Annonce
Finn Kristensen, formand for Dansk Skoleidræt. Pressefoto
Debat

Debat: Sæt bevægelse i skolen på den kommunale dagsorden

Debat: Valgkampen raser i landets kommuner. Listerne med kandidaternes lokale mærkesager er lange og vigtige. Men i hvor mange af landets 98 kommuner er der politikere og partier, som går målrettet ind i arbejdet med at opprioritere idræt og bevægelse på kommunens skoler?

Finn Kristensen, formand for Dansk Skoleidræt. Pressefoto
Hans Natorp, formand for DIF. Pressefoto
Charlotte Bach Thomassen, formand for DGI. Pressefoto

Det er en politisk vindersag, som ingen næppe kan stille sig uenig i. Det burde derfor være et prioriteret område i såvel valgkampen som på den efterfølgende dagsorden for alle de nye kommunalbestyrelser. Det fortjener vores børn og unge efter en periode med corona-restriktioner, som ikke mindst udfordrede vores bevægelsesfællesskaber - i skolen såvel som i foreningerne. Undersøgelser viser, at hver tredje elev slet ikke havde idræt eller bevægelseslektioner i relation til skolen under corona-nedlukningerne, og at de 6-16-årige i gennemsnit kun var fysisk aktive i lidt over en halv time om dagen.

Selv om tendensen nu er begyndt at vende, og foreningerne melder om stigende medlemstal, så mangler der stadig et godt stykke, før danskerne er lige så aktive som før corona-nedlukningerne. Ligesom der mangler et stykke, inden vi for alvor har en varieret og motiverende skoledag fyldt med bevægelse.

Det bør der gøres noget ved. Blandt andet ved at kommunerne prioriterer idræt og bevægelse i skolen. Området har store potentialer, og de positive afledte effekter på elevernes læring, sundhed og trivsel er uomtvistelige.

Det var også derfor, at der i forbindelse med skolereformen i 2014 blev indført et lovkrav om gennemsnitligt 45 minutters daglig bevægelse for alle elever. Det er nemlig et vigtigt element i skolernes arbejde med at skabe en varieret og motiverende skoledag, hvor det at lære med kroppen er helt centralt.

Vi undrer os derfor også over, at KL for nylig offentliggjorde et udspil, hvor de anbefaler, at lovkravet om bevægelse i skolen afskaffes. Det, mener Dansk Skoleidræt, DIF og DGI, er et meget uheldigt signal at sende. Vi vil lige minde om, at bevægelsen rent faktisk er et af de få reformelementer, som ifølge evalueringerne viser positive effekter, og som eleverne ikke mindst er glade for. Vi anerkender, at det kvantitative 45 minutters måltal kan være et vanskeligt pejlemærke, men samtidig rummer det en enorm frihed til, at man lokalt kan diskutere, hvordan man kan skabe en meningsfuld indsats.

Vi er mange i og uden for skoleområdet, der arbejder målrettet med at understøtte opgaven, men vi er ikke i mål med at skabe en skoledag i bevægelse. Nogle skoler er nået langt og har bevægelse som en indgroet del af kulturen, mens andre ikke har givet området samme opmærksomhed. Vores holdning er derfor, at lovkravet skal være der så længe, at der endnu ikke er skabt en stærkere struktur og kultur for bevægelse i skolen - og endda meget gerne understøttes af supplerende lokalpolitiske tiltag.

Der er ikke nogen trylleformular inden for idræt og bevægelse i skolen. Det kræver hårdt arbejde på den enkelte skole og en vedholdende kommunal prioritering på administrativt og politisk niveau. De steder i landet, hvor man er nået længst, er der taget en politisk og ledelsesmæssig beslutning lokalt om at skabe struktur på området. Det kan være gennem forløb, hvor der lægges en strategi for arbejdet, og som tager udgangspunkt i de lokale behov og udstikker konkrete mål og handleplaner. Bundlinjen er nemlig, at struktur skaber kultur.

Det kan I, kære lokalpolitikere, være med til at sikre ved at sætte idræt og bevægelse i skolen på den kommunale dagsorden. Det fortjener vores børn og unge.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Invitation til tredje vaccinestik er på vej til 375.000 borgere

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre