Annonce
Danmark

Debat: Teaterdanmark rives over på midten

Jakob Engmann. Pressefoto
Annonce

Debat: Et stort tillykke til Fredericia Musicalteater med genrejsningen. Tildelingen af det store statslige udviklingstilskud på 8,7 millioner kroner (om året i de næste fire år) i den forgangne uge er oprigtigt godt. Det er vigtigt, at man begrænser videntabet, understøtter infrastrukturen omkring Den Danske Scenekunstskole i Fredericia, og at tusindvis af publikummere igen skal nyde spektakulært musicalteater fra de kanter. Det bliver spændende og fedt.

Men med aftalen er Kulturministeriet samtidig ved at rive Danmark over på midten. Siden 2019 har teatre i Jylland og København modtaget massive tilskudsløft, hvor børn og øvrige borgere - også på Fyn og Sjælland - har skullet bidrage til finansieringen.

En forringelse og skævvridning, der kun forstørres af en række eksisterende særlige statslige milliontilskud (de gamle amtstilskud), der primært går til teatre i Jylland, mens man i København længe har nydt godt af de statsligt finansierede teatre under Københavns Teater og Det Kongelige Teater.

Stort set samtlige af Folketingets politikere, med Kulturminister Joy Mogensen og flere af landets kulturordførere i front, prædiker ved hver given lejlighed for et Danmark i balance og at alle danske børn skal møde kunsten. Reelt oplever vi, set fra Fyn, at det modsatte er ved at ske.

Bønnen herfra skal lyde, at politikerne snarest og gerne i tæt dialog med de dygtige folk hos brancheorganisationen Dansk Teater, skaber klare og gennemsigtige retningslinjer for paragraf 5-teatrene i Danmark.

Ingen teatre skal tildeles tilskud udelukkende på baggrund af geografi, men flere steder i landet er stærke og velfungerende egnsteatre ved at vokse sig så store, at de reelt er klar til at tage et større ansvar på sig og bidrage bredere til, at alle danskere møder scenekunsten. Ikke mindst på Sjælland og på Fyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Indland

Toprytter i en mørk tid

Annonce