Annonce
Mere regulering og flere sanktioner af techmastodonter som Google og Facebook er netop blevet vedtaget i EU. Arkivfoto: Denis Charlet/Ritzau Scanpix
Debat

Debat: Tag ved lære af EU’s techregulering i den kommende medieaftale med et bredt forlig

Debat: En ny rapport om digital annonceomsætning fortæller os en vigtig historie om techgiganternes enorme indflydelse på mediernes mulighed for at drive forretning.

Rapporten viser en markant vækst i den digitale annonceomsætning fra 2020 til 2021. Det er positivt oven på corona, hvor annonceomsætningen i 2020 kun steg marginalt i forhold til 2019. Væksten i online-annonceomsætning fra 2020 til 2021 er rekordhøj, og det er jo naturligvis positivt. Men de nye tal viser samtidig, at teknologigiganterne Facebook og Google fortsætter med at øge deres omsætning i det danske marked.

Mads Brandstrup. Pressefoto

De to mastodonters omsætning udgør over halvdelen af den samlede omsætning på det danske annoncemarked. Facebooks estimerede annonceomsætning rettet mod det danske marked er på 1821 millioner kroner i 2021 sammenlignet med 1434 millioner kroner i 2020. Det svarer til en stigning på cirka 27 procent. Google er fortsat det ubetinget største online-annoncemedie i Danmark med en estimeret omsætning på mere end 4,9 milliarder kroner i 2021.

Udviklingen er stærkt problematisk, for techgiganterne æder fortsat en større andel af det digitale annoncemarked. Tallene er endnu en stor tyk streg under techgiganternes fortsatte uregulerede magt, der skaber unfair konkurrencevilkår til skade for virksomheder, medier og forbrugere.

På denne baggrund opfordrer vi i Danske Medier regeringen og Folketinget til at stille skarpt på disse vigtige emner i den kommende medieaftale, især techregulering. Der skal sættes ekstra hårdt ind over for giganter som Facebook og Google for at skabe mere lige markeds- og konkurrencevilkår.

Det er her afgørende, at Folketinget, trods uenigheder om delelementer i den kommende medieaftale, slår koldt vand i blodet, løfter ambitionerne fra medieudspillet og går sammen i et bredt forlig. Det er afgørende for at sikre det fremtidige økonomiske fundament for kvalificeret demokratisk oplysning til borgerne og for at begrænse big techs enorme magt og indflydelse på vores allesammens liv.


Techgiganternes uregulerede magt skaber unfair konkurrencevilkår til skade for virksomheder, medier og forbrugere.

Fra debatindlægget

Vi foreslår, at der i den kommende medieaftale nævnes en konkret indsats, der skal begrænse techgiganternes konkurrenceforvridende magt. Tiltagene skal bidrage til at stoppe den skævvridning i konkurrencen på annoncemarkedet, som er taget til de seneste år og skader både markedsvilkår og vores demokrati. De kan med fordel tage udgangspunkt i DMA’s afsnit om nationale konkurrencemyndigheder.

Mere regulering og flere sanktioner af techmastodonter som Google og Facebook er netop blevet vedtaget i EU. De to lovpakker, Digital Markets Act (DMA) og Digital Services Act (DSA), skal begrænse de største digitale virksomheders uregulerede og dominerende adfærd i relation til data, indhold på platformene, favorisering af egne tjenester og skabe bedre konkurrencevilkår til gavn for forbrugere og virksomheder.

Et centralt element er, at techfirmaerne skal kunne sanktioneres hårdt, hvis de bryder lovene, som i yderste konsekvens kan betyde en opløsning af selskabet. DSA og DMA er milepæle i forhold til at sætte en stopper for giganternes dominerende position på det digitale marked.

Vi bør i Danmark forpligte os på at bruge de redskaber fuldt ud til at skabe mere fair og lige konkurrence. Det bør være et centralt element i den kommende medieaftale, der for at løfte denne opgave kræver et bredt forlig.

Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Elbiler dyster i Vestjylland om at nå længst på færrest kilowatt

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani