Annonce
Danmark

Debat: I Danmark forbruger vi for fire kloder

Illustration: Gert Ejton
Annonce

Hvis alle levede som i Danmark, skulle vi have fire jordkloder. Det er en vild sætning, og den får mig til at tænke på, at jeg nok hellere må gøre lidt mere.

For lad mig med det samme sige, at jeg vel bare er et gennemsnitligt miljøbevidst menneske – ikke det store at prale af, men omvendt bevidst og handler i bæredygtighedens tegn. Jeg har aldrig været tilhænger af moralske vogtere, stramme miljø-religiøse-rigtige holdninger. Nok slattent i nogles øjne, men jeg gør noget og vil gøre mere.

Nytårsfortsæt står jo på denne tid i kø for at blive formet og senere brudt, og hvad er jeg villig til? Og hvordan kan lille jeg dog ændre på den store verden?

Jeg går anekdotisk til værks og spejler mig i historien: En dreng går langs stranden og kaster søstjerner tilbage i havet. En mand spørger ham: “Hvorfor gør du det der? Der er kilometervis af strand og tusindvis af søstjerner. Du kan ikke gøre en forskel for dem alle alligevel.” Drengen svarer, mens han kaster en søstjerne tilbage i havet: “Det gjorde en forskel for den her…” Så lidt kan også have ret, og dette forstår jeg.

På Kold bruger kokkene lam, hjort, gris, krydderurter og grøntsager fra de grønne uddannelser, valle og smør fra Mejeri bruges i bagerierne og hønsene ligger æg til brug for både bagere og kokke og væksthusene er pesticid fri fra 2021,og plastikflaskerne skal genbruges.

Vi tænker cirkulært, undgår madspild, laver knækbrød og cookies af det gamle brød og overskydende chokolade og undervisningen cirkler om bæredygtighed med vakse unge, der er foran og er på en god måde ”thunberget” ind på klimadebat og holdning, mens rengøringen svinger miljørigtige bambusklude i en sky af økologisk støv.

Gitte Bargholt

Vi kan alle trylle, og selvforsyning er oplagt og en fed historie, og den skal udvikles på Kold – tvivl aldrig på dette. Tjek – vejen er fundet og giver mening. De fleste er stoppet med at indkøbe plastikposer, men vi ved godt at det var bedre at isolere vore huse bedre. Jeg er ikke en klimatosse, eller ”okay boomer” fantast, men jeg er sgu med på at gøre ”noget”. Jeg krydser af på Zalandos levering af bæredygtigt tøj, at jeg vil give 5 kroner til miljøet, mens jeg for en sikkerheds skyld bestiller endnu en kjole i flere størrelser – bare for en sikkerheds skyld.

Er moral godt men dobbelt moral dobbelt så godt? Nej – det handler bare om, at vi alle har vore ”guilty pleasures”, og det er jeg ærlig omkring , men kan jo stadig godt bekæmpe dem. Tøjindustrien står trods alt for 10 % af CO2-udledningen, men er jeg villig, når nu ikke det gør den store mærkbare forskel? Jeg spiser jo så ikke meget kød og understøtter Kolds bæredygtighed? Og hvad nytter lille grønne Danmark, når de store nationer tonser derudaf?

Der blev mærket en coronatræthed? Er vi også allerede klimatrætte? Nu må vi sgu hanke op i os selv og selvfølgelig gør det en forskel, når vi alle gør en lille forskel. Kina er kommet i gang og lad dem skæve til os som foregangsland.

Det er værre at spise lammekød og hummer end oksekød og svin. Kina, USA og Indien er de største CO2-udslippere. Alle vil hellere være klimaengle end klimasyndere, og vi debatterer gerne dette over en rød bøf, rødvin og brændeovnen tændt. For i de senere år er danskernes forbrug af kød steget, og for fem år siden lo vi af ”kødløse” dage – i dag er latteren forstummet og kødløse dage er naturloven hos de fleste. Men vi spiser åbenbart større portioner kød på de andre dage, så der skal mere til. Det er heller ikke nok at bære en nål, der symboliserer FN's 17 verdensmål.

Holdning kræver handling, men hvor stramt kan vi leve? Hovederne under sølvpapirshattene og selvudråbte eksperter på diverse sociale medier ved altid bedre og forplumrer handlinger og understøtter undskyldninger. Fire jordkloder? Kom nu, vi kan godt. Små ændringer, små forandringer – vi kan alle bidrage.


Vi spiser åbenbart større portioner kød på de andre dage, så der skal mere til. Det er heller ikke nok at bære en nål, der symboliserer FN's 17 verdensmål.


Jeg behøver ikke at blive vegetar, jeg kan spise mindre kød. Jeg behøver ikke stoppe med at købe tøj, men jeg nedsætter forbruget. Jeg behøver ikke gå på kålkur, nupokur, sensekur eller 5/2 kur men blot spise mindre og sundere og en gang imellem give den gas. Bliver der så kun behov for ekstra tre jordkloder? Jeg ved det ikke, og det er for komplekst for mig at udregne. Men indsatsen for klimaet og bæredygtigheden må ikke vige for fokus på ret mange andre nytårsfortsæt.

Kold kan gøre mere, jeg kan gøre mere og beslutter vi os alle for dette, vil det hjælpe. Behov for fire jordkloder? Skam os og lad os tænke på den lille forskel med søstjernen – jeg er klar og den lille forandring skal ske hos den person, som jeg af og til kigger på, når jeg ser i spejlet hver dag i 2021. Godt nytår!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Annonce
Danmark

Ja tak til øer - nej tak til lig

Annonce