Annonce
Karsten Hønge
Debat

Debat: Lavere dagpenge er ikke vejen

Debat: Der er ingen logik i Venstres nye ide om, at lade de unge generationer betale for de ældre generationers rasende forbrug af fossile brændstoffer. Det er godt, at Venstre er vågnet af deres klimasøvn, men at lade ungdommen finansiere klimakampen er at ramme fuldstændig forbi bolden. En disciplin som Ellemann i øvrigt behersker til fuldkommenhed.

Ellemann påstår, at de unge oplever en urimelig stor stigning i indtægt, når de går fra SU til dagpengenes dimittendsats. Derfor skulle det være fair at sende regningen til de unge ved at barbere dagpengene med ca. 4000 kroner om måneden. Men det er en skrøbelig præmis, og konsekvenserne rammer hele samfundet.

I virkelighedens verden er det ikke kun afstanden mellem SU og dagpenge, som er relevant, for de fleste studerende har studiejob, og rigtig mange tager studielån. Ellemann manipulerer videre med tallene, når han heller ikke medregner kollegieværelser og studierabatter.

De påståede gevinster for samfundet løber også ud i sandet, for der er stor risiko for, at de nyuddannede ikke melder sig ind i A-kasserne. En af de bærende søjler på arbejdsmarkedet, nemlig forsikringssystemet gennem A-kasserne, bliver svækket. De nyuddannede udgør en vigtig fødekilde til dette system, og det får store negative følger for hele samfundet, hvis denne kilde tørrer ud.

Venstres historie er, at de ”høje” dagpenge betyder, at de unge ikke søger efter job. Den udokumenterede påstand passer ikke, og enhver kan i øvrigt selv se den store afstand mellem de i forvejen lavere dagpenge for nyuddannede og lønningerne på arbejdsmarkedet.

Regeringen bør i stedet sætte sig i spidsen for en genopretningsplan for tryghed, dagpenge og uddannelse. Udviklingen skal vendes, for dagpengene vil i 2025 blot udgøre 44% af gennemsnitslønnen, hvor de i 1980 dækkede 63%. Samtidig er dagpengeperioden forkortet, genoptjeningen gjort sværere, og skatteværdien af fradraget forringet.

Når dagpengene bliver for sølle, kommer spørgsmålet: ”hvorfor købe en dårlig forsikring? ” På et tidspunkt vælger folk A-kasserne fra. Hvis der ikke er et rimeligt bytteforhold mellem kontingent og forsikringsgrad, kan det ikke betale sig at være medlem. Der komme flere muligheder for personlige lønforsikringer, men vi skal ikke udlicitere eller privatisere tryghed.

Ellemann leger med tændstikker foran brændbart materiale, og han risikerer at brænde en del af Danmarks berømte og succesrige model for arbejdsmarkedet ned. Rimelige dagpenge får de nyuddannede godt videre ud på arbejdsmarkedet. Gennem tryghed får vi et fleksibelt, effektivt, dynamisk og robust arbejdsmarked, som er den gås, der lægger guldæggene til velfærdssamfundet.

Forsiden netop nu
Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Medier: Dyrby er blevet bedt om at holde fri efter anklager

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Indland

To ud af tre kommuner når coronagrænse og anbefales tiltag

Udland

Rusland: Ukraine har mobiliseret titusindvis af soldater i øst

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

USA: USA's højesteret går nu i gang med at vurdere en lov fra staten Mississippi. Den kan få vidtrækkende konsekvenser for alle i USA.

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Erhverv

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Danmark

Overblik: 12 boligområder er på liste over parallelsamfund - fire er blevet fjernet

Erhverv

Næsten hver anden solgte bil i november var grøn

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer