Annonce
Danmark

Debat: Nord Stream 2 gasrørledningens liv hænger i en tynd tråd

Jørgen D. Siemonsen
Annonce

Debat: USA’s nye skærpede sanktioner mod den russiske gasrørledning Nord Stream 2 - der træder i kraft indeværende uge - har fået en række af verdens førende multinationale selskaber til at trække sig fra projektet de seneste dage og uger. Det drejer sig i første række om energigiganten Uniper (E.ON), Zurich Insurance Group, Den Norske Veritas - German Lloyd, tyske Bilfinger, danske Rambøll samt en snes andre selskaber, som angiveligt skal være på vej til eller allerede har meldt sig ud af NS2.

Det er den almindelige vurdering i internationale fagkredse, at NS2 - uden med urnen af disse betydningsfulde samarbejdspartnere og leverandører af udstyr og rådgivning - næppe vil være i stand til at færdiggøre projektet. Driftsselskabet Nord Stream 2 AG meddelte ellers i sidste uge, at man ville gå i gang med denne gasrørledning i dansk farvand syd for Bornholm fra fredag den 15. januar. Der udestår endnu 127 km af den i alt 1240 km lange dobbelte pipeline - hvortil kommer 33 km i tysk farvand sydvest for Bornholm. I alt 160 km.

Men ifølge Reuters er de involverede rørlægningsfartøjer endnu ikke ankommet til farvandet syd for Bornholm. Flagskibet Fortuna ligger nemlig stadig for anker på reden udenfor Rostock et par hundreder sømil sydvest for Bornholm. Skibet opereres af driftsselskabet Nord Stream 2 AG i Zug, Schweitz - som er et 100 procent ejet datterselskab af det russiske statslige energiselskab Gazprom med hovedsæde i Skt. Petersborg og med den tyske ekskansler Gerhard Schröder som formand.


Der er trods alt lagt over 80 milliarder kroner i projektet. Desuagtet kan der i bedste fald alligevel sagtens gå et par, før der lukkes op for gashanen.


I den forbindelse har det vakt betydelig opsigt at Gazprom ligeledes ifølge Reuters forleden udsendte sålydende meddelelse vedrørende NS2:" Den politiske pression kan medføre, at projektet bliver sat i bero (suspended) eller droppet (discontinued)".

Dette budskab er ifølge Reuters første gang det fra så centralt russisk hold antydes, at projektet måske kan gå hen at blive opgivet i denne omgang.

NS2 bliver i givet fald næppe droppet helt, men måske snarere lagt i "mølpose" og hengemt til bedre tider, når de politiske vinde atter bliver mere gunstige.

Lige nu er Rusland i "bad standing" på den internationale scene. Senest med anholdelsen af Navalny i Moskva lufthavn forleden og med et stigende antal militære provokationer rundt omkring på kloden - herunder også i Arktis og Østersøen, som Rusland ellers har udnævnt til "Fredens hav".

Hertil kommer, at NS2 tillige er ved at blive en belastning for den tyske regering. Angela Merkel (CDU) og adskillige ministre med udenrigsminister Heiko Maas (SPD) i spidsen har hidtil forsvaret sagen med, at der er tale om et privat kommercielt projekt. Men dette standpunkt møder øget modstand hos bl.a. De Grønne og FDP, som peger på, at det i virkeligheden er et russisk projekt, ejet af det russiske statslige energiselskab Gazprom. Tyskland kommer derfor i lommen på Putin. Og gas er tilmed en uønsket "gammeldags" energiform, som snarest muligt bør udfases.

De Grønne har i øvrigt tilkendelivet, at de agter at gøre indsigelse ved domstolene mod opstart af NS2's arbejderne i tysk farvand. En sådan sag vil i følge det ansete Handelsblatt kunne få opsættende virkning og i så fald forsinke projektet yderligere.

Det forligger endnu ikke oplyst, hvorledes den nyvalgte CDU formand Armin Laschet stiller sig til NS2, men adskillige andre ledende figurer i CDU har udtrykt en vis skepsis. Sagen kan meget vel gå hen at blive en varm kartoffel i den tyske valgkamp til forbundsdagsvalget i september.

