Annonce
Jacob Mark, SF. Pressefoto
Debat

Debat: Regeringen nøler stadig med at investere i grønne hænder

Debat: Regeringen skal til at sætte fart på arbejdet med at få bedre rammer, der kan sikre, at flere unge motiveres til at tage en erhvervsuddannelse. Sker det ikke, får Danmark problemer med at sikre tilstrækkeligt med mennesker til at skabe den grønne omstilling, der er så vigtig for vores samfund. Udfordringen er enorm. Og samtidig skylder vi at sætte massivt ind for at hjælpe de 45.000 unge uden uddannelse eller job – dem skal vi ikke bare give op på.

Der skal investeringer til nu. Både til folkeskolen i form af vejledning, praktik mm. Men også til erhvervsuddannelserne, der på flere områder halter gevaldigt efter. Vi skylder alle de erhvervsuddannelseselever, der i denne periode er startet efter sommerferien at kunne kigge dem i øjnene og sige, at vi giver dem en ordentlig uddannelse, og gode rammer, der klæder dem ordentlig på – både som mennesker, og til fremtidens arbejdsmarked.

Det er ikke nogen nyhed, at vi i fremtiden kommer til at mangle faglærte med en teknisk erhvervsuddannelse – og at kloge hænder sammen med kloge hoveder er helt centrale for at løse den klimakrise, vi står i. Brancherne har ansvar for at sikre attraktive erhvervsuddannelser, der udformes, så de unge synes, de er interessante og kan se mulighederne for fremtiden, og for at sikre tilstrækkeligt med praktikpladser, så vores unge trygt kan starte på en erhvervsuddannelse. Selvom man i nogle dele af brancherne (herunder indenfor el- og vvs-delen) har udviklet nye kompetencer på det grønne område og formået at få antallet af unge, der søger ind, til at stige, så vokser behovet for dem fortsat. Det skal regeringen gøre noget ved. Og det koster.

Erhvervsuddannelserne og efteruddannelsesmulighederne på installationsområdet er de seneste år blevet opdateret med nye og flere kompetencer, der følger behovet for nye grønne og digitale kompetencer. For netop disse uddannelser leverer en stor del af kernearbejdskraft til et grønt samfund med en høj grad af digitalisering. Men vi skal endnu længere.

Branchen arbejder benhårdt på at sikre flere lærlingeaftaler, på at tiltrække de unge – og virksomhederne står klar, for manglen på arbejdskraft gør ondt. Men udfordringer må ikke løses ved at presse vores børn og unge. I stedet skal vi gøre det langt mere attraktivt at tage en erhvervsuddannelse. De besparelser, som bl.a. disse uddannelser har været udsat for de sidste mange år, har været giftige, og har været den helt forkerte vej at gå. Der er med andre ord brug for investeringer i uddannelse.

Udfordringer må ikke løses ved at presse vores børn og unge. I stedet skal vi gøre det langt mere attraktivt at tage en erhvervsuddannelse.

Gymnasiet er langt fra den eneste vej at gå. Gymnasiet er rigtigt for nogle. For andre ikke. En erhvervsuddannelse giver særdeles gode karrieremuligheder og mange muligheder for at tage eftervidereuddannelse resten af livet. Danmarks erhvervsuddannelser er altså ikke uddannelsesmæssige blindgyder til børn og unge. Men den faglige stolthed skal tilbage. Elektrikere, smede og vvs-energiuddannede og personer med en videregående teknisk uddannelse som maskinmestre og ingeniører er alle nogle, vi kommer til at mangle i fremtiden, hvis vi ikke sadler om. At tage en erhvervsuddannelse skal derfor være et attraktivt tilvalg for de unge.

Hvad er løsningen så? Ja, den har vist sig ikke at være helt så enkelt at finde, for udfordringerne og problematikkerne er komplekse. Men én ting er sikkert. Behovet for at styrke tilgangen til de grønne uddannelser og efteruddannelser er stor. Samtidig stiger behovet for at styrke både lærerkompetencer og digitale kompetencer. Det kræver store investeringer i udstyr og en fokuseret tilgang til de teknologiske udfordringer og potentialer, der knytter sig til realiseringen af de grønne målsætninger.

Vi har ganske enkelt ikke råd til at lade være med at sadle om, for alternativet er langt værre. Nu siger vi det sammen: Det koster en bondegård at investere i uddannelse, men det koster en hel jordklode at lade være.

Forsiden netop nu
Udland

WHO: Ny variant giver grund til bekymring

Danmark

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Danmark

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Podcasts

Lyt: Eksperimentbarn: Jeg græd stille under dynen

Indland

Sangeren Jimilian vinder Vild med dans

Udland

Tre personer fundet døde under uro i Salomonøernes hovedstad

Kultur For abonnenter

Volbeat-forsanger Michael Poulsen har samlet mod i årtier: - I dag tør jeg stå ved, at de døde flytter med

Musik: Da Michael Poulsen og hans familie flyttede ind i deres nye hus i Næstved-forstaden Appenæs i slutningen af 2019, skete der det, der er sket hver eneste gang, Volbeat-forsangeren er rykket ind i en ny lejlighed eller et nyt hus, siden han var barn. Noget andet end flyttekasser blev fragtet med.

Danmark

Ny coronavariant spreder sig fra Sydafrika: Det ved vi indtil videre

Corona: Alarmklokkerne ringer verden over, efter en ny coronavariant, der ser ud til at stamme fra Sydafrika, er begyndt at sprede sig.

Sundhed

Kristine: Hver gang jeg har en klient igennem et forløb, bliver jeg både rørt og forundret

Føles dit liv tungt, trist, hårdt og uretfærdigt? Har du følelsen af, at dit liv er tungt, hårdt, trist eller uretfærdigt? Og kan du ikke komme videre uanset hvor hårdt du prøver? Har du følelsen af, at du ikke fik lige så gode kort på hånden i livet, som alle de andre? At du ikke selv er herre over dit liv, fordi der bliver ved med at ske dårlige ting? Uden at du aner hvorfor eller hvordan du kan få det til at stoppe?

Danmark

Aftale på 10 milliarder kroner på plads: Skal sikre flere billige boliger i store byer

Indland

Sundhedsstyrelsen anbefaler covid-19-vaccine til 5-11-årige: -  Det har vi brug for

Danmark

Wammen placerer ansvar for minksag hos Mogens Jensens ministerium

Danmark

Tidligere departementschefs sms'er er genskabt i minksag

Indland

Professor: Vacciner kan nemt modelleres efter ny variant

Erhverv

Frygt for ny coronavariant giver kursfald til danske aktier

Kultur For abonnenter

'Du skal hjælpe mig med at ende det hele' - Fransk film sætter aktiv dødshjælp på spidsen

Debat For abonnenter

Meningsmager Pernille Skipper: Vil Venstre også kurere pest med topskattelettelser?