Annonce
Fra en af DRC Dansk Flygtningehjælps Mind Spring-børnegrupper. Gennem et Mind Spring-forløb oplever deltagerne at få styrket identitet samt øget viden og indsigt i den nye kultur, de lever i. Foto: DRC Dansk Flygtningehjælp
Debat

Debat: Kommunernes modtagelsesarbejde af flygtninge mangler stadig en vigtig komponent

Debat: Kære kommunalpolitikere, tillykke med valget! En af jeres første opgaver bliver at få gjort kommunen klar til at modtage de flygtninge, som lige nu er på vej ud i de danske kommuner. Efter nogle år med færre nye flygtninge i Danmark, er der nemlig atter behov for at støve modtagelseskompetencerne af. Danmark har evakueret godt 850 afghanere, som forventes at flytte ud i kommunerne omkring årsskiftet. Derudover er 200 kvoteflygtninge fra DR Congo på vej i slutningen af 2021.

En god modtagelse af nyankomne flygtninge i Danmark er afgørende for flygtningenes trivsel, og om de kan blive aktive, deltagende medborgere i samfundet. Landets kommuner har opbygget stærke kompetencer på området, og tilbyder modtagelsesindsatser til nyankomne flygtninge som f.eks. anvisning af bolig, start på danskundervisning og forskellige beskæftigelsesindsatser. Men der mangler en vigtig komponent.

Laura Kildegaard Rasmussen. Pressefoto

Flygtningefamilier kommer til Danmark, fordi de ikke længere kan leve i deres hjemland. De fleste har oplevet voldsomme hændelser - nogle har egentlige traumer - eller har levet en usikker tilværelse i mange år. Det er ofte psykisk og socialt belastende, når en nyankommen flygtning både skal tage vare på sine børns opdragelse og udvikling, sit ægteskab og netværk, sin egen mentale sundhed og samtidig selv er usikker i et nyt samfund og en anderledes kultur.

Mette Blauenfeldt. Pressefoto

Flygtninge skal derfor have støtte, så traumer eller psykosociale problemer ikke får lov til at udvikle sig, da det kan påvirke trivsel, muligheder for at arbejde og blive en del af det danske samfund. Det kan hurtigt blive dyrt - både for flygtningene og for samfundet. Vi oplever, at mange af landets kommuner mangler kompetencer til at give flygtninge mulighed for at tage kontrol over deres eget liv og lære at forstå sig selv i en ny sammenhæng.

En god modtagelse af nyankomne flygtninge i Danmark er afgørende for flygtningenes trivsel.

I DRC Dansk Flygtningehjælp arbejder vi derfor med en gruppemetode, der tager fat i flygtninges oplevelser og inspirerer til, hvordan de kan forstå og håndtere psykosociale udfordringer, der kan opstå som følge af livet i eksil. Programmet hedder Mind Spring og er en indsats for både nyankomne flygtninge og flygtninge, der har boet i Danmark i flere år. Formålet er at gøre flygtningene bevidste om egne reaktioner på krig, flugt og livet i et nyt land samt forebygge mistrivsel.

Gennem et Mind Spring-forløb oplever deltagerne at få styrket identitet samt øget viden og indsigt i den nye kultur, de lever i. Det kan føre til, at den enkelte tager ejerskab for egen læring og integration i det danske samfund. I gruppeforløbene mødes flygtninge som individer og med tro på, at de kan og vil få en ny begyndelse. Ligesindede mødes og indgår i fællesskab om at hjælpe og skabe værdi for hinanden ud fra egne erfaringer. Deltagerne har derfor samme sproglige og kulturelle baggrund. Ligeledes er det en flygtning med samme baggrund som deltagerne, der står for at lede gruppen gennem forløbet.

En indsats, der møder flygtninge som mennesker med ressourcer og tilbyder værktøjer til at håndtere konkrete udfordringer, kan være den manglende komponent i kommunernes modtagelsesarbejde, der betyder noget for flygtninges trivsel og tilpasning til tilværelsen i Danmark. Husk det, når I skal modtage flygtninge i jeres kommune.

Forsiden netop nu
Danmark

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Udland

Biden er på hælene efter et udfordrende første år

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Ukraine/USA/Rusland: Mens Vesten i stigende grad frygter en russisk invasion af Ukraine, tager ukrainerne selv situationen med ophøjet ro.

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Arbejdskraft: I nytårstalen fra landets statsminister faldt en sætning, der fik Danmarks erhvervsliv til at spidse ører.

Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Danmark

32 lokalformænd vil stemme på Messerschmidt som formand

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Udland

Danskere advares - situation i Ukraine kan ændres hurtigt

Erhverv

Novak Djokovic og fruen har købt dansk coronaselskab

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling