Annonce
"Trods et snarligt EU-forbud mod anvendelsen af tungmetallet zink i svinekødsindustrien er forbruget atter steget med cirka fire procent fra 2019 til 2020. Også forbruget af antibiotika i den danske svineindustri er steget", skriver Kjeld Hansen. Arkivfoto: Ernst van Norde/Scanpix
Debat

Debat: Svinelandbruget svigter atter frivillig aftale - øger forbruget af både zink og antibiotika

Debat: Trods et snarligt EU-forbud mod anvendelsen af tungmetallet zink i svinekødsindustrien er forbruget atter steget med cirka fire procent fra 2019 til 2020. Også forbruget af antibiotika i den danske svineindustri er steget fra 2019 til 2020 med 4,5 procent. De danske svineproducenter står for 75 procent af det samlede veterinære forbrug af antibiotika, og stigningen er især sket hos dem.

Kjeld Hansen

Svinekødsindustrien havde lovet frivilligt at nedsætte det kritiske forbrug af de to midler, men har i stedet øget anvendelsen. Det fremgår af den årlige Danmap-rapport over antibiotika-forbruget til produktionsdyr og mennesker i Danmark. Rapporten dokumenterer også, at kødindustrien stadig forbruger mere end dobbelt så meget antibiotika til deres dyr som sundhedsvæsenet anvender til mennesker.

Fra juni 2022 skal forbruget af tungmetallet zink i foder til produktionsdyr i EU ophøre. Forureningen af miljøet og dyrkningsjorden betragtes som alvorlig, ligesom brug af zink kan føre til udvikling af resistente sygdomsbakterier. Nogle danske svinefabrikker producerer allerede kød uden brug af medicinsk zink, så det er altså muligt. Men de mindre dygtige fabrikker er stadig i overtal, og da udfasningen før 2022 er baseret på frivillighed, har stigningen i forbruget ingen konsekvenser.


Svinekødsindustrien havde lovet frivilligt at nedsætte det kritiske forbrug af de to midler, men har i stedet øget anvendelsen.

Fra debatindlægget


Hvad angår den kritiske anvendelse af veterinære lægemidler har Fødevareministeriet og industrien vedtaget en handlingsplan med det mål, at antibiotikaforbruget til svin målt i kilo skal reduceres med to procent om året frem til 2022 set i forhold til forbruget i 2018.

I stedet for at overholde aftalen har erhvervet leveret en stigning i forbruget på 4,5 procent. Det betyder, at der nu skal reduceres med yderligere 6,5 procent oven i de aftalte to procent her i 2021, men det magter svinekødsindustrien næppe. Handlingsplanen må vurderes at være faldet til jorden, inden den overhovedet er begyndt at virke. Da aftalen er frivillig, får fiaskoen ingen konsekvenser.

Desværre er det ikke første gang, landbruget svigter en frivillig aftale med myndighederne. Samme forløb har vi set omkring den høje dødelighed hos smågrise, hvor man også lovede en markant nedgang, men i stedet leverede en stigning. Set i dette lys er der al mulig grund til at være skeptisk over for regeringens højt profilerede landbrugsforlig, for også det er for størstedelens vedkommende baseret på frivillighed.

Den ”historiske” klimaindsats, der skal reducere udledningerne af landbrugets klimagasser med 55-65 procent inden 2030, er ikke meget andet end varm luft, når det ikke har konsekvenser at svigte aftalen. Det svarer til at skrive en ny færdselslov med hastighedsgrænser på motorvejene, men uden at vedtage bøderegler.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Tidligere TV 2-profil beretter om fysisk vold på ledelsesgangen

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre