Annonce
Teknologien kan skabe et bedre arbejdsmiljø for de butiksansatte og samtidig reducere unges adgang til tobak og alkohol, lyder det i indlægget. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Debat

Debat: Lad unges betalingskort blokere for køb af alkohol og tobak

Debat: Regeringen arbejder i øjeblikket på en alkoholplan, der skal reducere de unges indtag af alkohol. Når man nu alligevel har værktøjskassen fremme, ser vi gerne, at den enkelte kundes betalingskort bliver brugt til at godkende de køb, som er aldersbetingede - for eksempel køb af alkohol, tobak og håndkøbsmedicin. Forslaget betyder i al sin enkelhed, at købet afvises, hvis kunden ikke er fyldt 16 eller 18 år, som er alderskravet for disse køb. Oplysningerne skal være krypteret, så kontrollen af kundernes alder sker automatisk i forbindelse med betalingen. Der er derfor udelukkende tale om validering af kundens alder i forhold til de valgte varer.

Alderskontrol via betalingskort vil gøre det langt sværere for unge at købe varer, som de ikke er gamle nok til, og det vil alt andet lige betyde, at vores teenagere vil drikke og ryge mindre. Heldigvis er brugen af kontanter blandt de unge en sjældenhed, og det vil i sig selv virke så mistænkeligt, at det bør være muligt at kræve legitimation af alle ”unge”, der betaler med kontanter.

Der er i dag helt klare grænser for, hvornår man er gammel nok til at købe for eksempel alkohol, tobak og håndkøbsmedicin. Ansvaret ligger i de butikker, som sælger disse varer, men loven kan være svær at håndhæve. Det kan nemlig være umådelig svært at bedømme alderen på mange unge.

Samtidig kan medarbejdere, der spørger om legitimation, ende i ubehagelige konfrontationer med kunder. Der er nemlig mange kunder, som reagerer negativt på at skulle fremvise ID. Det betyder, at kassemedarbejderen ikke nødvendigvis spørger ind til de næste yngre kunder, hvis medarbejderen lige har haft en dårlig oplevelse med en kunde.

Mange kunder bryder sig ikke om at skulle forevise legitimation i butikken, og føler det er grænseoverskridende. Den nuværende praksis er derfor med til at skabe et dårligt arbejdsmiljø og en utryg situation for de ansatte. Det kan indførelsen af de nye krav til betalingskort være med til at lave om på.


Alderskontrol via betalingskort vil gøre det langt sværere for unge at købe varer, som de ikke er gamle nok til.

Fra debatindlægget


Danmark er i dag foregangsland i forhold til brugen af teknologi og digitale løsninger, når det handler om at lette hverdagen og forenkle processer og procedurer. Det er derfor helt oplagt, at vi inddrager teknologien som en del af løsningen på problemet.

Løsningen skal finansernes af dagligvarehandlen og skal ikke belaste det offentlige økonomisk. Ordningen skal være tilgængelig for alle butikker mod brugerbetaling. Det vil samtidig frigøre ressourcer, så Sikkerhedsstyrelsen fremadrettet kan fokusere sine kontrolbesøg på de steder, der ikke tilslutter sig ordningen.

Teknologien kan kort og godt være med til at skabe et bedre arbejdsmiljø for de ansatte i butikkerne og samtidig reducere de unges adgang til tobak og alkohol til gavn for folkesundheden. Derfor har vi som samfund en klar interesse i at indføre de nye regler hurtigst muligt.

Forsiden netop nu
Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Indland

Skærper flyrejserestriktioner for to byer: Test eller bøde

Udland

USA: Rusland har planer om militær aktion mod Ukraine

Samfund

Susannes børns legetøj ender som julegaver til børn af økonomisk pressede familier: Det kan ske for os alle

Fra i dag og til og med på fredag kl 17.30, kan du gå ned på Galleri BidsArt og aflevere det legetøj, dine børn ikke længere bruger. Legetøjet vil blive julegaver til børn i økonomisk pressede familier.

Erhverv

Udbud af Thor Havvindmøllepark er nu afgjort ved lodtrækning

Det bliver selskabet Thor Windfarm I/S, der vinder udbuddet om at anlægge og drive den kommende Thor Havvindmøllepark ud for Thorsminde. Det oplyser Klima-, Energi og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

USA: USA's højesteret går nu i gang med at vurdere en lov fra staten Mississippi. Den kan få vidtrækkende konsekvenser for alle i USA.

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer