x
Annonce
Debat

Debat: Kreativ tænkning og fysioterapi kan dæmpe læge-panik

Hvad er noget af det værste, der kan ske for en kommune? Når man færdes på rådhuse og blandt lokale sundhedspolitikere, kan man ikke være i tvivl om, hvor stort et traume det er, når to eller flere praktiserende læger går på pension omtrent samtidig.

For hvad stiller kommunen op med de 1.550 borgere, der typisk er tilknyttet hver praktiserende læge her i Region Syddanmark?

Lægemanglen er stor – ikke mindst uden for de større byområder – så jeg kan da sagtens forstå, at læge-panikken breder sig på rådhuse og andre steder.

Derfor vil jeg også opfordre til, at man tænker i nye løsninger, der kan aflaste vores praktiserende læger og samtidig hjælpe patienter hurtigere i behandling. En af løsningerne spiller jeg gerne selv ind med: Direkte adgang til fysioterapi uden henvisning fra lægen. I dag skal man som dansker først til sin praktiserende læge og have en henvisning, før man kan gå til behandling hos en fysioterapeut med offentligt tilskud.

Dermed er vi dårligere stillet end borgere i flere nabolande, hvor man for længst har valgt at lade patienter modtage tilskudsberettiget fysioterapi uden lægen som et forsinkende mellemled. Det giver mening, fordi man sparer lægernes tid, så de kan tage sig af deres andre patienter. Forsinkelsen rammer nemlig ikke kun patienter med behov for behandling af muskel-skelet lidelser, der er fysioterapeuters kerneområde, men også alle andre patienter hos de praktiserende læger.

Hvis vi også i Danmark havde direkte adgang til fysioterapi med offentligt tilskud, ville det kunne spare tusindvis af lægebesøg.

Lad mig derfor i al stilfærdighed opfordre politikere i regionen og i Folketinget til at slå to fluer med et smæk: 1. tilbyd borgere hurtigere adgang til tilskudsberettiget fysioterapi og 2. tilbyd vores læger at bruge tiden på de patienter, der rent faktisk har brug for en læge og ikke en fysioterapeut.

Det kan ikke løse hele problemet med lægemanglen, men det kan hjælpe, og det skylder vi borgerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Det giver ingen mening

Butiksliv: Som adm. direktør og ejer af virksomheden Vin Med Mere.dk ApS er det med stor frustration, at jeg her under corona-krisen oplever så mange ting, som slet ikke giver mening for mig. Jeg har nu haft mine store tre fysiske vinbutikker lukket helt ned i tre uger, og på samme tid oplever jeg andre butikker, som holder åbent og nærmest får stor ros for det. Jeg har også oplevet butikker, som har været udsat for en såkaldt shit-storm, fordi de netop holdt deres butik åbent, og derfor har lukket ned. Så det er en utrolig svær beslutning. Jeg har gang på gang fulgt intenst med, når statsminister Mette Frederiksen har holdt pressemøde, men jeg har hver gang siddet tilbage med undren og flere ubesvarede spørgsmål. Her til aften stødte jeg endnu en gang på en ting, som får mig til at undres. Klokken 20.11 går jeg ind i den lokale Føtex i Kolding for at handle ind. Jeg blev mødt af en kæmpe skærm, med information omkring corona, som jeg slet ikke forstår. På skærmen stod der følgende information: "Pas på jer selv og pas på os! Denne Føtex er godkendt til at have max 600 personer i butikken ad gangen". Jeg blev simpelthen nødt til at tage et billede, Det giver ingen mening for mig! Der står ikke 6 eller 60... men 600! personer, som der må være ad gangen i den lokale Føtex. På samme tid på der max være fem biler på den udendørs genbrugsplads. Hvem pokker laver disse “bestemmelser” spørger jeg? Jeg ved godt, at de 600 personer er under normale omstændigheder, men hvorfor pokker vil Føtex fremstille det således, at man opfatter det som en corona-godkendelse, og fremhæve tallet 600 med meget stor skrift. Jeg har stor respekt for vores politikere. Jeg savner dog helt klare udmeldinger, således at det ikke bare er tilfældigt, om jeg og mine mange kollegaer holder åbent eller lukket.

Annonce