Annonce
Landbruget er blandt de brancher, som er hårdest ramt af manglende personale. Arkivfoto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Debat

Debat: Hvor længe vil regeringen sidde virksomhedernes rekrutteringsudfordringer overhørig?

Debat: Antallet af forgæves jobrekrutteringer er tårnhøjt. Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at andelen af forgæves rekrutteringer på et kvartal er steget fra 23 procent til 31 procent.

Manglen på arbejdskraft er tydelig overalt. At det er svært at få en håndværker til at klare småreparationer, og at restauranter mangler personale, er blandt de mange eksempler. Også landbruget er blandt de brancher, som er hårdest ramt af manglende personale.

Tab af arbejdspladser som følge af rekrutteringsudfordringer medfører, at samfundet går glip af vækst og velstand. Vi får produceret mindre, samfundskagen bliver mindre. Samtidig medfører manglen på arbejdskraft en risiko for, at lønningerne presses op.

Stigende lønninger kan være medvirkende årsag til stigende inflation. Prisstigninger rammer de svageste allerhårdest, det vil sige de samfundsgrupper, som regeringen siger, at den ønsker at beskytte og forbedre forholdene for.

Der er et stort behov for, at regeringen lige nu tager nogle initiativer, som kan afhjælpe manglen på arbejdskraft.


Landbruget er blandt de brancher, som er hårdest ramt af manglende personale. Vi er nødt til at kigge på mulighederne for udenlandsk arbejdskraft.

Fra debatindlægget


Ledigheden er lav, så det er ikke her, vi finder hurtige løsninger. Vi er naturligvis enige i, at så mange danskere som overhovedet muligt skal ud på arbejdsmarkedet. Når ledigheden er under det strukturelle niveau, ved vi blot, at der ikke er meget mere at hente her, og slet ikke på den korte bane.

Vi er nødt til at kigge på mulighederne for udenlandsk arbejdskraft.

Minimumsbeløbet i beløbsordningen, som i dag er på 445.000 kroner årligt, kan sænkes til for eksempel 360.000 kroner, og der kan gives adgang for faglært arbejdskraft.

Løn- og ansættelsesvilkår skal naturligvis være sædvanlige efter danske forhold. Vi ønsker ikke ”løndumping”, men ordnede forhold med løn, arbejdstid, ferie, opsigelse og så videre svarende til det normale inden for fagområdet.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Stormen Malik kan give vindstød af orkanstyrke i weekenden

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark