Annonce
Danmark

Debat: Rusland trodser USA-sanktioner og går nu i gang med gasledningen Nord Stream 2

Jørgen D. Siemonsen
Annonce

Debat: Energistyrelsen meddelte i sidste uge, at Nord Stream 2 (NS2) - efter et års ufrivillig pause - går i gang med færdiggørelse af den russiske gasrørledning i farvandet syd for Bornholm fra i dag den 15. januar. Der udestår endnu 127 km af den i alt 1240 km lange dobbelte pipeline - hvortil kommer 33 km i tysk farvand sydvest for Bornholm. I alt 160 km.

Men ifølge en tidsplan udarbejdet af driftselskabet Nord Stream 2 AG i Zug, Schweitz - som nyhedstjenesten Bloomberg har set - vil i første omgang kun den ene af de to gasrørledninger blive forsøgt gennemført i de kommende måneder. NS2 AG er et 100 procent ejet datterselskab af det russiske statslige energiselskab Gazprom med hovedsæde i Skt. Petersborg med den tyske ekskansler Gerhard Schröder som formand.

Tidsplanen og en tilsvarende efterretning fra Søfartsstyrelsen før jul har varslet skibsfarten om, at forbudsområder er etableret, og at NS2 gasrørledninger fra 15. januar 2021 udlægges af de (russiske) rørlægningsfartøjer FORTUNA - assisteret af BALTIC EXSPLORER og MURMAN. Disse fartøjer er nu på vej til - eller befinder sig allerede i - dansk farvand syd for Bornholm.

Ifølge Bloomberg forudser NS2 i henhold til tidsplanen, at rørlægningsarbejdet i dansk farvand i bedste fald kan være afsluttet i sidste uge af maj, hvorefter den resterende strækning i tysk farvand påbegyndes. Her forventer man at kunne være færdig i midten af juni. Men i så fald er kun den ene af de to planlagte gasrørledninger lagt, og det foreligger ifølge Bloomberg ikke klart oplyst, hvornår det andet parallelle gasrør forventes færdiggjort. Der spekuleres i fagkredse på, at USA's sanktioner sidste år har vanskeliggjort modernisering og klargøring af specialfartøjer og indkøb af forsyninger og udstyr m.m.


Onsdag kom det frem, at det danske rådgivningsfirma Rambøll med 16.500 medarbejdere trækker sig.


NS2 tager naturligvis forbehold for de vanskelige vejrforhold i farvandet syd for Bornholm på denne årstid. Men ifølge Bloomberg tages der tilsyneladende ikke forbehold over for USA’s skærpede sanktioner:

Forsinkelserne på over et år i færdiggørelse af gasrørledningen indtraf nemlig i fjor, fordi det hollandske rederi Allseas ultimo 2019 trak sig fra opgaven på grund af en række skrappe USA-sanktioner vedtaget af Kongressen. Og disse sanktioner er faktisk blevet yderligere skærpet med vedtagelsen i forrige uge af USA’s Forsvarsbevillingslov for 2021.

De nye sanktioner rettes nu mod enhver enhed (“unit”) involveret i (om)bygning, forsikring og finansiering af rørlægningsfartøjer. Fremdeles rammes enheder, der bistår med testning, inspektion og teknisk certificering af anlægsarbejderne. Ifølge Reuters er det amerikanske udenrigsministerium netop i disse dage ved at udsende en liste over (europæiske) firmaer - herunder også danske - der vil blive ramt af USA-sanktioner, dersom de ikke omgående tager skridt til at afvikle deres engagement med NS2.


De russiske nyhedskilder har endnu ikke tilkendegivet, hvornår NS2 projektet ventes at blive fuldendt og idriftsat. Hvornår man kan lukke op for gashanerne for fuld kraft.


Den Norske Veritas - German Lloyd (DNV-GL) - et af verdens førende certificeringsselskaber - har derfor allerede trukket sig fra projektet. Og onsdag kom det frem, at det danske rådgivningsfirma Rambøll med 16.500 medarbejdere trækker sig. Det samme gælder ifølge Reuters det internationale forsikringsselskab Zurich Insurance Group og en række andre førende London-baserede maritime forsikringsgiganter. Det forlyder i øvrigt, at en eller flere af NS2 konsortiets fem finansielle partnere: tyske Uniper og BASF, Østrigs OMV, franske Engie samt Shell måske også er i USA’s søgelys.

På denne baggrund har det påkaldt sig betydelig international opmærksomhed, at NS2 på trods af de nu vedtagne skærpede amerikanske sanktioner alligevel vover at kaste sig ud i færdiggørelsen af projektet, som altså nu kun bliver halvfuldendt. Putin har ifølge Tass for nylig udtalt, at "han har fuld tillid til at projektet bliver færdiggjort". Han fordømmer samtidig den amerikanske sanktionspolitik og udtrykker håb om, at den næste amerikanske administration "vil behandle deres partnere med respekt".

Men de russiske nyhedskilder har endnu ikke tilkendegivet, hvornår NS2 projektet ventes at blive fuldendt og idriftsat. Hvornår man kan lukke op for gashanerne for fuld kraft.

Fagbladet World Oil vurderer, at der meget vel kan blive tale om yderligere forsinkelser på et halvt års tid, før NS2 går online. Der mangler jo at blive nedlagt endnu en gasrørledning, og hvis der også her går op til et halvt år, er vi meget let fremme ved udgangen af året.

Hertil kommer, at hele anlægget skal testes og kontrolleres. Fremdeles skal der i sidste instans udstedes et "Document of Certification", som afgørende forudsætning for forsikring af anlægget. Og her har USA’s sanktioner aktuelt gjort livet surt for NS2. Alt andet lige vil NS2 derfor næppe være klar til at gå online før engang medio 2022, skønner eksperterne Og her kan USA’s sanktioner - som endnu ikke er fuldt udrullede - sagtens gå hen at skabe yderligere alvorlige forhindringer og forsinkelser. Der foreligger tilsyneladende endnu ingen officielle reaktioner fra Det Hvide Hus eller Kongressen, som netop i disse dage har mere end nok at se til i forbindelse med præsidentskiftet.

Men det ligger fast, at de nye skærpede sanktioner er vedtaget i begge kamre med et stor flertal, og at Joe Biden er mindst lige så stor en modstander af NS2 som sin forgænger. Den tyske udenrigsminister, Heiko Mass, har i forrige uge udtalt til medierne, at "den tyske Forbundsregering ikke vil ændre sin holdning til NS2". Og i Danmark har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en mail forleden udtalt, at han på den ene side deler USA’s modstand mod NS2, men på den anden side "bestemt heller ikke er tilhænger af ekstraterritoriale amerikanske sanktioner mod europæiske firmaer". Så er Kofod dækket ind. Hans chef Mette Frederiksen har for nyligt lidt mere håndfast udtalt, at hun faktisk ønsker en ny diskussion om NS2, som hun "har været imod hele vejen igennem". Og der står faktisk et enigt Folketing bag modstanden til gasrørledningen, som jo fra i dag udrulles på havbunden i dansk farvand.

Kunne det monstro ikke være en god anledning til at tage en ny drøftelse af sagen i regering og folketing, når Joe Biden tiltræder om få dage, vil der blive lagt mærke til evt. danske udmeldinger i denne for USA og vore NATO-partnere så vigtig en sag?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark For abonnenter

Statens hjælpepakker var ikke nok: Sherlyns livsværk blev et af coronakrisens ofre

Annonce