Annonce
Illustration: Gert Ejton
Danmark

Debat: Foreningsliv og fællesskaber - Vi skal have alle med, når Danmark lukker op

Når vi forhåbentlig snart får travlt med at gå på arbejde, købe ind, gå til koncerter, foredrag, fester og leve mere almindeligt, må vi sikre at alle får del i glæden. Det gælder i særlig grad de mange, som efter et års nedlukning, er ramt af angst og svær ensomhed. Men også de mange, der har mistet jobbet eller virksomheden, slægtninge og venner.

Allerede før Covid-19 nedlukningen var der, ifølge Folkebevægelsen mod Ensomhed, 380.000 voksne danskere, som var ramt af svær ensomhed. Vi frygter, at dette tal vil vokse kraftigt, hvis der ikke gøres en ekstraordinær indsats fra samfundet og fællesskabets side.

Gitte Overgaard. Pressefoto

Vi må hver for sig og sammen finde kræfter og ressourcer til andet og mere end os selv og vore allernærmeste. Vi må stille os til rådighed for en folkebevægelse mod ensomhed og for at udvikle nye bæredygtige fællesskaber, som når ud til de ramte.

Det danske samfund er rig på fællesskaber og sociale netværk, som har historiske og nationale rødder i foreninger, højskoler, aftenskoler, faglige klubber, idrætsklubber, biblioteker m.m. – men mange af disse traditionelle fællesskaber har været ramt og er udmattet af flere årtiets økonomisk udsultning og af den individualisering, privatisering og kommercialisering, som har præget de seneste årtiers udvikling. Det har skadet sammenhængskraften og den sociale ansvarlighed betydeligt, særligt i en tid hvor forskellen mellem rig og fattig også er vokset.

Og efter et år med omfattende Covid-19 nedlukninger er disse fællesskaber og netværk sat helt på standby. Mange af dem vil kun komme i gang igen med en ekstraordinær indsats fra samfundets side. Mange organisationer, foreninger, klubber m.m., vil blive ramt af fallit og vedvarende nedlukning. Og mange af de frivillige, som har organiseret, passet og taget ansvaret for aktiviteterne, vil trække sig tilbage fordi de selv blev ramt af usikkerhed og angst for eget og andres liv og helbred.

Historierne og traditionen om Foreningsdanmark, hvor en store skare af frivillige er fyldt med initiativ og aktivitet, eksisterer og er levende mellem mange danskere. Mange foreninger, klubber, interessegrupper og deres frivillige vil uden tøven vende tilbage til dette betydningsfulde arbejde, hvis de får den nødvendige økonomiske opbakning fra stat, regioner og kommuner.

Men der bliver også brug for mange flere frivillige og for nye bæredygtige fællesskaber, hvis vi skal løse udfordringen.

Jens Peter Madsen. Pressefoto

Aftenskoler, dagskoler og foredragsforeninger har været trængte gennem mange år. Det skyldes individualisering af en ny generations interesser og behov, men det skyldes også stigende deltagergebyrer og begrænsning af sociale fripladsmuligheder.


Mange af de deltagere, som vender tilbage, har overskud og sociale ressourcer. De kan mobiliseres til at opsøge dem, som har givet op, og de mange nye ensomme og ramte, som får behov for bæredygtige fællesskaber i de kommende måneder og år.


Traditionen findes og har været opretholdt af en stor gruppe af mennesker, som har dyrket interesser, hobbies og læring på faste hold en eller flere gange om ugen i sæsonen sammen med engagerede og højt skattede undervisere. Mange hold vil forsvinde, undervisere vil holde op, arrangører vil gå fallit og mange deltagere vil give op over for den usikkerhed og frygt for smitte, som de stadig føler.

Men mange af de deltagere, som vender tilbage, har overskud og sociale ressourcer. De kan mobiliseres til at opsøge dem, som har givet op, og de mange nye ensomme og ramte, som får behov for bæredygtige fællesskaber i de kommende måneder og år.

Det kræver en ekstraordinær og hurtig indsats fra kommuner, regioner og stat med mange ekstra fripladser og støtte til særlige indsatser, som for eksempel makker-ordninger, historiefortælling, højtlæsning, samtalegrupper, internet forsøg m.m.

Vi og mange andre partnere i folkeoplysningen, foredragsholdere, undervisere, deltagere, bestyrelser og arrangører er parat til at yde vore bidrag til at involvere og engagere de mange, som står i fare for at blive fanget af ensomhedens svøbe.

Forsiden netop nu
Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Podcasts

Pinlig affære: Bestyrelse ville ikke fyre direktør, der krænkede kvinder i årevis - Nu stopper han

Indland

Vindstød på stormstyrke rammer store dele af landet

Udland

Catalansk separatistleder er anholdt i Italien

Udland

Abortklinikker øjner chance i kampen mod Texas' abortlov

En række abortklinikker har øjnet en chance for i hvert fald midlertidigt at sætte den amerikanske delstat Texas' kontroversielle abortlovgivning på pause.

Udland

USA vil give kronisk syge tredje vaccinestik

USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) anbefaler, at personer over 65 år samt kronisk syge over 18 år tilbydes et tredje stik med en vaccine mod covid-19.

Udland

Carlos får endnu en livstidsdom i Paris

Terroristen Ilich Ramirez Sanchez, almindelig kendt som Carlos eller sjakalen, har fået endnu en livstidsdom.

Erhverv

Analyse: Mærsk har kurs mod magisk rekord - men kunderne bløder

Danmark

Politiet gransker atter selvmordslægen Svend Lings: - Der er ikke nogen dom, der kan få mig til at stoppe

Danmark For abonnenter

Emil på herrens mark i et digitalt uland: Forstå et af tyskernes vigtigste valgtemaer

Danmark

Tysk fornyelse: Cykelglad skoleleder stemmer for en frisk vind

Kultur For abonnenter

Ny dokumentar går tæt på bandet Kandis: Rækker en helende hånd

Erhverv

Arbejdsretten indskærper: Sygeplejersker skal stoppe strejker

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske 'Two of us' er hemmelig romance for evigt

Debat

Udlændingeministeren om flygtningstrømme: - Vi skal undgå et kollaps som i 2015