Annonce
Lea Wermelin
Danmark

Debat: Nej, EU kan ikke forbyde jagt og fiskeri på dansk jord

Debat: I regeringen mener vi, at naturbeskyttelse, jagt og lystfiskeri sagtens kan gå hånd i hånd. Ofte er de endda hinandens forudsætninger. Som når jagtforeningen hjælper med at pleje landmandens læhegn, så insekter, fugle og vildt får bedre vilkår. Eller lokale lystfiskere bruger weekenden på at restaurere vandløb eller udsætte fiskeyngel.

I den seneste tid har danske jægere og fiskere dog bekymret kunnet læse, at EU-Kommissionen vil forbyde jagt og fiskeri på store dele af dansk jord. En påstand, der blandt andet er båret frem af politikere fra Venstre og DF. Men vores kolleger i blå blok har tilsidesat den vigtige jagtregel: “Skyd kun, når du ved, hvad du skyder på”, og glemt at tjekke op på fakta. Dermed er en enkelt lerdue blevet til fem fede agerhøns.

Mette Gjerskov

Lad os derfor få fakta på bordet og skyde et par af misforståelserne ned, som trives i både aviser og sociale medier. Hvis vi tager fakta først, så vedtog EU-Kommissionen i maj en ny strategi for biodiversitet. En strategi, vi i Danmark bakker op om. For vi må og skal stoppe den tilbagegang, vi ser blandt dyr og planter. Strategien har et mål om, at vi samlet set i EU skal have 30 % beskyttet natur – hvoraf en tredjedel skal være yderligere strengt beskyttet.

I december kom EU-Kommissionen så med et udkast til den vejledning, som skal implementere strategien. Her lød det, at områderne med strengest beskyttet natur burde friholdes fra jagt og fiskeri.

I regeringen er vi bestemt opmærksomme på formuleringen. Men EU-Kommissionen har siden da selv meldt ud, at beskyttet natur ikke ses som en trussel mod bæredygtig jagt. Samtidig er det vigtigt at understrege, at uanset hvordan den endelige formulering bliver, så er og bliver det kun en vejledning og altså ikke lov.

EU-Kommissionen har ikke – og får med vejledningen ikke – bemyndigelse til at forbyde jagt på dansk jord. Ligesom det ikke bliver op til Bruxelles at bestemme, om en given skov, eng eller mose skal friholdes for jagt. Det er kun os selv i Danmark, der kan udpege nye typer naturområder til særlig beskyttelse. Og det er os selv, der fra sag til sag vurderer vilkårene for fx jagt og fiskeri.

Derfor er det også lodret forkert, når nogle politikere har hævdet, at det fremover vil være forbudt at fiske og jage i Danmarks 257 beskyttede EU-områder – de såkaldte Natura 2000-områder. Der kan sagtens være gode grunde til at begrænse jagten på flere af Danmarks arealer. For eksempel i vores kommende naturnationalparker, hvor vi vil lade naturen udvikle sig på sine egne præmisser. Men det er i sidste ende en afgørelse, vi kun selv kan tage.

Lad os derfor tage diskussionen om beskyttet natur og fremtidens jagt og fritidsfiskeri på et grundlag af fakta. Og ikke på frygt og forkerte antagelser.

Forsiden netop nu
Danmark

Borgmestre frygter indhegnede dyr i nye naturparker: - Det er zoologisk have, ikke vild natur

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Podcasts

Lyt: Stifter af populær netbank har haft rod i regnskabet i årevis

Indland

Tusindvis af grunde kan være forurenede med fluorstoffer

Udland

Facebook sletter tyske coronaskeptikeres profiler

Udland

Hollandsk minister går af efter afghansk evakueringskaos

Hollands udenrigsminister, Sigrid Kaag, er torsdag aften trådt tilbage.

Debat

Debat: Tillid til landbrugstoppen?

Debat: I nok et propagandistisk indlæg her i avisen om dansk landbrugs angiveligt positive rolle i en verden med fortvivlende ødelæggelser af naturgrundlaget for alt levende - giver en række (fortrinsvis unge) venstre-politikere den i rollen som forfulgte uskyldigheder (”Landbrugets fremtid”, 29/8).

Udland

Brexitminister vil gøre op med EU-databeskyttelse

Det er tid til et opgør med de europæiske databeskyttelsesregler, GDPR.

Danmark For abonnenter

Plejekrævende kvinde efter måneders konflikt om videoovervågning af hjemmehjælpere: Jeg har ikke haft det bedre, end siden de private hjælpere kom

Erhverv

Virksomheder mangler hænder: DA-boss vil skærpe sanktioner for ledige, der ikke tager et job

Danmark

Klumme: Lad os lære af corona fremfor at sende 3000 danskere i lighuset

Debat

Debat: Akut behov for international kvalificeret arbejdskraft

Danmark

Naturformidler: - Bekymrede borgmestre skulle tage et smut ud i naturen

Erhverv

Arbejdsnedlæggelser udløser bod til utilfredse sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske forhold med forviklinger

Debat

Debat: Retten til dagpenge - Hvorfor skal de unge igen betale prisen?