Annonce
Simon Kollerup
Debat

Debat: Hvorfor ender vi altid med at snakke om robotter?

Debat: Blandt rolige bevægelser fra robotarme og højteknologiske maskiner stod vi for nylig og snakkede om fremtidens behov for danske virksomheder. Hvordan klæder danske virksomheder sig bedst på til at imødegå fremtidens udfordringer og gribe nye muligheder? Lige nu buldrer dansk økonomi derudad. Men det betyder ikke, at vi kan eller skal læne os tilbage og nyde udviklingen. Tværtimod. Det er nu, det giver mening at handle økonomisk ansvarligt og gøre flere danske virksomheder bedre rustet til fremtiden.

Vi er enige om meget, og særligt når vi taler om fremtiden, ender vi næsten altid ved samme konklusion: Produktivitet. Højere produktivitet handler om, hvordan virksomhederne kan gøre tingene på en smartere, hurtigere og mere effektivt. For på den måde kan virksomhederne mindske deres omkostninger pr. produceret enhed – altså vil produktionen blive billigere. Og det er centralt for at skabe konkurrencekraft.

Derfor vil vi gerne slå et fælles slag for at udbrede kendskabet til potentialet i at investere i ny teknologi. For vi kan se, at investeringer i eksempelvis robotter og øget automatisering kan bidrage til vækst og nye arbejdsopgaver i Danmark. At Danmark også i fremtiden kan leve godt af sin høje produktivitet og stærke eksport. At robotterne kan fastholde vores høje niveau for arbejdsmiljø, sikkerhed og arbejdsglæde.

Med avancerede, brugervenlige robotter frigiver vi også hænder og sparer på medarbejderes dyrebare tid, som i stedet kan investeres i virksomhedernes kerneopgaver. Med andre ord: Når automatisering og robotteknologi er til stede, kan vi lette hverdagen, minimere arbejdsskader og slid - og sidst men ikke mindst stille virksomhederne stærkere i den globale konkurrence.

Derfor er det også vigtigt, at vi rykker på teknologien nu. Vi skal udnytte robotteknologi og automatisering i hele vores erhvervsliv, og vi vil særligt gerne have de små og mellemstore virksomheder med på den digitale vækstrejse over alt i landet. På caféerne, på plejehjem, i produktionshallerne såvel som på sygehusene. Vi bliver en gang imellem spurgt, om robotterne ikke vil overtage arbejdspladserne og udskifte de varme hænder? Om ikke det er en for dyr løsning i forhold til udbyttet?

Svaret er nej. For det første er industriens beskæftigelse ikke faldet, selvom omfanget af robotter er steget væsentligt. For det andet viser tal fra Universal Robots, at en robot i gennemsnit tjener sin værdi ind på under ni måneder. Det betyder, at de virksomheder, som investerer i en robot her og nu, allerede vil kunne se den positive værdi inden for et år, hvis den bliver implementeret ordenligt. Når robotterne og automatiseringen bidrager til vækst og merproduktion, giver det virksomhederne mulighed for at tage flere opgaver ind, hvilket selvsagt forventes at have en positiv effekt på virksomhedernes bundlinjer.

Derfor er investeringen i robotteknologi og automatisering kort sagt en investering i Danmarks produktivitet, konkurrenceevne og i vores medarbejdere. Derfor håber vi, at flere virksomheder i fremtiden kan se det kæmpe potentiale, som robotterne og automatiseringen er. Og det er også grunden til, at vi altid ender med at snakke om robotter, når vi taler om fremtidens erhvervsliv i Danmark. For de er uundgåelige, hvis vi skal holde os konkurrencedygtige.

Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Erhverv

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Kultur

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Podcasts

Lyt: Andrew Velarde fra Ejby samler på ting fra Coca-Cola 1:2

Indland

Kunstner tog pengene og vil måske kræve erstatning fra museum

Udland

Oprørsleder dræbt under sammenstød med militæret i Colombia

Udland

Mali beder Danmark om straks at trække soldater hjem

Malis regering har mandag bedt Danmark om straks at trække danske soldater, der bidrager til en franskledet mission i landet, hjem.

Udland

Biden bander for åben mikrofon af journalist i Det Hvide Hus

USA's præsident, Joe Biden, blev mandag fanget af en tændt mikrofon i at bande af en Fox News-journalist i Det Hvide Hus.

Udland

James Webb-teleskopet er fremme ved sin destination i rummet

Rumteleskopet James Webb er nået frem til det sted 1,5 millioner kilometer fra Jorden, hvor det skal i kredsløb.

Danmark

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Danmark

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Indland

Sundhedsstyrelsen lemper anbefaling for isolation

Udland

Bevæbnet mand sårer flere på tysk universitet

Læserbrev

HK: Alt for mange er corona-utrygge, når de er fysisk på arbejde

Erhverv

Medie: 3F-ledelse har kendt til formands dobbeltliv siden december

Kultur For abonnenter

Kathrine Lilleør har besluttet aldrig nogensinde mere at lade en mand farve dagen grå

Debat For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Det skal være nemt at have en elbil, uanset hvor man bor