Også EU Kommissionen og EU Parlamentet har taget afstand fra NS2. Fremdeles er en række medlemslande arge modstandere af projektet og modarbejder det aktivt. Det gælder navnlig Polen, de baltiske stater og Ukraine. Herhjemme er et stort flertal i Folketinget modstandere af projektet. Men afgørende for NS2s fremtid eller mangel på samme er USA's sanktioner.

Ifølge Reuters er det amerikanske udenrigsministeriumr netop i disse dage ved at udsende en liste over (europæiske) firmaer - herunder også danske - der vil blive ramt af USA's sanktioner, dersom de ikke omgående tager skridt til at afvikle deres engagement med NS2. Følgende selskaber har nu trukket nu sig: Zurich Insurance Group - et af verdens største forsikringsselskaber - med en omsætning på 49 milliarder dollars og omkring 55.000 medarbejdere i over 100 lande. Uden de nødvendige forsikringer kommer projektet aldrig i gang.

Den Norske Veritas -German Lloyd ( DNV-GL) - et af verdens førende certificeringsselskaber - har over 12.000 medarbejdere med og en omsætning på 22 milliarder norske kroner. Selskabet har store opgaver i USA. Det samme gælder danske Rambøll - med 16.500 medarbejdere verden over - herunder aktuelt ca. 2.500 i USA - og en omsætning på 21 milliarder kroner.

Fremdeles tyske Uniper (E.On), et af verdens største energi selskaber nu overtaget af finske Fortum med over 15.000 medarbejdere og og en omsætning på knap 70 milliarder euro. Selskabet har stået som potentiel finansiel partner i projektet.

Bilfinger AG det tyske high-tech selskab med hovedsæde i Mannheim, 36.000 medarbejdere og en omsætning på 5 milliarder euro har ifølge Handelsblatt særlig betydning. For Bilfinger deltager nemlig i forsvarskontrakter, herunder leverancer af sensitivt overvågningsudstyr, til Pentagon og andre Natolande.

Dersom sådan kritisk infrastruktur og sensitivt forsvarsudstyr var blevet installeret på den russiske gasrørledning, kunne denne være blevet til et gigantisk russisk overvågningsanlæg til at monitorere Nato-landenes flåde og ubådsbevægelser i det meste af Østersøen. Netop dette vigtige sikkerhedspolitiske hensyn har ifølge Wall Street Journal vejet tungt i USA's sanktionspoltiske overvejelser. Dette gælder naturligvis tillige Danmark.

Ruslands ambassadør i Washington D.C, Anatoly Antonov, har tirsdag taget skarpt afstand fra USA-sanktionerne, der betegnes som " en brutal (rough) pression mod deltagerne i Nord Stream 2 - i strid med principperne i Folkeretten".

Der foreligger endnu ingen officielle reaktioner fra Det Hvide Hus eller Kongressen, som netop i disse dage jo har mere end nok at se til i forbindelse med præsidentskiftet i dag. Men USA's afgående udenrigsminister Michael R. Pompeo har i går som en af sine sidste embedshandlinger fremlagt den samlede sanktionspakke, der trådte i kraft igår. Det er i sig selv et vigtigt statement.

Og det ligger fast, at de nye skærpede sanktioner er vedtaget i begge kamre med et stor flertal, samt at Joe Biden er mindst lige så stor modstander som sin forgænger af NS2-gasrørledningen, som nu måske snart - ifølge russerne selv - kan gå hen at ende som en 1240 kilometer lang fejlinvestering på bunden af Østersøens mørke vande.

Alt i alt forekommer det vel sagtens mere sandsynlig,t at Biden i første omgang vil forsøge at nå frem til en storpolitisk forhandlingsløsning, inden det går helt galt?

Der er trods alt lagt over 80 milliarder kroner i projektet. Desuagtet kan der i bedste fald alligevel sagtens gå et par, før der lukkes op for gashanen.

Men først skal skal Biden jo indsættes kl. 18 dansk tid i dag. Held og lykke og god vind fremover for USA's 46. præsident.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark For abonnenter

Nye idéer er piblet frem: Her er tre solestrålehistorier midt i corona-mørket

Annonce