Annonce
Jais Valeur. Foto: Søren Gylling
Debat

Debat: Landbrugsaftale - Det bliver svært, men hvis nogen kan, er det de danske landmænd

Debat: Efter at have forhandlet siden starten af februar, landede politikerne en meget bred aftale om fremtidens landbrug i sidste uge. Aftalen pålægger fødevare- og landbrugssektoren at nedbringe udledningen af drivhusgasser med mellem 55 og 65 % i 2030. Der er ingen tvivl om, at det bliver svært. Mange af virkemidlerne kender vi endnu ikke. Vi skal derfor forske og vi skal udvikle. Men vi har tidligere bevist, at vi i den danske fødevare- og landbrugssektor kan sætte os ambitiøse mål og indfri dem, bl.a. ved at blive en af verdens førende nationer inden for økologi, hvor Danish Crowns Friland er verdens største økologiske kødproducent.

Med aftalen står alle Folketingets partier undtagen ét, bag princippet om, at dansk landbrug skal udvikles, ikke afvikles. Det er – på trods af, at kravene bliver svære at indfri – den bedste nyhed, sektoren kunne ønske sig.

Naturligvis fordi det skaber rammerne for, at vi kan have en politisk debat om, hvordan vi skal udvikle landbruget. Men også – og måske vigtigst – fordi det sender et klart signal til det unge menneske, der overvejer at søge ind på landbrugsskolen, til bankrådgiveren, der sidder foran en landmand, der gerne vil låne millioner til klimaforbedringer på gården, til slagter- og mejeristlærlingen og til den ældre landmand, der i årevis har passet sin gård og skabt arbejdspladser i sit lokalområde: I er en del af Danmarks grønne fremtid.

Det er fuldstændig afgørende for, at vi kan gå i gang med det store, svære og hårde arbejde, det vil være at finde og implementere de grønne løsninger, der skal til for, at vi kommer helt i mål med vores klimaambitioner.

Potentialet for en grøn og bæredygtig dansk fødevare- og landbrugssektor er stort. Danmark er i dag kendt for at lave nogle af de bedste og mest sikre fødevarer i verden. Med klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren pegede vi på 22 anbefalinger, der kan skabe en bæredygtig sektor, men vi pegede også på anbefalinger, der kan skabe et nyt eksporteventyr for Danmark. Vi ser nemlig ikke kun os selv, som nogen, der producerer mad. I den danske fødevare- og landbrugssektor skaber vi også de løsninger, der sikrer, at de fødevarer, vi producerer, er bæredygtige. Udfordringsdrevne forskningspartnerskaber, biokul, græsprotein, biofiltre, stoffet ”X”. Det er alle eksempler på forskningstiltag, der skal bidrage til at bringe den danske sektor helt i klimamål, men det er også tiltag, der har et stort eksportpotentiale.

Der var meget på spil med denne aftale. Fødevaresektoren beskæftiger 116.000 mennesker i Danmark – 62 % af arbejdspladserne er placeret i yder- og landkommuner. Med den brede politiske aftale, sikrer vi de arbejdspladser, og vi sikrer, at fødevare- og landbrugssektoren fortsat kan være et solidt fundament under et Danmark i balance.

Den danske fødevare- og landbrugssektor har før vist, at vi har viljen, evnen og innovationskraften til at transformere dansk landbrug. Om det gælder etableringen af andelsbevægelsen i 1880’erne, om det gælder sikre fødevarer, eller fødevarer af så høj kvalitet, at de bliver serveret på top-restauranter over hele verden, har vi vist og bevist, at vi kan løse udfordringen. Det kan vi, fordi vi har nogle af verdens dygtigste landmænd, der har evnerne til at tænke nyt og modet til at investere.

Vi har nu en bred politisk aftale, der har givet os en svær opgave, den grønne omstilling – måske en af de sværeste dansk landbrug nogensinde har stået overfor. Men hvis der er nogen, der kan løse den, så er det de danske landmænd. Nu går vi i arbejdstøjet, tager ansvar og viser, at også denne opgave er vi fast besluttede på at løse.

Men hvis der er nogen, der kan løse den, så er det de danske landmænd

Forsiden netop nu
Udland

WHO: Ny variant giver grund til bekymring

Danmark

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Danmark

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Podcasts

Lyt: Eksperimentbarn: Jeg græd stille under dynen

Indland

Sangeren Jimilian vinder Vild med dans

Udland

Tre personer fundet døde under uro i Salomonøernes hovedstad

Kultur For abonnenter

Volbeat-forsanger Michael Poulsen har samlet mod i årtier: - I dag tør jeg stå ved, at de døde flytter med

Musik: Da Michael Poulsen og hans familie flyttede ind i deres nye hus i Næstved-forstaden Appenæs i slutningen af 2019, skete der det, der er sket hver eneste gang, Volbeat-forsangeren er rykket ind i en ny lejlighed eller et nyt hus, siden han var barn. Noget andet end flyttekasser blev fragtet med.

Danmark

Ny coronavariant spreder sig fra Sydafrika: Det ved vi indtil videre

Corona: Alarmklokkerne ringer verden over, efter en ny coronavariant, der ser ud til at stamme fra Sydafrika, er begyndt at sprede sig.

Sundhed

Kristine: Hver gang jeg har en klient igennem et forløb, bliver jeg både rørt og forundret

Føles dit liv tungt, trist, hårdt og uretfærdigt? Har du følelsen af, at dit liv er tungt, hårdt, trist eller uretfærdigt? Og kan du ikke komme videre uanset hvor hårdt du prøver? Har du følelsen af, at du ikke fik lige så gode kort på hånden i livet, som alle de andre? At du ikke selv er herre over dit liv, fordi der bliver ved med at ske dårlige ting? Uden at du aner hvorfor eller hvordan du kan få det til at stoppe?

Danmark

Aftale på 10 milliarder kroner på plads: Skal sikre flere billige boliger i store byer

Indland

Sundhedsstyrelsen anbefaler covid-19-vaccine til 5-11-årige: -  Det har vi brug for

Danmark

Wammen placerer ansvar for minksag hos Mogens Jensens ministerium

Danmark

Tidligere departementschefs sms'er er genskabt i minksag

Indland

Professor: Vacciner kan nemt modelleres efter ny variant

Erhverv

Frygt for ny coronavariant giver kursfald til danske aktier

Kultur For abonnenter

'Du skal hjælpe mig med at ende det hele' - Fransk film sætter aktiv dødshjælp på spidsen

Debat For abonnenter

Meningsmager Pernille Skipper: Vil Venstre også kurere pest med topskattelettelser?