Annonce
Claus Jensen, Dansk Metal. Foto: Dansk Metal
Debat

Debat: Ny sundhedsteknologi gavner både borgere, medarbejdere og samfundsøkonomien

Debat: Danmark er et af de bedste steder i verden at bo og leve. Også hvis man bliver syg og får brug for behandling eller hjælp. Men vores sundhedssystem er udfordret.

Vi lever længere, og mange lever med en eller flere kroniske sygdomme. Vores forventninger til sundhedsydelser stiger, og vi stiller høje krav til effektivitet i hele sundhedsvæsenet. Derfor har vi brug for nye løsninger, hvis vi fortsat vil være blandt de bedste.

Både Dansk Metal og Danske Regioner er blandt drivkræfterne i regeringens nye digitaliseringspartnerskab. I partnerskabet skal vi finde sammen om nye anbefalinger til, hvordan vi bygger videre på den gode digitaliseringsgrad, vi har i Danmark - og også i det danske sundhedsvæsen.

Dansk Metal og Danske regioner, industrien og sundhedssektoren har en del til fælles, når det kommer til ny teknologi. På samme måde som robotteknologi og automatisering gavner dansk industri, så har vi brug for mere digitalisering og ny teknologi i sundhedsvæsnet, hvis vi skal kunne følge med. Og vi skal følge med - både af hensyn til folkesundheden, den enkelte patient og for at styrke samfundsøkonomien. Og vi kan nå længere, hvis vi, i sundhedssektoren og industrien, udvikler de nye løsninger sammen.

Ny teknologi kan ikke erstatte den faglighed, nærhed og pleje, som er afgørende for at behandle og diagnosticere patienter. Men med ny teknologi kan vi f.eks. organisere arbejdet anderledes.

Når vi bruger en robot, som er udviklet under corona, til at desinficere områder med smitterisiko, får travle medarbejderne i sundheds- og plejesektoren luft til andre opgaver. Mere digitalisering gør det lettere at kommunikere både med og i sundhedsvæsnet. Hvis vi er godt forbundet digitalt på tværs af hospitaler, kommuner, praktiserende læger og den enkelte patient, kan vi både behandle bedre og på nye måder. Et eksempel er telemedicin og den enkeltes selvopsamlede data, som gør det nemmere for patienten at fortælle, hvordan de har det og få medindflydelse på eget forløb.

Industrien og sundhedssektoren har et godt og voksende samarbejde om både offentligt-private projekter og forskningsprojekter. Men det er tydeligt for begge parter, at vi kan samarbejde om meget mere og dermed skabe bedre vilkår for patienter og sundheds- og plejepersonale og vækst og innovation i danske virksomheder.

Derfor vil vi gerne sammen appellere til, at den digitaliseringsplan for sundhedssektoren, som regeringen barsler med, ikke bliver et add-on til alle de strategier, der i forvejen eksisterer for området.

Vi mener, planen bør fokusere på, hvordan vi sikrer tilstrækkelige investeringer, så vi kan bygge et bæredygtigt sundhedsvæsen, der baserer sig på den nyeste viden og teknologi.

Et område, som kræver investering, er it-systemerne, der er kernen i al diagnosticeringen af patienterne og dagligt håndterer over en million blodprøver og f.eks. coronatest.


På samme måde som robotteknologi og automatisering gavner dansk industri, så har vi brug for mere digitalisering og ny teknologi i sundhedsvæsnet, hvis vi skal kunne følge med


Vi var blandt de første til at digitalisere sundhedsvæsnet og dermed blandt de mest effektive, men nu er it-systemerne ved at være for gamle. Vi har også brug for at klæde både patienter og medarbejdere på til at mestre digitale kompetencer, som matcher udviklingen i sundhedsvæsenet.

Derfor er der behov for både efteruddannelse og kompetenceudvikling. Vi oplever også, at der bør kigges på at lave en mere tidssvarende og proaktiv lovgivning, som giver bedre rum til implementering af ny teknologi i sundhedsvæsenet.

Sundhedsvæsnet er allerede i dag en højteknologisk sektor. Både når det kommer til medico-udstyr, life science og digitalisering. Og vi skal sammen videre af den vej.

Vi kan ikke komme udenom, at øget digitalisering og nye teknologier er afgørende, hvis vi vil fremtidssikre sundhedssektoren i Danmark, styrke samfundsøkonomien og fortsat være blandt verdens bedste. Men det kræver, at vi investerer klogt, hvis vi skal lykkes.

Forsiden netop nu
Danmark

Borgmestre frygter indhegnede dyr i nye naturparker: - Det er zoologisk have, ikke vild natur

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Podcasts

Lyt: Stifter af populær netbank har haft rod i regnskabet i årevis

Indland

Tusindvis af grunde kan være forurenede med fluorstoffer

Udland

USA øger sikkerhed forud for Trump-tilhængeres demonstration

Udland

Prins Phillips testamente skal hemmeligholdes i 90 år

Den afdøde prins Philips testamente vil forblive en hemmelighed i mindst 90 år for at beskytte det britiske kongehus' privatliv.

Kultur

Prins Phillips testamente skal hemmeligholdes i 90 år

Den afdøde prins Philips testamente vil forblive en hemmelighed i mindst 90 år for at beskytte det britiske kongehus' privatliv.

Udland

Facebook sletter tyske coronaskeptikeres profiler

Facebook har slettet næsten 150 brugerprofiler og grupper, der er tilknyttet den tyske bevægelse Querdenken.

Danmark For abonnenter

Plejekrævende kvinde efter måneders konflikt om videoovervågning af hjemmehjælpere: Jeg har ikke haft det bedre, end siden de private hjælpere kom

Erhverv

Virksomheder mangler hænder: DA-boss vil skærpe sanktioner for ledige, der ikke tager et job

Danmark

Klumme: Lad os lære af corona fremfor at sende 3000 danskere i lighuset

Debat

Debat: Tillid til landbrugstoppen?

Debat

Debat: Akut behov for international kvalificeret arbejdskraft

Erhverv

Arbejdsnedlæggelser udløser bod til utilfredse sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske forhold med forviklinger

Debat

Debat: Retten til dagpenge - Hvorfor skal de unge igen betale prisen?