Annonce
"Stadig flere er heldigvis begyndt at have kødfri dage, og markedsanalyser peger på, at forbruget af kød vil falde de kommende år". Sådan lyder det i debatindlægget fra Greenpeace. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Debat

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Debat: Er der en sammenhæng mellem at spise kød og være "en rigtig mand"? Eller mellem at smøre leverpostej på madpakkerne og være en god hustru? Selvfølgelig ikke. Men myter som disse hindrer omstillingen af vores kødforbrug.


Oplagte steder at starte kunne være at stoppe al offentlig støtte til markedsføring af kød, beskytte børn og unge mod reklamer for kød, forbyde reklamer for kød i det offentlige rum.

Fra debatindlægget

Greenpeace har netop udgivet en rapport om markedsføring af kød i Danmark og fem andre lande i Europa i samarbejde med internationale eksperter i semiotik, som analyserer budskaber i film, billeder og tekster. Eksperterne konkluderer, at reklamerne bruger syv myter for at få forbrugerne til at forbinde kødspisning med det at føle sig accepteret, elsket og respekteret.

De syv myter er, at “bedre” kød er en del af klimaløsningen; kød er godt for dig, kød gør dig til en rigtig mand, gode mødre og hustruer serverer kød for deres familie, det er en del af vores nationale identitet at spise kød, kødspisning bringer mennesker sammen - og kød er lig med frihed.

Kristine Clement. Pressefoto

Hos Stryhns ser man for eksempel en voksen mand og hele hans håndværkersjak gå i panik, da han åbner madpakken og opdager, at der under en hilsen fra konen kun er salat. Harmonien vender dog tilbage, da en leverpostejmad daler ned fra himlen, mens en speakerstemme siger: “Rolig, Stryhns, dansk leverpostej. Mad for mænd”.

Denne form for markedsføring har urimelige omkostninger for både menneskers og klodens sundhed. Vi ved, at overforbruget af kød giver stofskifte- og hjerte-kar-sygdomme, og et nyt studie placerer Danmark i topti over dødsfald grundet et for stort kødforbrug. Samtidig eskalerer det klimakrisen.

Stadig flere er heldigvis begyndt at have kødfri dage, og markedsanalyser peger på, at forbruget af kød vil falde de kommende år. Det er godt nyt, for videnskaben er klar: Vi skal skære ned på kød for vores helbred, naturen og klimaet. Og vi har travlt. Produktionen af animalske fødevarer som kød og mælk står bag 19 procent af udledningerne af klimagasser globalt, og i Danmarks tilfælde hele 31 procent

Det er på tide, at der bliver sat ind mod kødindustriens uetiske manipulation. Vi kan alle sammen gøre en forskel ved at spise mindre kød, men hvis vi som samfund skal lykkes med den grønne omstilling af vores spisevaner, er det nødvendigt, at politikerne begrænser kødindustriens spillerum.

Oplagte steder at starte kunne være at stoppe al offentlig støtte til markedsføring af kød, beskytte børn og unge mod reklamer for kød, forbyde reklamer for kød i det offentlige rum og sikre at lovgivningen mod vildledende markedsføring bliver håndhævet effektivt, når kød- og mejerivirksomheder påstår, at deres produkter er bæredygtige.

Kødindustriens reklametricks minder om dem, der de seneste årtier er blevet brugt af tobaks- og alkoholindustrien. Er det ikke ved at være på tide, at vi for planetens sundheds skyld begynder at regulere reklamer for kød på samme måde, som det er blevet gjort for reklamer for alkohol og tobak?


Forsiden netop nu
Danmark

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Danmark

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Udland

Biden bekræfter parløb med vicepræsident Harris igen i 2024

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Kærlighed og undergang i mellemkrigstidens Tyskland

Film: Berlin, 1931. For krigsveteranen Jakob Fabian flyder dagene udsigtsløst sammen. I dagstimerne siver han søvngængeragtigt og uinteresseret gennem jobbet som reklametekstforfatter for et cigaretfirma, mens nætterne fyldes med en rastløs driven fra værtshus til værtshus. Altid en ny dame. Altid en ny bar.

Danmark For abonnenter

Lokalt DF-ægtepar har fundet favoritten til partiets formandspost: - Der er nogle hanelefanter, der afmærker deres territorium i øjeblikket

Viborgegnen: Christian og Lone Langballe har deres parti i blodet. Alene efternavnet på præsten og sygeplejersken fra Foulum indgyder en instinktiv fornemmelse af en familie, der hører sammen med dens folkeparti.

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Ukraine/USA/Rusland: Mens Vesten i stigende grad frygter en russisk invasion af Ukraine, tager ukrainerne selv situationen med ophøjet ro.

Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Danmark

32 lokalformænd vil stemme på Messerschmidt som formand

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling