Annonce
Danmark

Debat: Pro-uafhængige vinder det catalanske valg

Illustration: Gert Ejton
Annonce

Debat: For tredje valg i træk vinder den catalanske uafhængighedsbevægelse et absolut flertal i det catalanske valg. Bevægelsen sidder nu på 74 mandater, hvilket er mere end de 68, der skal til for at have flertal i det catalanske parlament (ved forrige valg fik bevægelsen 70 mandater). For første gang har de partier, der er for Cataloniens selvstændighed, vundet over halvdelen af de afgivne stemmer.

Valget skulle være holdt næste år, men det blev fremrykket, fordi de spanske domstole væltede den catalanske præsident, Joaquim Torra, for ikke at have adlydt en valgstyrelse, der beordrede ham til at fjerne et banner, der kritiserede fængslingen af catalanske politikere. Præsidenten nægtede med henvisning til ytringsfriheden, og det spanske retsvæsen mente, at foragt var tilstrækkelig til at gennemtvinge fjernelsen af præsidenten for parlamentet i Catalonien og få fremrykket valget.

Efter at have rådført sig med covid-19-eksperter om pandemien besluttede den midlertidige catalanske regering at udsætte valget i fem måneder, indtil den tredje bølge af covid-19 var aftaget. Men endnu en gang blandede det spanske retsvæsen sig og gemmentvang altså valget til afholdelse 14. februar.

Dette er den samme spanske retsinstans, der holder ni catalanske politikere og aktivister i fængsel, og som har udstedt efterlysnings- og arrestordrer mod syv eksilerede catalanske politikere - som de tyske og belgiske domstole afviste at retsforfølge, fordi de ikke fandt beskyldningerne berettigede, og fordi der ikke var garantier for en retfærdig rettergang i Spanien.

Jordi Oriola Folch

Det er den samme spanske retsinstans, der opretholder efterlysnings- og arrestordren mod en mallorcansk musiker - eksileret i Belgien - for at synge om kongen af Spanien, og som snart kommer til at fængsle en anden catalansk musiker, Pablo Hasel, for også at have sunget om kongen. I den kontekst, og på trods af at have hele statsapparatet og den samlede spanske presse imod sig, har uafhængighedspartierne vundet igen og har gjort det med et endnu større flertal end nogensinde.


Spanien og EU kan ikke længere nægte det catalanske samfund retten til selvbestemmelse via en folkeafstemning med demokratiske garantier, gennemsigtighed og uden "foul play".


Flest stemmer fik den tidligere spanske socialist, der var sundhedsminister under første del af pandemien, som har haft den fulde støtte fra både staten, pressen og fagforeningerne generelt. Også foran uafhængighedspartierne har vi den spanske ekstreme højrefløj, Vox, der spurter ind i det catalanske parlament med 11 pladser.

Set i lyset af dette resultat og af det scenarie, der viser sig, kan den spanske stat og Den Europæiske Union ikke længere nægte det catalanske samfund retten til selvbestemmelse via en folkeafstemning med demokratiske garantier, gennemsigtighed og uden "foul play". Alt i alt handler demokrati om at give borgerne mulighed for at beslutte sig ved en folkeafstemning - ikke om at krænke deres vilje med anvendelse af love, der faktisk skal tjene til at garantere, at der er en ramme, der respekterer, hvad et samfund ønsker for sig selv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Indland

Toprytter i en mørk tid

Annonce