Annonce
Debat

Debat: Partipolitiske patent på kristendommen er ukristeligt

Annonce

Debat: Så lykkes det igen Kristendemokraterne (KD) at blive opstillingsberettiget til folketinget. Stort tillykke. Jeg er ikke kristendemokrat, men har sympati for store dele af parties politik, som jeg forstår som borgerlig værdipolitik med et klart afsæt i kristendommen. Det lyder næsten som det fornyede Dansk Forkeparti (DF), der vender hjem fra sommergruppemødet i Sønderjylland, efter at den fortabte søn Morten Messerschmidt i adskillige udtalelser forkynder partiparolen som kristenfunderet nationalkonservatisme. Det kan jeg delvist godt se mig selv i, selvom jeg klart foretrækker at være for noget, mere end primært at være imod nogen.

Jeg er selv kristen, og demokratisk sindet og konservativ, men hverken hjemhørende hos DF eller KD. Jeg mener at kristentroen er et personligt anliggende, der udleves i fællesskaber på tværs af partiskel. Så hvis man kalder en politisk forening for et kristent parti, så er man ikke mange alen fra at være en religiøs forsamling. Blander man så politisk magt og menighed for meget sammen, så ender vi i en form for kristen sharia, og man har forstået kristendommen meget dårligt, hvis man prøver at bruge evangelierne som magtforstærker, eller prøver at spænde Kristus for sit partiprogram.

Det er gammel vin på nye flasker at bruge kristendommen som løftestang til sine politiske synspunkter, og man skal ikke gå ret meget fra Herodes til Pilatus for at se, at religion er en voksende politisk kampplads om “dem og os”. Der er nu alligevel himmelvid forskel på de to partier, da det forekommer mig, at DF er mere imod muslimerne, end KD er for kristendommen.

Jeg deler målet om at lade kristentroen få indflydelse på vores samfund. Derfor skal der lyde en tak til KD og DF for at italesætte kristendommens betydning i dansk politik. Det er så væsentlig en opgave at løfte, at vi bør forbrødre os og bære evangeliet med os fra hvert vores partipolitiske ståsted. Hvis man derimod italesætter kristendommen eksklusivt i sin partipolitiske selvforståelse, så får det let den uhellige konsekvens, at anderledes tænkende opfattes som ukristelige.

Jeg er heller ikke veganer. Veganerpartiet er også blevet opstillingensberettiget til folketinget, med et meget rettroende partiprogram. Men her må man da sande, at bønnerne har haft stor indflydelse på et partiprogram, der endnu ikke er så meget kød på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Vestkystens glemte kunstnerkoloni

Danmark

Plantekød og pølsesnak

Annonce