Annonce
Helt grundlæggende skal der uddannes langt flere faglærte og vi tror på, at hvis man formår at gøre uddannelserne mere attraktive, end de er i dag, og samtidig udbreder viden om uddannelserne blandt de unge, vil det lykkes, skriver Troels Blicher Danielsen og Henrik W. Petersen. Foto: Mette Mørk
Debat

Debat: Mangel på faglærte er en klods om benet for den grønne omstilling

Debat: I 2030 kan vi komme til at mangle op mod 100.000 faglærte. I 2020 valgte kun 20 pct. at søge ind på en erhvervsuddannelse på landsplan, mens 72 pct. af de unge søgte ind på gymnasiale uddannelser. Den akutte mangel på faglærte vil medføre en bred vifte af udfordringer - ikke bare for installationsbranchen, men for samfundet som helhed.

Med den nuværende kurs får alt for få en faglært uddannelse. Der er behov for at samtænke indsatsen mellem politikere, erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner, hvis vi skal ændre den negative udvikling. For manglen på grønne tekniske faglærte er nemlig en hæmsko for den grønne omstilling, og det er tvivlsomt, om vi kan nå 2030-klimamålsætningerne uden den nødvendige erhvervsfaglige arbejdskraft.

Derfor er det også glædeligt, at regeringen efter stort politisk pres senest har lanceret et ambitiøst reformudspil med forslag om investeringer på 2.5 mia. kr. om året på uddannelsesområdet med fokus på at sikre et højt fagligt niveau og styrke de grønne uddannelseskompetencer.

Det er dog ikke nok, at Christiansborg har fået de grønne erhvervsuddannelser på radaren, der er også behov for, at arbejdsgiverorganisationer, fagbevægelsen, kommuner og uddannelsesinstitutioner arbejder sammen om at få ændret den negative udvikling. Ellers vil manglen på de grønne kompetencer medføre en række problemer for Danmark, som kan blive enten uløselige eller meget dyre i fremtiden.

Vi, både som arbejdsgivere og arbejdstagere, er enige om, at der skal handles på problemerne nu. På et kommunalt niveau skal vi sætte ambitiøse mål for at fremme, at flere unge efter folkeskolen vælger en grøn teknisk erhvervsuddannelse. Konkret betyder det, at kommunalbestyrelsen skal sætte handling bag målene, afsætte ressourcer, indføre obligatorisk erhvervspraktik i folkeskolen, sikre en mere praksisfaglig undervisning i alle fag og sikre et tæt samarbejde mellem folkeskolen, erhvervsskolerne og erhvervslivet.

På et kommunalt niveau skal vi sætte ambitiøse mål for at fremme, at flere unge efter folkeskolen vælger en grøn teknisk erhvervsuddannelse.

Derudover er der behov for, at den grønne omstilling tænkes bedre ind i den kommunale renovering af bygninger, og at samarbejdet med erhvervsuddannelserne udnyttes til fulde – fx med besøg af lærlinge på de kommunale byggepladser eller ved renoveringsprojekter.

På nationalt plan er der brug for, at de ønskede reformer bliver ført ud i livet og kan mærkes i undervisningslokalerne. Der er behov for en opkvalificering og måske et serviceeftersyn af nogle erhvervsuddannelser i forhold til at sikre de rette grønne kompetencer. Ambitionsniveauet skal hæves over hele landet. Vi skal tilbyde eleverne og lærlingene et spændende og udfordrende læringsmiljø med ny teknologi, moderne udstyr og dygtige faglærer, hvor IoT, intelligente bygningsinstallationer, dataopsamling m.m. er på skemaet fx på VVS-energiuddannelsen - en af de uddannelser, der er helt centrale, hvis målet om grøn omstilling skal nås.

Vi tror fuldt og fast på, at vi kun når i mål med den grønne omstilling, hvis vi investerer langt mere i Danmarks grønne kompetencer. En investering i landets erhvervsuddannelser og de grønne kompetencer, er en investering i fremtiden. Det er to sider af samme sag. Helt grundlæggende skal der uddannes langt flere faglærte og vi tror på, at hvis man formår at gøre uddannelserne mere attraktive, end de er i dag, og samtidig udbreder viden om uddannelserne blandt de unge, vil det lykkes.

Der er behov for, at vi samtænker indsatserne på tværs af interesseorganisationer, kommuner, uddannelsesorganisationer og politisk på lokalt og nationalt niveau. Vi i TEKNIQ Arbejdsgiverne og Blik- og Rørarbejderforbundet melder os klar til et tværfagligt samarbejde.

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Debat

Debat: Lad ikke EU splitte Nato

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Indland For abonnenter

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

- Det er noget af det laveste, man kan gøre.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen