Annonce
Danmark

Debat: Til kamp for ordentlige fødselsforhold

Nanna Bonde
Annonce

Debat: Kvindekamp anno 2021 bør også handle om de forhold, vi byder fødende. For de forhold, som i dag er gældende på landets fødeafdelinger, er simpelthen ikke et velfærdsland som Danmark værdigt.

Over de seneste år har området været præget af massive nedskæringer. Det betyder blandt andet, at fødselsforberedelse er skåret ind til benet, at flere sendes hjem kort efter fødsel (også f.eks. inden amningen er etableret) og ikke mindst at jordemødre og sygeplejersker har så travlt på gangene, at det ikke kan undgås at der sker fejl.

Det betyder at flere jordemødre søger over i det private, fordi de ikke kan leve med at skulle gå på kompromis med deres faglighed i en alt for presset hverdag. Det valg kan jeg ikke fortænke dem i overhovedet – selvom det har store konsekvenser for vores samfund. Samtidigt har travlheden enorme konsekvenser for de fødende og de børn, som er på vej til verden – hvor der nemt opstår problemer, hvis ikke der er ordentlig tid.

Stod det til mig, skulle vi massivt satse på at forbedre forholdene for jordemødre og fødende – så fødsler for de fleste bliver en god oplevelse og så vi sikrer en tryg start for nye liv. Det betyder, at det skal prioriteres, at der er nok tid til den enkelte fødende, og jordemødrene har tid til at sætte deres faglighed i spil. Det bør være et krav, at man har en kendt jordemoder, og at man ikke gennem sit forløb hver gang skal stifte bekendtskab med en ny – det vil gøre situationen mere tryg.

Derudover bør fødende kunne blive på hospitalet, til de føler sig klar til at forlade det og trygge i at skulle fortsætte forældrelivet alene, og ikke mindst bør alle tilbydes god fødselsforberedelse, så de fødende er klar til den ikke ukomplicerede opgave det er at skulle levere et barn til verden.

Kvindekamp handler om mange ting. Engang handlede det om stemmeret og valgbarhed, i dag handler det om mange andre ting – og forholdene for fødende bør klart være en del af kampen. Jeg begriber ikke, at vi accepterer at børn i Danmark skal fødes under så dårlige forhold, som vi nogle steder i landet ser det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Indland

Truede danske dagsommerfugle

Annonce