Annonce
Tina Voldby, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne. Foto: Jeppe Carlsen
Debat

Debat: Ungdomsuddannelser skal ikke bare smøres ukritisk tyndt ud

Debat: Tekniq Arbejdsgiverne advarer mod regeringens planer om ukritisk at etablere ungdomsuddannelser i yderligere 15 byer. Det skal gøres med omtanke, så det ikke går ud over kvaliteten af undervisningen på de eksisterende erhvervsskoler.

Vi risikerer at udvande kvaliteten af undervisningen, hvis vi går ukritisk til værks, når regeringen skal indfri sine egne ambitioner om at etablere ungdomsuddannelser i 15 byer med over 10.000 indbyggere.


Erhvervsskolernes hovedforløb bør fortsat samles på færre skoler, således at man kan sikre den nødvendige kvalitet i undervisningen.

Fra debatindlægget


Det er den korte konklusion, efter at børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) for nylig præsenterede planerne. En af begrundelserne var, at risikoen for, at eleverne falder fra på en uddannelse, har en direkte sammenhæng med, hvor langt væk uddannelsesstedet ligger fra deres hjem.

Helt grundlæggende er det da også en både fornuftig og sympatisk tanke, at regeringen på denne måde vil give flere unge lettere adgang til de uddannelser, der skal fungere som løftestang ind på et arbejdsmarked, som i tiltagende grad skriger på flere hænder.

Vi har ganske enkelt ikke råd til eksempelvis at tabe en eneste potentiel ny faglært på gulvet, hvis vi skal holde gang i væksten herhjemme de kommende år.

Så langt, så godt for regeringens forslag.

Men skal det realiseres, er det afgørende, at man gør det klogt. Det gælder ikke mindst for erhvervsskolerne, hvor man bør begrænse sig til at udbyde grundforløbene lokalt, mens de efterfølgende hovedforløb stadig bør samles på færre skoler, således at man kan sikre den nødvendige kvalitet i undervisningen.

Vi kan se, at mens frafaldet på erhvervsuddannelsernes grundforløb ganske rigtigt hænger sammen med den geografiske afstand til skolen, så gør det samme sig ikke gældende i forhold til hovedforløbene.

Og da man på mange erhvervsskoler i forvejen kæmper for at få midlerne til at slå til - især på de tekniske uddannelser, der hele tiden skal være på forkant med en teknologisk udvikling i lyntempo - er der på ingen måde brug for at udsulte disse uddannelser yderligere i den geografiske mangfoldigheds navn.

Eller sagt på en anden måde: Det giver god mening at styrke de lokale uddannelsesmuligheder - så længe det ikke kommer til at ske efter laveste fællesnævner, og så længe der følger de nødvendige midler med. Især hvis vi på den måde kan få kanaliseret endnu flere unge ind på især erhvervsuddannelserne. For vi har brug for alle de nye faglærte, vi kan få fat i.

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Debat

Debat: Lad ikke EU splitte Nato

Udland

Dykkere reddede 12 meter lang pukkelhval fri af drivgarn

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Indland For abonnenter

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

- Det er noget af det laveste, man kan gøre.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen