Annonce
Karsten Hønge
Danmark

Debat: Stop dummebøder til pensionister

Debat: Staten rammer familier med dummebøder, hvis den ene er på pension mens partneren arbejder.

30 procent forsvinder fra pensionen når den samlede indkomst kommer over et vist beløb, og det rammer ganske almindelige job. SF har hamret på denne uretfærdighed i lang tid, og nu kommer en midlertidig løsning for mennesker, som udfører ekstraarbejde i forbindelse med Corona. Den slags arbejde bliver nu fritaget for modregning.

Folketinget sender ca. 50 millioner til pensionister, hvis partneres arbejde er relateret til epidemien. Det er godt, men langt fra godt nok. Det er trods alt kun en mindre sejr i et hjørne på slagmarken, så kampen fortsætter. Målet er, at give retfærdighed for alle pensionister. Du har måske hørt de tossede eksempler på sygeplejersker og sosu-assistenter, som bliver kommanderet på ”coronaoverarbejde”, hvorefter partneren derhjemme betaler. Men der er mange andre groteske situationer, hvor pensionisten fortsat betaler for partnerens arbejde.


Nu er pensionister, som har partnere beskæftiget med corona, beskyttet. Næste gang skal vi rydde helt op.


Det kunne være fængselsbetjenten, som fortalte mig om den desperate mangel på uddannet personale, og at han derfor pålægges ekstravagter. Men hans familie får langt mindre ud af det, end den kollega som bor sammen med en rask partner.

Jeg snakkede med en lastbilchauffør, som efter en længere periode med ekstraordinær arbejdsindsats måtte se en stor del af indkomsten forsvinde som træk fra partneres pension.

Den samme økonomiske hammer rammer familien, hvor den ene er lærer på en efterskole, og fik en bonus for at have stået i spidsen for nye projekter. Kollegaen med den raske partner fik mere økonomisk ud af det. Det er unfair, så det gør noget.

Eller hvad med soldaterveteranen, som indviede mig i sin dramatiske historie som udsendt i Danmarks tjeneste? Voldsomme oplevelser førte til svær PTSD, og han fortjener i den grad den førtidspension, som han får nu. Men når hans kone arbejder som rengøringsassistent bevæger familiens indkomst sig over grænsen, og de må se en tredjedel blive trukket i pensionen. Hvornår og hvor meget ved de aldrig, og det stresser et menneske, som bestemt ikke skal pålægges flere byrder.

SF har i flere sammenhænge forsøgt at komme ”partnerindkomstafhængigheden” til livs, eller gjort mildere. Nu er pensionister, som har partnere beskæftiget med corona, beskyttet. Næste gang skal vi rydde helt op.