Debat: Aktuelt hører jeg en del til mennesker, som er af den opfattelse, at den grønne omstilling er skyld i de høje elpriser. Lad mig have lov at slå fast, at det er en vildfarelse. Uden den grønne strøm fra vindmøller på land og vand og de solcelleparker, som bliver bygget rundt omkring, ville prisen på el tværtimod være endnu dyrere end tilfældet er.
Fra klummenVedvarende energi er billigere end fossil energi, og derfor har sol- og vindenergi sparet danskerne for 2,5 milliarder kroner i perioden juli til september 2021.
Vedvarende energi er nemlig billigere end fossil energi, og derfor har sol- og vindenergi sparet danskerne for 2,5 milliarder kroner i perioden juli til september 2021 ifølge beregninger fra Centre for Research and Clean Air.
At elregningerne aktuelt er tårnhøje, kan vi derfor ikke bebrejde den grønne omstilling for. Det er ganske vist rigtig, at det har blæst mindre end normalt i efteråret, og vindmøllerne har derfor ikke produceret samme mængde strøm som sidste år, men det er en meget lille del af forklaringen på de stigende priser.
Den primære årsag til de stigende elpriser er, at prisen på naturgas er seksdoblet på et år, hvilket falder sammen med, at de europæiske lagre af naturgas er tomme, Rusland har skruet ned for gasforsyningen til Vesteuropa, og at efterspørgslen på el netop nu er stigende. Det sidste skyldes, at der er kommet gang i økonomien oven på corona-pandemien, og det medfører selvfølgelig, at især virksomhederne forbruger mere strøm.
Med andre ord presses elprisen opad, fordi udbuddet ikke helt kan følge med efterspørgslen i øjeblikket. Analyser fra blandt andet Det Europæiske Energiagentur peger på, at priserne igen vil falde i foråret 2022, men det interessante perspektiv for de danske husholdninger på den længere bane er, at den grønne strøm inden for en overskuelig fremtid bliver rigtig billig sammenlignet med dagens prisniveau.
Prisen på grøn strøm er i årevis kun gået i én retning, nemlig hastigt nedad. Det er et resultat af, at de politiske instrumenter har virket, og at der nu er stordriftsfordele og skalérbar økonomi i produktionen af vedvarende energi. Den prisudvikling bliver kun forstærket i takt med, at vi bygger flere vindmøller og flere solcelleanlæg, omend det tager alt for lang tid at få tilladelse til at bygge vedvarende energi i øjeblikket.
Husholdningernes økonomi bliver også bedre af andre europæiske initiativer, som er undervejs - eksempelvis lovgivning, som sikrer at vores bygninger bliver mere energieffektive. Den energi, som ikke spildes, er som bekendt sparet, og det er en lynende effektiv måde at sænke energipriserne på.
Et andet europæisk initiativ, som vil betyde lavere elpriser, er vores arbejde med at udveksle strøm på tværs af grænser. Ligesom mobiltelefoni og internet er blevet billigere af europæisk harmonisering, vil også strømmen blive billigere, når dette samarbejde er realiseret.
De høje elpriser er sure, men forbigående. Ambitionen er, at din elforsyning i fremtiden bliver billig, grøn - og ikke fra Rusland.
På kant-skribenter
På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).