Annonce
Dette er en klumme. Den udtrykker skribentens holdning.
Karsten Hønge
Debat

Debat: Frikommuneforsøg med frihed til fornuft i beskæftigelsesindsatsen

Debat: Der er brug for mere frihed og snusfornuft i den kommunale beskæftigelsesindsats. I dag oplever alle, der er i nærkontakt med jobcentrene, at blive bombarderet med papirer og regler, og at sagsbehandlerne har samtidig svært ved at se hen over de høje stakke med sager.

Der er brug for nytænkning. Vi skal se på det enkelte menneske, når det besluttes, hvad der er bedst i den konkrete situation. Regeringen har allerede sat gang i frikommuneforsøg inden for dagtilbud, ældre og folkeskolen. Nu skal det være de ledige og udsattes tur. Væk med sagsbehandlernes dobbeltarbejde - og borgerne skal have færre sagsbehandlere at forholde sig til.

Jeg mener, at det er oplagt med frikommuneforsøg på beskæftigelsesområdet. I første omgang kan vi give tre kommuner frie hænder til at lægge regler og krav til side og i stedet kigge på, hvad der skal til for at hjælpe den enkelte borger. Beskæftigelsesområdet er detailreguleret, og der er brug for at gå nye veje og finde inspiration til et system, der er mere i øjenhøjde med borgeren.

Kommunerne skal for eksempel kunne dispensere fra kravene til antal samtaler med ledige. Den ledige skal dog stadig have ret til disse samtaler. Nye og mere fleksible samtaleformer skal afprøves, for eksempel over telefon eller i borgerens hjem. Coronakrisen gav gode erfaringer. Det er klart, at borgernes retssikkerhed ikke må forringes, og at aktiviteter for ledige ikke må fortrænge almindelige jobs.

Ved at løsne den bureaukratiske spændetrøje skal ledige og udsatte borgere behandles bedre, opleve større indflydelse på deres eget liv og komme tættere på arbejdsmarkedet. Målet er naturligvis, at flere kommer i arbejde, når kommunerne får frihed og nye idéer, men mange skal starte et andet sted. Det kan være at gå i behandling for misbrug, psykiske lidelser eller mangel på basale færdigheder i dansk - eller ordblindhed.

Vi skal udbrede de gode erfaringer fra Aarhus-projektet ”Langtidsledige tager teten”. Her fik langtidsledige, jobparate kontanthjælpsmodtagere et "klippekort” på 50.000, som de kunne disponere over i samarbejde med jobcentret. Pengene kunne bruges på alt fra gældsrådgivning, tandpleje, psykologhjælp og fitness til start af egen virksomhed.

Mange føler sig klemt i det nuværende system. De har brug for at blive set, hørt og forstået. Jeg tror, at sagsbehandlere kan hjælpe mange flere, hvis vi giver dem mere frie hænder til at sikre borgerne den hjælp, der er brug for. Nogle mennesker går den lige vej til uddannelse og job, andre følger en mere bugtet og udfordrende rute med omveje. Frie kommuner kan være med til at udstyre borgerne med et personligt kompas.


I første omgang kan vi give tre kommuner frie hænder til at lægge regler og krav til side og i stedet kigge på, hvad der skal til for at hjælpe den enkelte borger.

Fra debatindlægget

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Forsiden netop nu
Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Udland

Gerningsmand skrev kort før skoleangreb om plan på Facebook

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Fuglemord: I starten af 1900-tallet blev landets største og mest markante rovfugle udryddet i Danmark. Det var arter som havørn, fiskeørn, rød glente og kongeørn.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Erhverv

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Danmark

Minister: 200 vacciner mod abekopper ankommer fredag

Indland

DSB må vente et halvt år længere på levering af 100 eltog

Udland

Mindst 11 blev dræbt ved flere angreb i Kabul

Udland For abonnenter

Juryen bedømmer det beskidte vasketøj fra filmstjerners ægteskab

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole