x
Annonce
Debat

Debat: Gode ledere er ydmyge og usynlige

En virksomheds storhed udspringer ikke af en enkelt mand eller kvindes genialitet, der så har 100 hjælpere til at gennemføre deres ideer. Ingen virksomheder kan noget som helst uden medarbejderne og uden stærkt samspil.

Tror du at den direktør, der tjener en million kroner om ugen, er dygtig? Er direktørers gyldne håndtryk på 50 millioner kroner ok?

Tit og ofte er det endda skandaleramte direktører, der får det gyldne spark. De fleste tænker nok, at de kan et eller andet, som vi ikke kan, men det er selvfølgelig overhovedet ikke i orden eller rigtigt. Selvom jeg selv er meget liberal og mener, at man her i livet er sin egen lykkes smed, så er det helt forkert - set med et ledelsesperspektiv.

Mennesker, der hæver denne slags lønninger, mangler noget af det mest elementære hos en leder. De mangler ydmyghed.

Ledelse er ofte meget misforstået. En virksomheds storhed udspringer ikke af en enkelt mand eller kvindes genialitet, der så har 100 hjælpere til at gennemføre deres ideer. Ingen virksomheder kan noget som helst uden medarbejderne og uden stærkt samspil. Ledelse er at skabe dette samspil. Men man behøver ikke være million-direktør, for at gøre akkurat det. Tværtimod er der meget, der tyder på, at disse nok er direktører, men måske slet ikke er ledere. Alt dette kan du læse om i min nyeste bog "Ultimativt Lederskab - elitesoldatens vej til stærkt samarbejde", der netop er udkommet.

Ledelse handler ikke om at styre mennesker, økonomi eller tekniske processer. Ledelse er et stykke omfattende menneskearbejde. Der kan fint sidde en dygtig leder på en lederpost - jeg har da mødt nogle stykker - men meget ofte møder vi dårlige ledere, fordi ledelse er blevet forvrænget.

At være leder betyder ikke, at man styrer eller bestemmer over andre mennesker. Dette leder-følger paradigme blev skabt under industrialiseringen, og ideen har ikke sluppet os endnu. Hvorfor? Fordi den har virket godt. Mennesker har udrettet helt utrolige ting i dette paradigme. Pyramiderne og den første Ford-T blev bygget på det. Imperier og kulturer og de største virksomheder, er opbygget på det.

“Jeg er leder og ved mere. Du er følger og skal gøre det, jeg siger”. Men den vej duer ikke længere, for de fleste mennesker har brug for mere. Verden har forandret sig. Vi ved nu, at mennesker vil mere end blot arbejde. Vi vil involveres. Derfor er der også god økonomi i at involvere, for derigennem kan vi tiltrække og beholde dygtige medarbejdere og skabe gode arbejdspladser.

Man kan udtrykke ledelse med et enkelt ord. Indflydelse. Ledelse er at have positiv indflydelse på andre mennesker. Når ledelse virker, opdager vi det ikke - så sker tingene bare. At være leder betyder, at man kan vise andre vejen - på arbejdspladsen, i foreningen i familien. At man former vejen for andre, hjælper og accelererer deres resultater.

Mine første mange år som leder i Jægerkorpset gjorde jeg den store fejl at lede ved at vide mere, løbe stærkere, springe bedre faldskærm, skyde bedre. Jeg kunne alle procedurer, manøvreplaner og teknikker fejlfrit. Jeg var absolut faglig kompetent. Man kaldte mig talentfuld. Men det var jeg ikke.

Jeg var en effektiv, men dum jægersoldat, og jeg var på en måde ligeglad med andre. Ikke at jeg viste det i fuld offentlighed, for det vidste jeg godt ville ramme mig selv. Men jeg tænkte egoistisk og mere på min egen status end på, hvordan jeg kunne få indflydelse uden at diktere. Jeg var ung og uerfaren som menneske.

I 2001 da vi efter 9/11 rejste til Afghanistan samlede Jægerkorpset et team af ældre specialister. Vi kaldte det “gammelmandspatruljen”. Her foregik tingene på en helt anden måde og alt virkede i ro og med stor styrke, selv uden ledelse - vi ledte hinanden. Jeg så, at ledelse kunne være meget mere effektiv, hvis man skabte synergi, involverede alle og afgav autoriteten. Efterfølgende gjorde jeg selv dette i alle de teams, jeg var leder for. Jeg gav autoriteten videre.

Ledelse virker, når det er usynligt. Ledelse er at give andre lyst til at byde ind. Man skal have tilladelse til at lede, og denne tilladelse kan man kun få, hvis man skaber relationer og tillid. Dette åbner for en hel ny mulighed som jeg altid opfordre alle til at benytte sig af: Man behøver slet ikke en lederpost for at udøve ledelse.

Jeg har mange steder set medarbejdere med korslagte arme sige: “næ, det har vi ikke gjort - for det har vi ikke fået besked på”. Det er et tegn på, at ingen leder. Andre steder er der engagerede mennesker, der rager lidt op, fordi de skaber energi omkring sig. De leder uden at være ledere.

Man kan have en leders tankesæt uanset, hvor man sidder i organisationen og stedet for at begrænse sig, så måske agere ud fra, hvordan man med et proaktivt mindset bedst kan hjælpe sin egen leder og dermed virksomheden - og dermed sig selv.

Gå så ud og led!

"Ultimativt lederskab - elitesoldatens vej til stærkt samarbejde" af Lars Møller er udkommet på Story House.

Lars Møller
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Det giver ingen mening

Butiksliv: Som adm. direktør og ejer af virksomheden Vin Med Mere.dk ApS er det med stor frustration, at jeg her under corona-krisen oplever så mange ting, som slet ikke giver mening for mig. Jeg har nu haft mine store tre fysiske vinbutikker lukket helt ned i tre uger, og på samme tid oplever jeg andre butikker, som holder åbent og nærmest får stor ros for det. Jeg har også oplevet butikker, som har været udsat for en såkaldt shit-storm, fordi de netop holdt deres butik åbent, og derfor har lukket ned. Så det er en utrolig svær beslutning. Jeg har gang på gang fulgt intenst med, når statsminister Mette Frederiksen har holdt pressemøde, men jeg har hver gang siddet tilbage med undren og flere ubesvarede spørgsmål. Her til aften stødte jeg endnu en gang på en ting, som får mig til at undres. Klokken 20.11 går jeg ind i den lokale Føtex i Kolding for at handle ind. Jeg blev mødt af en kæmpe skærm, med information omkring corona, som jeg slet ikke forstår. På skærmen stod der følgende information: "Pas på jer selv og pas på os! Denne Føtex er godkendt til at have max 600 personer i butikken ad gangen". Jeg blev simpelthen nødt til at tage et billede, Det giver ingen mening for mig! Der står ikke 6 eller 60... men 600! personer, som der må være ad gangen i den lokale Føtex. På samme tid på der max være fem biler på den udendørs genbrugsplads. Hvem pokker laver disse “bestemmelser” spørger jeg? Jeg ved godt, at de 600 personer er under normale omstændigheder, men hvorfor pokker vil Føtex fremstille det således, at man opfatter det som en corona-godkendelse, og fremhæve tallet 600 med meget stor skrift. Jeg har stor respekt for vores politikere. Jeg savner dog helt klare udmeldinger, således at det ikke bare er tilfældigt, om jeg og mine mange kollegaer holder åbent eller lukket.

Annonce