevæger sig fremad på stier i et goldt og kuperet terræn. Nogle har slidte rygsække på, andre bærer plastikposer med mad i hænderne. De sveder.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Danmarks krimidronning opdaterer den klassiske kriminalroman

Bøger: Vi befinder os midt i coronapandemien, og den pensionerede lægesekretær Anne-Maj Mortensen har fået nyt knæ. Det volder hende så mange smerter, at hun velforsynet med smertestillende medicin indfinder sig på Høve Kurbad. Her kan hun kombinere en besværlig genoptræning med det behagelige.

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling