Annonce
Debat

Debat: Giv en hånd til unge, som lærer med hænderne

Debat: Alt for mange børn og unge får ikke nok ud af skoletiden, fordi de har lidt ekstra krudt i røven. Jeg synes, at vi skal give en hånd til de mennesker, som bedst lærer med hænderne.

Karsten Hønge

Alle kommuner burde indføre spændende praktikperioder i samarbejde med lokale virksomheder. Skoletrætte unge skal have mulighed for at komme i noget, som vi kan kalde ”mesterlæreordninger”, som er en mere fast løbende fordeling af skole og praktik. Dette tema burde rejses i alle kommunale valgkampe. Hvad gør DIN kommune?

Der er brug for mere samarbejde mellem folkeskoler, erhvervsskoler, virksomheder og fagforeninger. De fleste folkeskoler og erhvervsskoler i et lokalområde samarbejder allerede om brobygnings- og introduktionskurser, men der er langt større muligheder. Et samarbejde, der indeholder praktisk arbejde, giver et helt andet udbytte af undervisningen og kan være med til at give eleverne lyst til at vælge en god solid erhvervsuddannelse efter folkeskolen.

Flere unge, og især mange drenge, bliver skoletrætte og interessen for bøger ender med, at kunne ligge på lillefingerneglen. Men i stedet for at sige, at der er noget galt med de unge, skal vi blive bedre til at forme skolen efter de børn og unge, som vi har. Der er ikke det fjerneste forkert ved bedst at lære ”gennem hænderne” og have svært ved at sidde stille.

Den seneste trivselsmåling viser, at hver fjerde elev i de større klasser ofte keder sig. Deres faglige indsats og kunnen er på et så lavt niveau, at de ikke får tilstrækkelige kundskaber med sig fra folkeskolen. Praktik hos en lokal tømrermester kan give den unge oplevelsen af at gøre gavn og opnå store personlige sejre. Ros og anerkendelse giver blod på tanden til at lære mere - og større selvtillid. Det kan være en helt afgørende oplevelse og skelsættende for resten af livet, når den unge erkender sammenhængen mellem praktisk og teoretisk viden.

Praktik kan udvikle unge både fagligt og personligt, hvis de finder et område, hvor der er brug for netop deres evner. Flere steder i landet er der allerede gode erfaringer med forløb, hvor en elev kommer i praktik et par gange om ugen, så man ikke slipper skolen helt.

Det kan være en helt afgørende oplevelse og skelsættende for resten af livet, når den unge erkender sammenhængen mellem praktisk og teoretisk viden.

Fra klummen

Jeg mener, at alle kommuner skal prioritere erhvervspraktik af høj kvalitet, helt i top. En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at kommunale retningslinjer har stor betydning for, hvor velfungerende arbejdet med erhvervspraktik på skolerne er, så sæt bare i gang derude.

Ganske vist har alle elever i 8. og 9. klasse ret til at komme i erhvervspraktik af mindst en uges varighed, men der er stor forskel på, hvordan det håndteres i virkeligheden. Der er også meget stor forskel på hvordan forløbet tilrettelægges. Nogle kommuner, eksmepelvis Odense, Varde og Herning, har lokalt indført obligatorisk erhvervspraktik. Brug lige valgkampen til at tjekke situationen i din egen kommune.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Forsiden netop nu
Udland

WHO: Ny variant giver grund til bekymring

Danmark

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Danmark

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Podcasts

Lyt: Eksperimentbarn: Jeg græd stille under dynen

Indland

Sangeren Jimilian vinder Vild med dans

Udland

Tre personer fundet døde under uro i Salomonøernes hovedstad

Kultur For abonnenter

Volbeat-forsanger Michael Poulsen har samlet mod i årtier: - I dag tør jeg stå ved, at de døde flytter med

Musik: Da Michael Poulsen og hans familie flyttede ind i deres nye hus i Næstved-forstaden Appenæs i slutningen af 2019, skete der det, der er sket hver eneste gang, Volbeat-forsangeren er rykket ind i en ny lejlighed eller et nyt hus, siden han var barn. Noget andet end flyttekasser blev fragtet med.

Danmark

Ny coronavariant spreder sig fra Sydafrika: Det ved vi indtil videre

Corona: Alarmklokkerne ringer verden over, efter en ny coronavariant, der ser ud til at stamme fra Sydafrika, er begyndt at sprede sig.

Sundhed

Kristine: Hver gang jeg har en klient igennem et forløb, bliver jeg både rørt og forundret

Føles dit liv tungt, trist, hårdt og uretfærdigt? Har du følelsen af, at dit liv er tungt, hårdt, trist eller uretfærdigt? Og kan du ikke komme videre uanset hvor hårdt du prøver? Har du følelsen af, at du ikke fik lige så gode kort på hånden i livet, som alle de andre? At du ikke selv er herre over dit liv, fordi der bliver ved med at ske dårlige ting? Uden at du aner hvorfor eller hvordan du kan få det til at stoppe?

Danmark

Aftale på 10 milliarder kroner på plads: Skal sikre flere billige boliger i store byer

Indland

Sundhedsstyrelsen anbefaler covid-19-vaccine til 5-11-årige: -  Det har vi brug for

Danmark

Wammen placerer ansvar for minksag hos Mogens Jensens ministerium

Danmark

Tidligere departementschefs sms'er er genskabt i minksag

Indland

Professor: Vacciner kan nemt modelleres efter ny variant

Erhverv

Frygt for ny coronavariant giver kursfald til danske aktier

Kultur For abonnenter

'Du skal hjælpe mig med at ende det hele' - Fransk film sætter aktiv dødshjælp på spidsen

Debat For abonnenter

Meningsmager Pernille Skipper: Vil Venstre også kurere pest med topskattelettelser?