Debat: En ny rapport om digital annonceomsætning fortæller os en vigtig historie om techgiganternes enorme indflydelse på mediernes mulighed for at drive forretning.
Rapporten viser en markant vækst i den digitale annonceomsætning fra 2020 til 2021. Det er positivt oven på corona, hvor annonceomsætningen i 2020 kun steg marginalt i forhold til 2019. Væksten i online-annonceomsætning fra 2020 til 2021 er rekordhøj, og det er jo naturligvis positivt. Men de nye tal viser samtidig, at teknologigiganterne Facebook og Google fortsætter med at øge deres omsætning i det danske marked.
De to mastodonters omsætning udgør over halvdelen af den samlede omsætning på det danske annoncemarked. Facebooks estimerede annonceomsætning rettet mod det danske marked er på 1821 millioner kroner i 2021 sammenlignet med 1434 millioner kroner i 2020. Det svarer til en stigning på cirka 27 procent. Google er fortsat det ubetinget største online-annoncemedie i Danmark med en estimeret omsætning på mere end 4,9 milliarder kroner i 2021.
Udviklingen er stærkt problematisk, for techgiganterne æder fortsat en større andel af det digitale annoncemarked. Tallene er endnu en stor tyk streg under techgiganternes fortsatte uregulerede magt, der skaber unfair konkurrencevilkår til skade for virksomheder, medier og forbrugere.
På denne baggrund opfordrer vi i Danske Medier regeringen og Folketinget til at stille skarpt på disse vigtige emner i den kommende medieaftale, især techregulering. Der skal sættes ekstra hårdt ind over for giganter som Facebook og Google for at skabe mere lige markeds- og konkurrencevilkår.
Det er her afgørende, at Folketinget, trods uenigheder om delelementer i den kommende medieaftale, slår koldt vand i blodet, løfter ambitionerne fra medieudspillet og går sammen i et bredt forlig. Det er afgørende for at sikre det fremtidige økonomiske fundament for kvalificeret demokratisk oplysning til borgerne og for at begrænse big techs enorme magt og indflydelse på vores allesammens liv.
Fra debatindlæggetTechgiganternes uregulerede magt skaber unfair konkurrencevilkår til skade for virksomheder, medier og forbrugere.
Vi foreslår, at der i den kommende medieaftale nævnes en konkret indsats, der skal begrænse techgiganternes konkurrenceforvridende magt. Tiltagene skal bidrage til at stoppe den skævvridning i konkurrencen på annoncemarkedet, som er taget til de seneste år og skader både markedsvilkår og vores demokrati. De kan med fordel tage udgangspunkt i DMA’s afsnit om nationale konkurrencemyndigheder.
Mere regulering og flere sanktioner af techmastodonter som Google og Facebook er netop blevet vedtaget i EU. De to lovpakker, Digital Markets Act (DMA) og Digital Services Act (DSA), skal begrænse de største digitale virksomheders uregulerede og dominerende adfærd i relation til data, indhold på platformene, favorisering af egne tjenester og skabe bedre konkurrencevilkår til gavn for forbrugere og virksomheder.
Et centralt element er, at techfirmaerne skal kunne sanktioneres hårdt, hvis de bryder lovene, som i yderste konsekvens kan betyde en opløsning af selskabet. DSA og DMA er milepæle i forhold til at sætte en stopper for giganternes dominerende position på det digitale marked.
Vi bør i Danmark forpligte os på at bruge de redskaber fuldt ud til at skabe mere fair og lige konkurrence. Det bør være et centralt element i den kommende medieaftale, der for at løfte denne opgave kræver et bredt forlig.