Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Debat: Kalve og høns lider i en industrialiseret fødevareproduktion

For en måneds tid siden kunne forskere fra Københavns Universitet fortælle, at langt størstedelen af æglæggende høns i Danmark går rundt med brud på brystbenet - efter alt at dømme fordi de ikke kan klare presset fra de store æg og tidlige æglægninger. Ugen efter kunne Dyrenes Beskyttelse så afsløre, at tusinder af sårbare spædekalve sulter og tørster på døgnlange ture til Holland.

To vidt forskellige eksempler på dårlig dyrevelfærd, men begge er resultatet af vores intensive og industrialiserede fødevareproduktion. Et system, der fokuserer på økonomisk vækst, effektivitet og eksport, og som årligt berører 200 millioner landbrugsdyr og 30 milliarder fisk alene i Danmark. Denne type ”factory farming” giver problemer med dyrevelfærden i flere aspekter af dyrenes liv.

Specialiseringen og industrialiseringen i landbruget betyder blandt andet, at dyrene ofte bliver født et sted, opfedet i et andet og slagtet i et tredje land. Omfanget af transport af levende dyr er enormt og går ofte på tværs af landegrænser. Værdien af EU-handel med levende dyr var i 2018 ifølge Eurostat 8,6 milliarder euro for handel mellem medlemslandene.

Mere end halvdelen af de 1,6 millioner kalve i hollandske besætninger i 2019 var således importeret til landet. Kvægkoncerner i landet aftager de tyrekalve, som langt hen ad vejen bliver betragtet som ”spilddyr” fra mælkeproduktionen, som det er svært at få økonomi i at opfede i for eksempel Danmark. Danske landmænd sendte ca. 30.000 spæde kalve på lange transporter til Holland i 2020.

Men eksporten er stordrift, der ikke giver plads til, at kalvene sikres vand eller mælk på de næsten døgnlange ture – og ignorerer helt hensynet til kalvens umodne immunforsvar. Resultatet er dehydrerede kalve med større risiko for at pådrage sig alvorlige sygdomme efter ankomsten til Holland.

Loven på området kræver ganske vist, at kalvene sikres vand – og om nødvendigt mælk – på turen. Men i realiteten kan transporterne ikke gennemføres, hvis chaufføren skal give 225 kalve vand i en lukket og mørk lastvogn på turen til Holland, så det undlader man. Alligevel bliver turens tidsplan godkendt af de danske myndigheder.

De æglæggende høns er et eksempel på, at dyrene i fødevareproduktionen ”effektiviseres”. Årsagen til brud på brystbenet hos høner i alle grene af ægproduktionen er formentlig, at hønsenes kroppe er avlet og selekteret stadig mindre for at reducere, hvor meget foder hønsene spiser, mens æggene er blevet stadig større. For de fleste husdyr betyder industrialiseringen også manglende plads og muligheder for udfoldelse af dyrets naturlige behov.

Vi skal selvfølgelig hjælpe dyrene nu og her. Dyrenes Beskyttelse arbejder for et forbud mod lange transporter af spædekalve, og vi har sammen med Økologisk Landsforening samlet de afgørende parter for at finde en løsning på problemet med brud på brystbenet hos hønsene.
Men det er samtidig vigtigt at forstå de omfattende strukturelle problematikker, som ofte går på tværs af arter. Derfor er løsningen på sigt at sikre mere bæredygtig fødevareproduktion og forbrug.

Omlægningen skal i første omgang give plads til økologien, som er kendetegnet ved langt bedre dyrevelfærd.

En bæredygtig fødevareproduktion er en produktion, som både tager hensyn til dyrene, klimaet og biodiversiteten. Derfor er det afgørende, at den animalske fødevareproduktion bliver transformeret til produkter af høj værdi samtidig med en reduktion af antal dyr. Så kan landmændene gå væk fra ensidigt at dyrke afgrøder til dyrefoder og derimod producere afgrøder som føde til mennesker. Omlægningen skal i første omgang give plads til økologien, som er kendetegnet ved langt bedre dyrevelfærd.

Mens nye eksempler på dårlig dyrevelfærd dukkede op, forhandlede politikerne på Christiansborg sig frem til en aftale om reduktionen af drivhusgasser fra landbruget. Aftalen freder i første omgang den enorme animalske produktion og lægger op yderligere effektiviseringer af landbruget. Men hensynet til dyrevelfærden er også skrevet i aftalen, og Dyrenes Beskyttelse vil kæmpe for, at dyrene ikke betaler prisen for effektiviseringer i klimaets navn.

Det er til gengæld godt, at der skal investeres massivt i udvikling af plantebaseret fødevarer og økologien. Og så er partierne bag aftalen enige om, at dyrevelfærd skal vægte højere i eksport af husdyr. Et oplagt sted at starte ville være et forbud mod lange transporter med kalve under otte uger.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

En uge efter Martin Jensen-koncert er ti Omikron-tilfælde fundet

Udland

Tysklands liberale parti godkender regeringsalliance

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre