Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Debat: Placering af uddannelser - Regeringen er ved at bygge et nyt meningsløst uddannelsesloft

Hver femte ung får ikke anden uddannelse end folkeskolen. Jeg havde egentlig højere forventninger til vores velfærdssamfund. Til at vi evnede at løfte flere med. Men det gør vi ikke. Vi er lige så gode i Danmark – eller rettere sagt dårlige – til at bryde med den sociale arv, som de er i USA. Et land hvor uddannelse koster kassen og kvaliteten af den uddannelse, du ender op med, mange steder afhænger af, hvor stor dine forældres opsparing er. Det er ganske enkelt ikke godt nok af et velfærdssamfund som vores.

Det er både et menneskeligt tab. Men det er sandelig også samfundsmæssigt en risikabel kurs, vi har begivet os ud på. For når vi om ni år står og mangler 13.700 pædagoger og 13.100 lærere, som en ny analyse fra Danske Professionshøjskoler for nyligt viste, bliver den direkte konsekvens, at vores børn kommer til at sejle deres egen sø, fordi der ikke er dygtige voksne nok til daginstitutionerne og skolerne.

Katrine Robsøe. Pressefoto

Og når erhvervslivet ikke kan få de ingeniører og andre mennesker med grønne kompetencer, de skal bruge til at bringe Danmark i front på det globale marked for digitale og grønne teknologier og løsninger, så går væksten i stå.

Vi har ikke råd til at tabe så mange unge på gulvet, som vi gør i dag, for uddannelse er, hvad vi skal leve af i fremtiden. Vi skal have mange flere med.

Derfor giver det heller ikke mening, at regeringen vil tvinge uddannelsesinstitutionerne til at lukke hver tiende uddannelsesplads i de store byer som en del af deres plan om at få flere uddannelser i hele Danmark. Vi har lige revet uddannelsesloftet ned, og nu bygger regeringen et nyt meningsløst loft over unges uddannelsesmuligheder.

Land og by er unødige modpoler at trække op her. Meningsløse valg mellem enten eller. Lad os i stedet gøre det til en fælles kamp for at få dygtige mennesker nok til erhvervslivet og til vores velfærdssamfund ved at oprette nye uddannelsespladser flere steder i landet uden at lukke dem i byerne. Uden at slukke drømme. En fælles kamp om at give alle lige muligheder i stedet for at bruge uddannelserne til det simple formål at føre regionaliseringspolitik.

Selv fandt jeg hjem, da jeg som 21-årig flyttede fra Skjern til Aarhus for at studere. Tilvalget af bylivet handlede ikke udelukkende om uddannelsesvalg. Det handlede også om ungdomsliv og fællesskaber. Det var det ungdomsliv, jeg havde lyst til, og sådan tror jeg, der er mange unge, der har det. Og det er de muligheder, regeringen vil frarøve kommende studerende.

Risikoen er, at vi ender med på den ene hånd nogle uddannelser i landdistrikterne, som ikke er lige så attraktive, og måske endda ikke kan tiltrække studerende nok, og på den anden hånd nogle uddannelser i byerne, som det bare bliver endnu sværere at komme ind på, fordi der er færre af dem. Erfaringerne fra VLAK-regeringens udflytning af en række professionsuddannelser viser jo netop, at det ikke er lige til at dirigere de unges uddannelsesvalg.

Selvfølgelig skal vi have uddannelser i hele landet, der hvor det giver mening, og det kan vi også få, hvis vi er villige til at investere i det. Lægeuddannelsen i Nordjylland og ingeniøruddannelsen i Kalundborg er gode eksempler. Og ligesom regeringen ser vi også potentiale i kigge mod nogle af de uddannelser, som vi har desperat brug for, at flere unge tager.


Vi vil meget gerne oprette nye uddannelsespladser, som svarer på arbejdsmarkedets behov uden for de store byer. Men det giver ingen mening – hverken for de unge eller i det store billede – at det skal være på bekostning af uddannelserne i de store byer.


Manglen på lærere og pædagoger bliver kun større de kommende år, og erhvervslivet efterlyser allerede arbejdskraft og melder om et glohedt arbejdsmarked. Vi vil meget gerne oprette nye uddannelsespladser, som svarer på arbejdsmarkedets behov uden for de store byer. Men det giver ingen mening – hverken for de unge eller i det store billede – at det skal være på bekostning af uddannelserne i de store byer.

Regeringen varmer op til kommunalvalg på bekostning af de unges uddannelsesmuligheder og forskningsmiljøer i international topklasse. Skulle vi ikke lade være med at gøre uddannelsespolitik til landdistriktspolitik og i stedet være fælles om at give flere unge flere muligheder for at blive, hvad de drømmer om.

Forsiden netop nu
Danmark

Efter Brostrøms bøn: - Min datter bestemmer selv, om hun vil vaccineres

Danmark For abonnenter

Nemt og lækkert: Mortens Madklub serverer laks med fem ingredienser

Læserbrev

Metoo gælder ikke for mænd i Esbjerg

Podcasts

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: Kæmp for alt 1:3

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts

Lyt til Mortens Madklub: Godt grej til sommerens grillmad

Udland

Brande hærger feriesteder ved Middelhavet

Italienske brandfolk kæmper for anden dag for at få kontrol med skovbrande på Sicilien.

Udland

Romerrigets grænser og kursteder får status af verdensarv

En næsten 600 kilometer lang strækning langs med Donau-floden har af FN's kulturorganisation, Unesco, fået status af verdensarv.

Indland

RUC's lister med ansøgeres cpr-numre kunne læses af alle

I lidt under et døgn fra mandag middag til tirsdag morgen har der været fri adgang til cpr-numre, mailadresser og kommunikation til omkring 2700 personer, der i år har søgt ind på Roskilde Universitet (RUC).

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Læserbrev

Bertel Haarder, hvor er det fremadrettede, løsningsorienterede perspektiv?

Danmark

Se kortet: Her dyrker man de danske sommerafgrøder

Danmark For abonnenter

Nu skal Arne-pensionen stå sin prøve

Danmark

MTV fylder 40: Reality dræbte klassens frække dreng

Erhverv

Ældre og indvandrere fylder i voksende kø af langtidsledige

Kultur

Boris Johnson skal være far igen - mindst for sjette gang

Debat

Danmarks ambassadør i Paris: Frankrig atter frit efter coronavirus