Annonce
I dag fejres lærerne over hele verden lærerne for det fantastiske arbejde de hver dag yder for vores børn og vores samfund. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Debat

Debat: I dag fejrer vi lærerne - både herhjemme og internationalt

Debat: 5. oktober er FN´s internationale Lærerens Dag, og i hele verden fejres lærerne for det fantastiske arbejde de hver dag yder for vores børn og vores samfund. I nogle lande er der tradition for fest og optog, og i Danmark markeres dagen flere steder af forældre og skoleledere. Ofte med flag og kager til lærerne fra morgenstunden. Og der er grund til at fejre lærere. Både i Danmark og over hele verden.

De seneste 18 måneder har været voldsomme for elever, lærere og forældre. Herhjemme er vi heldigvis tæt på at være tilbage til en normal hverdag.

De seneste 18 måneder har været voldsomme for elever, lærere og forældre. Herhjemme er vi heldigvis tæt på at være tilbage til en normal hverdag, men for næsten alle andre af verdens lærere og skolebørn står den stadig på hjemmeundervisning og udgangsforbud. Hvis der i det hele taget er adgang til skolegang.

Mange steder i verden foregår hjemmeundervisningen ved, at læreren kæmper for at holde kontakten til sine elever ved at gå eller cykle fra hus til hus og give opgaver gennem brevsprækker. Pandemien har udstillet den store ulighed, der findes i uddannelse. Den daglige undervisning står overfor en væsentlig anden udfordring i lande, hvor internettet er ustabilt eller slet ikke tilgængeligt. Steder, hvor en batteridrevet radio er en ubetalelig investering.

I Danmark viser tal fra Danmarks Lærerforening, at mange lærere under den første nedlukning har oplevet, at elever ikke har deltaget i hjemmeundervisningen pga. manglende adgang til computere og internet. Og det er i Danmark – et af verdens rigeste lande.

I verdens fattigste lande er det det samme billede, men uligheden er langt mere ekstrem. Millioner af børn og unge risikerer at ryge helt ud af uddannelsessystemerne. Og det kan vise sig at blive meget værre, fordi skolerne i flere lande stadig er lukkede. Uden vacciner til lærere og uden rindende vand er en sikker genåbning langt væk.

Netop nu er der mere end nogensinde før brug for gode, veluddannede lærere. Verdens børn og vores fælles globale fremtid er afhængige af dem. Men covid-19-pandemien har ført til en økonomisk krise, der allerede nu betyder, at 2/3 af udviklingslandene er nødt til at skære ned på allerede udsultede uddannelsesbudgetter. Det betyder færre skoler og bøger - og færre lærere.

Lærerens Dag er en god anledning til at fejre lærerne. Og der er grund til at donorer som Danmark bakker op om elever og lærere internationalt ved at øge støtten til uddannelse i verdens fattigste og mest skrøbelige lande.

Forsiden netop nu
Udland

WHO: Ny variant giver grund til bekymring

Danmark

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Danmark

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Podcasts

Lyt: Eksperimentbarn: Jeg græd stille under dynen

Indland

Sangeren Jimilian vinder Vild med dans

Udland

Tre personer fundet døde under uro i Salomonøernes hovedstad

Kultur For abonnenter

Volbeat-forsanger Michael Poulsen har samlet mod i årtier: - I dag tør jeg stå ved, at de døde flytter med

Musik: Da Michael Poulsen og hans familie flyttede ind i deres nye hus i Næstved-forstaden Appenæs i slutningen af 2019, skete der det, der er sket hver eneste gang, Volbeat-forsangeren er rykket ind i en ny lejlighed eller et nyt hus, siden han var barn. Noget andet end flyttekasser blev fragtet med.

Danmark

Ny coronavariant spreder sig fra Sydafrika: Det ved vi indtil videre

Corona: Alarmklokkerne ringer verden over, efter en ny coronavariant, der ser ud til at stamme fra Sydafrika, er begyndt at sprede sig.

Sundhed

Kristine: Hver gang jeg har en klient igennem et forløb, bliver jeg både rørt og forundret

Føles dit liv tungt, trist, hårdt og uretfærdigt? Har du følelsen af, at dit liv er tungt, hårdt, trist eller uretfærdigt? Og kan du ikke komme videre uanset hvor hårdt du prøver? Har du følelsen af, at du ikke fik lige så gode kort på hånden i livet, som alle de andre? At du ikke selv er herre over dit liv, fordi der bliver ved med at ske dårlige ting? Uden at du aner hvorfor eller hvordan du kan få det til at stoppe?

Danmark

Aftale på 10 milliarder kroner på plads: Skal sikre flere billige boliger i store byer

Indland

Sundhedsstyrelsen anbefaler covid-19-vaccine til 5-11-årige: -  Det har vi brug for

Danmark

Wammen placerer ansvar for minksag hos Mogens Jensens ministerium

Danmark

Tidligere departementschefs sms'er er genskabt i minksag

Indland

Professor: Vacciner kan nemt modelleres efter ny variant

Erhverv

Frygt for ny coronavariant giver kursfald til danske aktier

Kultur For abonnenter

'Du skal hjælpe mig med at ende det hele' - Fransk film sætter aktiv dødshjælp på spidsen

Debat For abonnenter

Meningsmager Pernille Skipper: Vil Venstre også kurere pest med topskattelettelser?