Annonce
Mikael K. Bjerre
Debat

Debat: Kan man da aldrig spise sin inuitis i fred?

Debat: Det er ikke nemt er være nogen. Da corona ramte, og håndtrykket skulle afløses, begyndte jeg at løfte højre hånd og sige ”ugh”. Jeg håbede at introducere den gode gamle indianerhilsen som den perfekte afløser for håndtrykket. En hyldest både til naturfolk i bred forstand og specifikt til min barndoms tegneserie - Lucky Luke. Jeg synes, denne hilsen rummer værdighed og øjenkontakt – hvad man jo ikke ligefrem kan sige om albuegnubning.

Jeg kæmpede for mit “ugh”, indtil jeg mødte nogle dansk/amerikanske venner, som bestemt ikke kunne se det geniale i denne hilsen. De mente, at jeg, meget mod min intention, havde gået rundt og fornærmet det oprindelige nordamerikanske folk.

Det fremmede rummer både noget farligt og noget fascinerende, og ligesom livet er mest livligt, der hvor to biotoper møder hinanden (skovbryn, strand osv.), så er sproget mest livligt der hvor det kendte møder det fremmede. Mand/kvinde, Håndværker/arkitekt, Jyde/københavner. Kraftudtryk, vittigheder, faste vendinger, låneord - alt det, der skaber vores sprog, og vores verden skabes i spændingsfeltet mellem det kendte og det ukendte. Man kan i det lys begræde, at verden bliver mindre – at det fremmede rykker helt ind i dagligstuen og at sproget dermed mister en del af sin dynamik. Men det er nu engang sådan, landet ligger.


Man behøver selvfølgelig ikke at gå forrest og skifte til “fremadrettet” (i stedet for fremover) som en af de første nyttige sprogidioter. Man kan jo godt foregive at være både sløv og træg i optrækket.


Vi må finde os i, at det sprog, vi har smedet på grænsen af vores verden, henfalder. Vi kommer aldrig til at spise vores inuitis i fred. Gammel bliver til ældre, åndsvag til udviklingshæmmet, heks til hejre, bonderøv til en hæderstitel.

Problemet er selvfølgelig den hastighed og intensitet, som det i øjeblikket sker med. Hvis jeg ikke kan regne ud, om mit “ugh” uforvarende fornærmer nogen, så bliver jeg angrebet på min integritet, og det gør ondt.

Men du må tyg’ det mormor. Man behøver selvfølgelig ikke at gå forrest og skifte til “fremadrettet” (i stedet for fremover) som en af de første nyttige sprogidioter. Man kan jo godt foregive at være både sløv og træg i optrækket. Men de krænkelsesparate og de oprigtigt krænkede har pt. foden på sprogspeederen, og du er passager.

Indtil vi vænner os til de nye ord og skikke, er her et lille trick, som mit ældste barn (6. klasse) bruger. Hvis nogen skal fornærmes, kan man bruge dyr. Hvis man f.eks. kalder nogen aberøv eller multiskinke, så kan man være nogenlunde sikker på, at kun primater og Dansk Landbrug føler sig fornærmet. ”Ugh”.

Forsiden netop nu
Danmark

Efter Brostrøms bøn: - Min datter bestemmer selv, om hun vil vaccineres

Danmark For abonnenter

Nemt og lækkert: Mortens Madklub serverer laks med fem ingredienser

Læserbrev

Metoo gælder ikke for mænd i Esbjerg

Podcasts

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: Kæmp for alt 1:3

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts

Lyt til Mortens Madklub: Godt grej til sommerens grillmad

Udland

Brande hærger feriesteder ved Middelhavet

Italienske brandfolk kæmper for anden dag for at få kontrol med skovbrande på Sicilien.

Udland

Romerrigets grænser og kursteder får status af verdensarv

En næsten 600 kilometer lang strækning langs med Donau-floden har af FN's kulturorganisation, Unesco, fået status af verdensarv.

Indland

RUC's lister med ansøgeres cpr-numre kunne læses af alle

I lidt under et døgn fra mandag middag til tirsdag morgen har der været fri adgang til cpr-numre, mailadresser og kommunikation til omkring 2700 personer, der i år har søgt ind på Roskilde Universitet (RUC).

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Læserbrev

Bertel Haarder, hvor er det fremadrettede, løsningsorienterede perspektiv?

Danmark

Se kortet: Her dyrker man de danske sommerafgrøder

Danmark For abonnenter

Nu skal Arne-pensionen stå sin prøve

Danmark

MTV fylder 40: Reality dræbte klassens frække dreng

Erhverv

Ældre og indvandrere fylder i voksende kø af langtidsledige

Kultur

Boris Johnson skal være far igen - mindst for sjette gang

Debat

Danmarks ambassadør i Paris: Frankrig atter frit efter coronavirus