Annonce
Illustration: Gert Ejton
Danmark

Debat: Opgør med Guantánamo

Det er i disse dage 19 år siden, at interneringslejren Camp X-Ray blev oprettet på Guantánamo på Cuba. Mine møder med dette retsløse tomrum blev - foruden det tjenstlige - til en stærk personlig rejse, hvor jeg endnu engang måtte sande, at ondskaben ikke altid tilhører ”de andre”!

På lejrens uigennemtrængeligt pigtrådshegn sås der store skilte med teksten: ”Honour bound to defend Freedom”. Den blotte symbolik i dette, gjorde det svært at undgå associationer til andre pigtrådshegn og skilte, f.eks. ”Recht oder Unrecht. Mein Vaterland”. Jeg skulle afhøre og efterforske den danske Guantánamo-fanges gøren og laden.

Jeg så ham første gang i et træskur, et interimistisk oprettet afhøringsrum midt i den glohedende stenørken, Han blev kørt til stedet i en lille åben, elektrisk golfvogn. Bundet om hænder og fødder med lænker og bevogtet af tre militærpolitifolk stærkt bevæbnet med pumpguns. De var iført gummihandsker. Det var endnu et lag af ydmygelser ovenpå burene, hvor de som vilde dyr i zoologiske haver var indespærrede. Det var, som om de beskyttede sig mod et slimet kryb, der ikke måtte inficere deres ”rene” hænder. Dehumaniseret til vilde dyr, kryb, kræft, ja til den rene ondskab. Og når du ikke kan se mennesket i ondskaben, så er alle midler tilladt - også det ondeste onde.

Den danske Guantánamo-fange bør være lykkelig for, at han havde PET og det danske Udenrigsministeriets interesse, for ellers var han, som mange af de andre været underkastet tortur, f.eks. den uudholdelig simulerede drukning (Water boarding).

En intens efterforskning med flere besøg på Cuba gjorde, at det danske Justitsministerie konkluderede, at han ifølge den daværende lovgivning ikke kunne retsforfølges, medmindre amerikanerne havde andre beviser end de kendte. Dette var ikke tilfældet, og det lykkedes for Udenrigsministeriet at få ham løsladt.

741 dages i amerikansk fangenskab blev afsluttet, da jeg for sidste gang midt i en klar cubansk tropenat landede på basen med et af forsvarets Challengerfly.

Hans Jørgen Bonnichsen.

Fra flyets små runde vinduer kunne vi se, at vi blev omringet af skarpt bevæbnede soldater. På landingsbanen tændtes projektørerne og et tv-hold fra basen filmede løs, da jeg med min underskrift overfor General Miller himself kvitterede for overdragelsen af et styk person. Stemningen var intens og ikke just venligt. I løbet af 45 minutter var Challengeren atter i luften, nu med en passager mere, og med en skarp drejning blev kursen sat mod Danmark og friheden.


Nu er vi på vej mod foråret 2021, og stadig sidder der 40 retsløse fanger i et rum, der selv for de værste af slagsen, hvis der skulle være sådanne, ikke er egnet til et liv.


Det var ikke alle i Danmark, der var enige i afgørelsen. Nogle ville hellere have set ham mumificeret i stenørkenens ulidelige helvede. Til trøst for dem, har han senere dødsdømt sig selv og dræbt på slagmarken i Syrien.

Det er nu 19 år siden og fem måneder efter terrorangrebet mod USA's sjæl. Dengang slog jeg mig til tåls med, at dette retsløse univers jeg oplevede på Guantánamo-basen, måtte være en umiddelbar amerikansk reaktion på ”Nine-Eleven”, der snart måtte få en ende.

Jeg tog gruelig fejl. Det blev et amerikansk farvel til ”the moral high ground”. Nu er vi på vej mod foråret 2021, og stadig sidder der 40 retsløse fanger i et rum, der selv for de værste af slagsen, hvis der skulle være sådanne, ikke er egnet til et liv. Over 700 har været anklaget og frarøvet adskillige års frihed. Knap en håndfuld er dømt.

Nu eksisterer der en enestående mulighed for den nytiltrådte præsident Joe Bidden, der tidligere har givet udtryk for sin afsky for Guantánamo - ikke alene at gøre op med Trumps domæne, men også, som Amnesty International og Dignity opfordrer til, at stræbe efter en reel og vedvarende retfærdighed og med en forpligtelse til igen at indtræde som en ægte fortaler for menneskerettigheder.