Annonce
Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Illustration: Gert Ejton
Debat

Debat: Trustpilot-indberetninger og usaglig mistænkeliggørelse - Styrelsen for Patientsikkerhed underminerer lægers retssikkerhed

Vi har siden 2016 oplevet, at Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) mister proportionssansen, når den forvalter sin rolle som ”borgernes vagthund i sundhedsvæsenet” med overdreven mistillid og mistænkeliggørelse af læger. Det rammer lægers retssikkerhed.

Vi ser eksempler på, at styrelsen starter sager på baggrund af påstande fra eks-kærester eller -ægtefæller, som bruger en indberetning som hævn eller som led i en sag om forældremyndighed. Man har sågar kaldt læger til ”kammeratlig” samtale efter kundeanmeldelser på Trustpilot.

Disse ”kammeratlige” samtaler munder ofte ikke ud i nogen sanktion og tæller derfor ikke med i styrelsens statistik over sager i tilsynet. Så når STPS fremhæver, at det kun er få læger, som får en tilsynssanktion, skygger det for, at langt flere læger trækkes gennem mistænkeliggørende kontakt. Og det skygger for, at mange læger kaldes til kammeratlig samtale, uden der er belæg.

For det er ikke et krav fra STPS, at anmelderes påstande er underbyggede. Det er et problem, fordi det er omkostningsfrit for en anmelder at indberette en læge. På styrelsens hjemmeside kan alle endda læse, hvordan man anmelder anonymt.

Som læge kan man også opleve at skulle stå skoleret for STPS på baggrund af de samme patientklagesager, som en anden myndighed - Styrelsen for Patientklager (STPK) – allerede har vurderet, og hvor alle eller langt hovedparten af klagesagerne ikke gav anledning til kritik af lægen.

Men trods det bliver læger alligevel indkaldt til kammeratlige samtaler i Styrelsen for Patientsikkerhed på baggrund af de klagesager, selvom de efter gennemgang fra anden myndighed netop ikke har ført til kritik.

Denne mistænkeliggørelse begrundes eksempelvis med, at man har ”mange klagesager sammenlignet med andre læger".

Det er en usaglig og uholdbar tilgang fra styrelsens side. Dertil kommer, at det er uvist, hvor stort et antal sager uden kritik, der afføder en indkaldelse til STPS. Styrelsen forvalter altså efter uigennemsigtige og forskelligartede kriterier i stedet for efter objektive kriterier. Det underminerer vores retssikkerhed.

STPS afviser selv, at de agerer på denne måde, men det viser virkeligheden. Det ved vi fra sager, hvor vi hjælper vores medlemmer. Og vi ved det, fordi styrelsen i de konkrete sager har oplyst, at det er metoder, de bruger. Resultatet: Læger mistænkeliggøres på et useriøst grundlag.

Det kan kun være i alles interesse at få klarhed over, om styrelsens fremfærd overhovedet har givet mere patientsikkerhed, eller om det udelukkende bidrager til usikkerhed og følelsen af konstant overvågning blandt os læger.

Det kan også undre, at STPS ikke selv lader til at reflektere over, om dens måde at føre tilsyn med enkeltindivider på bidrager til læring og dermed øget patientsikkerhed. Vi savner, at styrelsen for alvor markerer, at patientsikkerhed er hovedformålet med styrelsens virke, og at den aktivt bidrager til, at den viden, som styrelsen indhenter, for alvor kommer i spil i dagligdagen i sundhedsvæsenet. Styrelsen siger om sig selv at de ”arbejder for at forhindre fejl og udbrede den viden, der kan forebygge dem”. Det mangler vi at se, når det kommer til tilsynet med enkeltlæger.

Nu har STPS kørt med det hårde tilsynsregime mod enkeltlæger siden 2016, og siden da har vi efterspurgt læring fra styrelsen. For det kan kun være i alles interesse at få klarhed over, om styrelsens fremfærd overhovedet har givet mere patientsikkerhed, eller om det udelukkende bidrager til usikkerhed og følelsen af konstant overvågning blandt os læger.

Styrelsens sundhedsfaglige tilsyn skal evalueres i de kommende måneder. Beløbet til at undersøge styrelsen er blevet øget fra Sundhedsministeriets side - der er nu sat to millioner kroner af - og det signalerer, at man ønsker en grundig undersøgelse som afsæt for forandringer. Forhåbentlig vil Folketinget interessere sig for, om en myndighed løser sin opgave på en tilfredsstillende måde.

Patientsikkerhed og lægers retssikkerhed går hånd i hånd, men Styrelsen for Patientsikkerhed underminerer begge dele med den måde, man agerer på.

Det er mit håb, at vi snart kan få gjort op med dette. Myndighedens mistillid til læger avler mistillid til myndigheden og går ud over patientsikkerheden. Det kan simpelthen ikke være meningen med en styrelse, som skulle være FOR patientsikkerhed.

Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Elbiler dyster i Vestjylland om at nå længst på færrest kilowatt

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani