Annonce
Svend Løbner
Debat

Debat: Sådan behandler vi vores ældre: Et kvarters rengøring hver tredje uge

Debat: Nogle gange kan man blive i tvivl, om ens skattepenge gør nytte for dem, der har allermest brug for hjælp. Som forleden, da jeg besøgte et ældre ægtepar på hhv. 84 og 88 år. De kunne få rengøringshjælp et kvarter hver tredje uge. Et kvarter!

Da de protesterede, fik de lovning på en halv time. Men rengøringen gjaldt kun stue, gang og badeværelse. Og der skulle være støvsuget, når hjemmehjælperen kom.

Så jeg gik i gang med at hjælpe parret med støvsugningen. Manden bliver let svimmel, og konen har flere blodpropper, der kan udløse lammelse og i værste fald døden når som helst.

Jeg besluttede samtidig at lave en uvidenskabelig undersøgelse – men dog et konkret virkelighedstjek – om der nu også blev gjort ordentligt rent. Lagde mærke til en kaffeplet på stuegulvet og et par beskidte hjørner af badeværelsesgulvet.

Dagen oprandt, hvor hjemmehjælpen kom, og hun startede med at konstatere, hvad hun ikke ville gøre: ikke vaske gulv i stue og gang. Kun tage sig af badeværelset. Og hun havde fået besked på kun at være der et kvarter.Lad mig sige med det samme: Det er ikke hjemmehjælperens skyld. Forestil dig, at du kun har et kvarter pr. husstand og måske tre husstande i timen otte timer om dagen. Det er ikke et ønskejob.Der gik fem minutter med at snakke og finde rengøringsmidlerne frem. Så var der 10 minutter tilbage.

Jeg vendte tilbage for at tjekke badeværelset – og blev faktisk rystet. Hjemmehjælperen havde måske nået wc-kumme, vask og spejl. Men gulvet omkring toilet, under vask og i de nævnte hjørner havde ikke set skyggen af en svaber. Og brusekabinen var lige så snavset og kalket til som før.

Jeg måtte i gang igen – og snart var både gulv og brusekabine rengjort. Og de to gamle mennesker var glade og taknemmelige. Nu kan de klare sig nogenlunde i de tre uger, indtil de får et kvarters rengøring igen.

Lad mig sige med det samme: Det er ikke hjemmehjælperens skyld. Forestil dig, at du kun har et kvarter pr. husstand og måske tre husstande i timen otte timer om dagen. Det er ikke et ønskejob.

Men jeg anklager systemet. Hvordan kan ledelse, embedsværk og politikere tillade, at vores ældre kun får et kvarters rengøring hver tredje uge? En rengøring der selvfølgelig ikke kan blive fyldestgørende på så kort tid. Og det går ud over ældre, der har betalt skat hele deres arbejdsliv. Det er bare ikke i orden!

Forsiden netop nu
Danmark

Efter Brostrøms bøn: - Min datter bestemmer selv, om hun vil vaccineres

Danmark For abonnenter

Nemt og lækkert: Mortens Madklub serverer laks med fem ingredienser

Læserbrev

Metoo gælder ikke for mænd i Esbjerg

Podcasts

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: Kæmp for alt 1:3

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts

Lyt til Mortens Madklub: Godt grej til sommerens grillmad

Udland

Brande hærger feriesteder ved Middelhavet

Italienske brandfolk kæmper for anden dag for at få kontrol med skovbrande på Sicilien.

Udland

Romerrigets grænser og kursteder får status af verdensarv

En næsten 600 kilometer lang strækning langs med Donau-floden har af FN's kulturorganisation, Unesco, fået status af verdensarv.

Indland

RUC's lister med ansøgeres cpr-numre kunne læses af alle

I lidt under et døgn fra mandag middag til tirsdag morgen har der været fri adgang til cpr-numre, mailadresser og kommunikation til omkring 2700 personer, der i år har søgt ind på Roskilde Universitet (RUC).

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Læserbrev

Bertel Haarder, hvor er det fremadrettede, løsningsorienterede perspektiv?

Danmark

Se kortet: Her dyrker man de danske sommerafgrøder

Danmark For abonnenter

Nu skal Arne-pensionen stå sin prøve

Danmark

MTV fylder 40: Reality dræbte klassens frække dreng

Erhverv

Ældre og indvandrere fylder i voksende kø af langtidsledige

Kultur

Boris Johnson skal være far igen - mindst for sjette gang

Debat

Danmarks ambassadør i Paris: Frankrig atter frit efter coronavirus