Annonce
Illustration: Gert Ejton
Danmark

Debat: Socialisme eller kapitalisme? Kald det, hvad I vil - Kooperativer er sund fornuft

Den kooperative, demokratiske virksomhedsform soler sig i disse dage i historisk politisk opmærksomhed. I Folketingssalen har regeringen og dens støttepartier afsat midler til en ekspertarbejdsgruppe, mens oppositionen har stillet beslutningsforslag med samme indhold. I avisspalterne har Bertel Haarder (V) sluttet sig til Pelle Dragsted (EL) som bannerfører for bedre kooperative rammevilkår. Og for nyligt stemte Berlingske i med lederen ”Socialisterne gør klar til at stjæle andelsbevægelsen”, hvori andelstanken gøres til en borgerlig mærkesag.

I Danmark har vi tradition for, at højre- og venstrefløjen samles om sund politik i brede forlig. Andelstanken og den kooperative virksomhedsform er netop sund erhvervspolitik. Derfor håber vi i sektoren inderligt, at folketingets partier holder sig fra skyttegravene, så vi sammen kan sætte handling bag både blå og røde paroler.

Den kooperative, demokratiske virksomhedsform har i alt for mange år samlet støv i de erhvervspolitiske skuffer. Uklar lovgivning, manglende rådgivning og begrænsede finansieringsmuligheder står i vejen for, at fællesskabsorienterede iværksættere kan skabe morgendagens pendanter til brugs- og andelsbevægelsen, medarbejderkooperativerne, den gensidige forsikring og realkreditten. Der er med andre ord både borgerlige og centrum-venstre-dagsordener på spil.

Susanne Westhausen. Pressefoto

Fra et borgerligt perspektiv bør man slå et slag for at skabe optimale rammer for borgernes virkelyst - uanset hvilken organisationsform, de vælger. Kunde-, medarbejder- og producentejede virksomheder kan i mange tilfælde være et relevant alternativ til aktieselskabet, men har i dag væsentligt dårligere rammevilkår. At gøre noget ved det må være god borgerlig politik.

I den venstre side af Folketinget ser man demokratisk ejerskab som en del af løsningen på, at værdier i den globale økonomi samles på stadig færre hænder. Men kooperativer handler ikke kun om økonomi. Det handler lige så meget om demokratisk virkelyst, og om at have indflydelse på de ting, der er vigtige for den enkelte - ikke mindst ens eget arbejde.

Derfor bør det gøres meget lettere at starte og omdanne til medarbejderejede virksomheder ved for eksempel generationsskifte, hvilket forskning peger på vil medføre positive effekter for både medarbejderne, virksomhederne og samfundsøkonomien. Om vi så kalder det socialisme (andre skal ikke profitere af vores arbejdskraft) eller kapitalisme (vi gør medarbejdere til iværksættere frem for lønmodtagere) er for os at se mindre vigtigt.

Andelsbevægelsen er ifølge Berlingskes leder Danmarks bidrag til kapitalismen. Demokratisk ejerskab er imidlertid (og måske heldigvis) ikke kun en dansk opfindelse.


Derfor bør det gøres meget lettere at starte og omdanne til medarbejderejede virksomheder ved for eksempel generationsskifte, hvilket forskning peger på vil medføre positive effekter for både medarbejderne, virksomhederne og samfundsøkonomien.


Internationalt skønnes der at eksistere tre millioner kooperative virksomheder med tilsammen 280 millioner ansatte og 1,2 milliarder medlemmer. Nogle er store internationale virksomheder, andre små lokale fællesskaber. Tilsammen bevidner de, at den kooperative virksomhedsform er en succesfuld måde at organisere sig på, der er relevant på tværs af formål og behov, nationalitet, og politisk tilhørsforhold.

Landbrugets andelsbevægelse startede i Hjedding i 1882 og har historisk haft tætte bånd til de traditionelle landbrugspartier. Cirka to årtier før blev Danmarks første brugsforening etableret, og cirka to årtier efter de første arbejderkooperativer. Her var udgangspunkterne og de politiske tilhørsforhold anderledes, men den kooperative, demokratiske virksomhedsmodel grundlæggende den samme.

Kigger man i dag tilbage, har de kooperative virksomheders forskellige politiske tilhørsforhold givetvis ikke altid været en fordel. Og heldigvis ser verden i dag også meget anderledes ud. I dag samarbejder vi i sektoren tættere end nogensinde før, og uden at være knyttet til specifikke politiske dagsordener.

Når der i dag er politisk opbakning på tværs af Folketingssalen, er det noget, vi skal fejre. Men også holde stædigt fast i. Så lad os endelig diskutere, hvorfor andelstanken i dag er relevant både i landsbyer som Hjedding og på Nørrebro.

Men vi skal holde os fra skyttegravene og sammen finde langtidsholdbare løsninger, der gør det lige så let at starte en virksomhed, der ejes demokratisk af sine kunder eller medarbejdere, som det er at starte en virksomhed ejet af eksterne investorer.