Annonce
Frank Aaen
Debat

Debat: Hvad gør myndighederne ved giften?

Debat: Regeringen tøver stadig med en ny handlingsplan for drikkevandet. Desværre er statens langsomme indsats på ingen måde af ny dato. Rigsrevisionen og Statsrevisorerne har i mange år kritiseret myndighedernes arbejde med at beskytte grundvandet. Senest i december 2019 afgav revisorerne kritik af Miljø- og Fødevareministeriets indsats og konstaterede, at arbejdet med at sikre drikkevandet ikke var blevet bedre, siden Rigsrevisionen i 2011 havde afgivet en tilsvarende beretning med kritik. Intet var sket på området siden 2011, hvor kritikken rakte op til ti år tilbage. Vi er altså tilbage ved årtusindskiftet.

Statsrevisorerne kom med en meget skarp kritik på baggrund af Rigsrevisionens undersøgelse. Vi påpegede bl.a., at der i to tilfælde ikke blev reageret på konkrete advarsler om to pesticider findes i grundvandet. Der gik mere end 10 år efter advarslerne, før der skete noget. Efterfølgende er de to pesticider fundet i hhv. 26 % og 31 % af de undersøgte vandboringer.

Statsrevisorerne fremtrak også ministeriets anvendelse af dispensationer til anvendelse af pesticider. Her var der fundet 18 tilfælde af dispensation uden dokumentation for, at anvendelsen var sikker i forhold til grundvandet.

Dispensation blev der også givet til kartoffelavlerne i september. Dispensationen gjaldt et middel til at få kartoffelplanternes top til at visne. Avlerne har i årevis vidst, at det ville blive forbudt og blev det i februar 2020. Alligevel fik de fortsat lov til at bruge midlet. Som så mange andre gange blev der henvist til Århus Universitet, der leverer et argumentet om, at der ikke er noget alternativ.

Det må rejse det indlysende spørgsmål, hvorfor landbruget ikke har brugt tiden til at udvikle et alternativ. Det ligger ellers lige for: Skær toppen af kartoffelplanterne mekanisk i stedet for at bruge gift. Men denne enkle metode har landbruget ikke fundet ud af at bruge. Man skulle ellers tro, at landbruget er eksperter i at kunne det.

Landbruget er åbenbart ikke så presset i brugen af pesticider, at de udvikler alternativer. De har nok for stor tiltro til, at de år efter år kan få dispensation, hvis de kan henvise til, at der ikke er noget alternativ. En forklaring er helt sikkert også et løbende pres fra landbrugets lobbyorganisation, Landbrug og Fødevarer. SEGES, som deres videnscenter hedder, står bag en meget stor del af de dispensationer, miljøstyrelsen godkender, selv om grundlaget er kritisabelt. Presset fra landbruget er velkendt, og myndighederne har ofte bøjet sig.

Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Erhverv

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Kultur

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Podcasts

Lyt: Andrew Velarde fra Ejby samler på ting fra Coca-Cola 1:2

Indland

Kunstner tog pengene og vil måske kræve erstatning fra museum

Udland

Oprørsleder dræbt under sammenstød med militæret i Colombia

Udland

Mali beder Danmark om straks at trække soldater hjem

Malis regering har mandag bedt Danmark om straks at trække danske soldater, der bidrager til en franskledet mission i landet, hjem.

Udland

Biden bander for åben mikrofon af journalist i Det Hvide Hus

USA's præsident, Joe Biden, blev mandag fanget af en tændt mikrofon i at bande af en Fox News-journalist i Det Hvide Hus.

Udland

James Webb-teleskopet er fremme ved sin destination i rummet

Rumteleskopet James Webb er nået frem til det sted 1,5 millioner kilometer fra Jorden, hvor det skal i kredsløb.

Danmark

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Danmark

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Indland

Sundhedsstyrelsen lemper anbefaling for isolation

Udland

Bevæbnet mand sårer flere på tysk universitet

Læserbrev

HK: Alt for mange er corona-utrygge, når de er fysisk på arbejde

Erhverv

Medie: 3F-ledelse har kendt til formands dobbeltliv siden december

Kultur For abonnenter

Kathrine Lilleør har besluttet aldrig nogensinde mere at lade en mand farve dagen grå

Debat For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Det skal være nemt at have en elbil, uanset hvor man bor