Annonce
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Læserbrev

Debat: Grøn omstilling kræver flere kloge hænder

Debat: Hvis Danmark skal være rigere, grønnere og dygtigere i fremtiden har vi brug for flere faglærte på arbejdsmarkedet. Det er helt afgørende for den grønne omstilling, at der f.eks. er dygtige elektrikere, metalarbejdere og bygningsarbejdere, så vores tårnhøje grønne ambitioner også bliver til virkelighed.

Så vi rent faktisk får bygget vindmøller i havet, opsat ladestandere langs vejene og etableret solcelleanlæg på vores tage. Vi har alle et håb om en grøn fremtid, men det kræver dygtige faglærte at omsætte det håb til virkelighed.

I udspillet "Danmark kan mere 1" tager regeringen fat på to af de hovedudfordringer, som både politikere og erhvervsliv skal være med til at løse: Klimakrisen og manglen på faglært arbejdskraft.

For det første skal vi sørge for, at flere unge bliver faglærte, men også at det at tage en erhvervsuddannelse bliver et attraktivt valg, hvis man er voksen og mister sit arbejde. Heldigvis er der en massiv klimabevidsthed i særligt den unge generation, og derfor er det naturligvis nærliggende at de unge vil vælge at uddanne sig inden for klimaerhvervene.

For det andet skal vi sikre, at de faglærte, vi uddanner, har de rette kompetencer til at løse de udfordringer, som en fremtid med klimaforandringer af stigende intensitet bringer.

Vi har alle et håb om en grøn fremtid, men det kræver dygtige faglærte at omsætte det håb til virkelighed

Udfordringerne kræver gennemtænkte løsninger. Her peger regeringen på flere konkrete tiltag. Blandt andet vil vi investere i tre klimaerhvervsskoler forskellige steder i landet.

Klimaerhvervsskolerne skal være kraftcentre med fagligt stærke miljøer for bæredygtighed og grøn teknologi. De skal – i tæt samarbejde med Danmarks stærke, grønne eksportvirksomheder – være et udstillingsvindue for de førende teknologier inden for den grønne omstilling.

Derudover ønsker regeringen, at uddannelsesløftet på 110 pct. dagpengesats til ufaglærte og faglærte med en forældet uddannelse gøres permanent. Det skal sikre flere faglærte hænder til virksomhederne.

Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Statsminister Mette Frederiksen (S) mødes til workshop med repræsentanter fra blandt andet uddannelsessektoren på Marienborg fredag den 1. oktober 2021.. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Regeringen vil sætte benhårdt ind for at sikre velkvalificerede medarbejdere til fremtidens arbejdsmarked og den grønne omstilling. Det gør vi således bl.a. med forslag om klimaerhvervsskoler, ved at fortsætte arbejdet med at få uddannet flere faglærte og ved forslag om årligt at anvende 2,5 mia. kr. på at investere i kvaliteten i vores uddannelsessystem.

For nu skal vi vise, at Danmark kan meget mere.

Forsiden netop nu
Udland

WHO: Ny variant giver grund til bekymring

Danmark

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Danmark

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Podcasts

Lyt: Eksperimentbarn: Jeg græd stille under dynen

Indland

Sangeren Jimilian vinder Vild med dans

Udland

Tre personer fundet døde under uro i Salomonøernes hovedstad

Kultur For abonnenter

Volbeat-forsanger Michael Poulsen har samlet mod i årtier: - I dag tør jeg stå ved, at de døde flytter med

Musik: Da Michael Poulsen og hans familie flyttede ind i deres nye hus i Næstved-forstaden Appenæs i slutningen af 2019, skete der det, der er sket hver eneste gang, Volbeat-forsangeren er rykket ind i en ny lejlighed eller et nyt hus, siden han var barn. Noget andet end flyttekasser blev fragtet med.

Danmark

Ny coronavariant spreder sig fra Sydafrika: Det ved vi indtil videre

Corona: Alarmklokkerne ringer verden over, efter en ny coronavariant, der ser ud til at stamme fra Sydafrika, er begyndt at sprede sig.

Sundhed

Kristine: Hver gang jeg har en klient igennem et forløb, bliver jeg både rørt og forundret

Føles dit liv tungt, trist, hårdt og uretfærdigt? Har du følelsen af, at dit liv er tungt, hårdt, trist eller uretfærdigt? Og kan du ikke komme videre uanset hvor hårdt du prøver? Har du følelsen af, at du ikke fik lige så gode kort på hånden i livet, som alle de andre? At du ikke selv er herre over dit liv, fordi der bliver ved med at ske dårlige ting? Uden at du aner hvorfor eller hvordan du kan få det til at stoppe?

Danmark

Aftale på 10 milliarder kroner på plads: Skal sikre flere billige boliger i store byer

Indland

Sundhedsstyrelsen anbefaler covid-19-vaccine til 5-11-årige: -  Det har vi brug for

Danmark

Wammen placerer ansvar for minksag hos Mogens Jensens ministerium

Danmark

Tidligere departementschefs sms'er er genskabt i minksag

Indland

Professor: Vacciner kan nemt modelleres efter ny variant

Erhverv

Frygt for ny coronavariant giver kursfald til danske aktier

Kultur For abonnenter

'Du skal hjælpe mig med at ende det hele' - Fransk film sætter aktiv dødshjælp på spidsen

Debat For abonnenter

Meningsmager Pernille Skipper: Vil Venstre også kurere pest med topskattelettelser?