Annonce
Karsten Hønge
Danmark

Debat: Hjemmerøveri af førtidspensionister

Debat: Ekstravagter på plejehjemmet og afspadseringsdage, der alligevel veksles til arbejde på sygehuset er godt for samfundet Men hvis partneren er førtidspensionist følger en økonomisk øretæve med. Når Corona huserer i samfundet er der pres på de ansatte, og utallige opfordringer til ekstravagter sendes til sosu-assistenter, sygeplejersker og mange andre. Mens de ansatte viser samfundssind, udfører Staten et hjemmerøveri, hvis partneren er førtidspensionist. Det må stoppe.

Staten trækker op mod en tredjedel af pensionen tilbage, hvis den samlede indkomst bliver lidt for høj. Det beregnes med tilbagevirkende kraft, så der er konstant usikkerhed i de ramte familier. ”Beskatningen” af en ekstravagt løber let op i ca. 75%. Med den ene hånd trækker samfundet personalet på arbejde, med den anden giver vi en lussing.

Førtidspensionister skal ikke betale regningen, når partneren arbejder. Det er en gammeldags tanke, og er da helt håbløs midt i en sundhedskrise. Jeg foreslår en ”Corona timeout” uden modregning i 2021. Så kan vi i løbet af året finde en politisk og økonomisk løsning, der helt afskaffer denne bestemmelse.

Jeg har snakket med mennesker over hele landet, og det er den samme frustrerende historie hver gang. Det er Lars fra Odense, som er førtidspensioneret smed, og hvor partneren er sosu-hjælper. Hun arbejdede jul, nytår og kaldes også på arbejde på de efterfølgende fridage. Resultatet var et minus på ca. 6000 kr. i pensionen. Kirsten er intensivsygeplejerske i Slagelse, og får konstant opfordringer til ekstraarbejde. Men manden derhjemme skal aflevere en stor del af pengene. Det er Frank på Tåsinge. Overalt den samme uretfærdighed.

Selvstændige mennesker har ret til egen økonomi. Ingen skal opleve det ydmygende i at være ”i lommen” på sin partner. Førtidspensionister skal ikke slæbe rundt på dårlig samvittighed, over at ligge nogen til last. Vi sætter mennesker fri, når vi viser respekt for deres selvstændige liv. Det er uværdigt at umyndiggøre mennesker, som har mistet arbejdsevnen.

Førtidspensionen træder i stedet for lønindkomst, og ydelsen ligger derfor på niveau med dagpenge. Forskellen er dog, at dagpenge er en individuel ydelse, som er uafhængighed af en eventuel partners indkomst. Samme uafhængighed skal gælde for førtidspensionister.