Annonce
Danmark

Debat: Tak, men lad os se realiteter, minister!

Debat: Tak. Det lyder godt. Men lad os nu se realiteter! Jeg taler om det interview, denne avis bragte forleden med uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

I interviewet kommer hun med mange gode løfter og hensigter, der vil styrke samhørigheden og balancen i Danmark. Hun lover, at hun inden sommer vil fremlægge et udspil om at etablere nye og flytte eksisterende uddannelser uden for de fire store universitetsbyer.

Kim Ruberg, formand for Balance Danmark. Foto: Morten Pape

Hun lader os forstå, at det vil blive flere end 7000 nye uddannelsespladser i det produktive Danmark, og at der vil blive brugt mere end 100 millioner kroner på at følge det til dørs. I det hele taget, at regeringen ”vil gå langt videre” end det, Venstre og andre partier har foreslået. Og ovenikøbet konstaterer hun, at de senere år har vist, at størst ikke altid er bedst, og det at have et fællesskab et mindre sted har stor værdi og skaber bedre trivsel og resultater.


Som det er nu, tømmer vi de produktive dele af Danmark for unge og med dem nye familier, arbejdspladser og virksomheder.

Fra debatindlægget


Som sagt: Tak. Det har vi i Balance Danmark sagt i årevis, og et stort flertal af Folketingets partier har kvitteret og erklæret sig enig. Problemet er bare, at det har de nu gjort de sidste fire år, og i den tid er situationen blot blevet værre.

Da Balance Danmark i 2016 som de første regnede på, hvor de længerevarende uddannelsespladser ligger, var 80 procent placeret i de fire store universitetsbyer. Vores nyeste analyse viser, at det i dag er 81 procent - på trods af, at næsten alle partier i Folketinget siden 2017 er gået ind for, at flere uddannelsespladser skal placeres uden for de store byer.

Det er derfor bitter erfaring, der får mig til at sige: Lad os nu se realiteter.

En bedre fordeling af uddannelsespladser vil være en af de bedste ting, regeringen kan gøre for Danmark. Som det er nu, tømmer vi de produktive dele af Danmark for unge og med dem nye familier, arbejdspladser og virksomheder, der flytter til udlandet, fordi de ikke kan få den rigtige arbejdskraft og ikke har råd til at flytte til de alt for dyre universitetsbyer.

Godt 7000 uddannelsespladser, penge til at gøre det ordentligt og mindre kvalitetsenheder er præcis, hvad Balance Danmark i vore analyser har peget på som nødvendigt for Danmark. Men kære regering; når I nu er i gang, så tag lige de resterende konklusioner i vores analyser med:

I skal skabe en politisk plan og strategi for et decentralt uddannelsesdanmark, der tager udgangspunkt i et regionalt perspektiv, så vi får de erhvervsmæssige styrkepositioner, der varierer fra område til område, til at spille bedre sammen med uddannelserne. I skal engagere lokale virksomheder i et forpligtende samarbejde med uddannelsesinstitutionerne. I skal ændre ejer- og ledelsesforhold af de videregående uddannelser, så I ikke har en række selvejende institutioner, der reelt må underkaste sig Finansministeriets ødelæggende alt-i-en-løsning, der hedder centralisering.

Og I kan få det vedtaget i Folketinget. Mere end 130 mandater har allerede stillet sig bag disse anbefalinger: Lad os nu se realiteter til gavn for Danmark.