Annonce
Debat

Debat: Tysklæreren, nutidens inkarnation af lektor Blomme

Annonce

Debat: Tysk er et grimt sprog. Fransk er smukt. Det ved enhver. Englændere er sjove. Tyskere har næsten ingen sans for humor. Tysklærere har slet ingen. Det er almen viden. Tyskstuderende er pligtopfyldende, men kedelige. Spanskstuderende er sprælske og spændende. De pligtopfyldende tyskstuderende bliver senere kedelige tysklærere. De sprælske spanskstuderende bliver spændende spansklærere. Dansklærere er flinke. Tysklærere er onde. Tysklærere har dårlig tøjstil og madstil. Tysklærere ser sjældent godt ud. Kvindelige tysklærere har knold i nakken og bærer briller. De mandlige går i ternede jakkesæt i nuancer af grønt og brunt.

Jeg må godt sige det, for jeg er selv tysklærer. Men det er selvfølgelig løgn. Alligevel har negative forestillinger om tysklærere et forbløffende godt tag i den kollektive bevidsthed. Der er lette point at høste ved at appellere til arketypiske forestillinger om ’tysklæreren’.

Jeg oplevede et eksempel i sidste uge, da Özlem Cekic holdt et oplæg på mit gymnasium. Oplægget var glimrende. Som mønsterbryder med kurdiske rødder ved Özlem Cekic en ting eller to om, hvordan gymnasielærere kan tackle diverse udfordringer med elever af ikke-vestlig oprindelse. Undervejs gav hun også et eksempel på, hvad vi ikke skal gøre. En af hendes gamle lærere – lad os kalde ham Ole – sagde engang: “Imponerende, som I kæmper, når man tænker på, at I aldrig bliver til noget.” Skræmmende og ondt, men behøvede vi at vide, at Ole havde været den unge Özlems tysklærer? Netop den detalje udløste en behersket, indforstået latter.

Jeg følte mig som tysklærer en smule krænket og tænkte ved mig selv: Hvorfra kommer de negative forestillinger om ’tysklæreren’? Spiller krigen stadig en rolle, selvom den fandt sted for adskillige generationer siden? Er det en form for mindreværdsfølelse? Eller har ’tysklæreren’ simpelthen afløst lektor Blomme som den inkarnerede ondskab, efter at latin kun spiller en perifer rolle i uddannelsessystemet? Hvem skal mon så afløse ’tysklæreren’, når tysk også er helt forsvunden?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Feriehusudlejere i opråb til regeringen: Ny nedlukning vil koste 1,3 millioner tyske overnatninger

Annonce
Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Annonce