Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Debat: Flykapringen i Minsk gør os alle til gidsler

Debat: Den statslige kapring af et Ryanair-fly tvunget til landing i Minsk har fuldstændig ændret situationen ikke bare mellem Belarus og EU, men for den almindelige borger overalt i Europa, fordi ingen kan vide sig sikker længere. Nu handler det ikke kun om krænkelse af menneskerettighederne i et fremmed land, men også om den trussel, alle borgere i Europa kan blive udsat for bare ved at være ombord på et fly.

Det ser da også ud til, at EU's stats- og regeringschefer er ved at vågne op, sådan som Sviatlana Tsikhanovskaya gentagne gange har slået i bordet for. Til info: Belarus har ganske vist været fremhævet fire gange i rådets slutdokumenter i 2006, 2011, 2012 og 2020.

Derfor kommer EU ikke bare med alvorlige udvidelse af sanktionerne og forbud mod Belavia-flyvninger til EU-landene (der er sikkerhedsmæssige grunde til det), men EU samtidig markerer, at de er parat til at stramme skruen, hvis vi ikke snart ser løsladelser af journalister og politiske fanger.


Nu handler det ikke kun om krænkelse af menneskerettighederne i et fremmed land, men også om den trussel, alle borgere i Europa kan blive udsat for bare ved at være ombord på et fly.


EU kan også udnytte mere brede positive værktøj: højere og skarpere CSR-, klima- og arbejdsmiljø krav til virksomheder fra tredje lande som ville handle med partnere i EU. Ved minimum krav om f.eks. frie fagforeninger, ret til at strejke og miljøvenlige teknologier kan man påvirke positivt ikke kun enkelte virksomheder, men også industrier i de tredje lande som Belarus, som ville have en effekt på samfund og systemet. Samtidigt er det vigtigt at arbejde modrettet de såkaldte ”tegnebøger” af diktatorer, som fra tidligere erfaring har lært at gå rundt af sanktionsliste.

Det handler ikke om yderligere sanktioner, for de kan slet ikke kan stå alene, som Simon Jenkins, kommentator beskriver i den britiske avis The Guardian, at de nærmest forbliver uden betydning. Derfor må verdens ledere finde nye veje i presset mod diktatorer som Lukasjenko i Minsk.

Spørgsmålet, er om Lukasjenko forstår de mulige konsekvenser af den flykapring, han lige har foretaget, og som har fået verdens ledere til at kalde statsterror. I hvert fald ser vi lige nu, hvordan han trængt op i en krog spiller den mest pro-russiske og mest anti-vestlige politiker i verden, endnu mere anti-vestlig end Putin. Det er det åbne sår, hvor demokratiske ledere kan tage fat i.

På et møde med Putin for nylig har Lukasjenko givetvis blandt andet forklaret flykapringen som en anden garanti for loyalitet over for Kreml. Med flykapringen d. 23. maj demonstrerer Lukasjenko over for Kreml, at han er parat til at fortsætte forhandlingerne om en seriøs integrationspagt: overgivelse af store suverænitetsstykker og simpelt hen sælge ud af Belarus, og det er om noget forræderisk over for det belarusiske folk. Udsættelsen af ​​lokalvalget, som var besluttet om for kort tid siden, kan være et signal i denne retning.

Det ser ud, som om USA’s præsident Joe Biden bliver nødt til at benytte sit første topmøde med Ruslands præsident Putin til ikke blot at drøfte, men også finde løsninger på denne meget alvorlige konflikt, når nu det er de helt aktuelle konflikter og brændpunkter, der er på dagsorden. De har muligheden til at finde vejen frem for et frit og uafhængigt Belarus, som er sig selv og ikke hverken i pagt med den ene eller anden.

Forsiden netop nu
Danmark

Efter Brostrøms bøn: - Min datter bestemmer selv, om hun vil vaccineres

Danmark For abonnenter

Nemt og lækkert: Mortens Madklub serverer laks med fem ingredienser

Læserbrev

Metoo gælder ikke for mænd i Esbjerg

Podcasts

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: Kæmp for alt 1:3

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts

Lyt til Mortens Madklub: Godt grej til sommerens grillmad

Udland

Brande hærger feriesteder ved Middelhavet

Italienske brandfolk kæmper for anden dag for at få kontrol med skovbrande på Sicilien.

Udland

Romerrigets grænser og kursteder får status af verdensarv

En næsten 600 kilometer lang strækning langs med Donau-floden har af FN's kulturorganisation, Unesco, fået status af verdensarv.

Indland

RUC's lister med ansøgeres cpr-numre kunne læses af alle

I lidt under et døgn fra mandag middag til tirsdag morgen har der været fri adgang til cpr-numre, mailadresser og kommunikation til omkring 2700 personer, der i år har søgt ind på Roskilde Universitet (RUC).

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Læserbrev

Bertel Haarder, hvor er det fremadrettede, løsningsorienterede perspektiv?

Danmark

Se kortet: Her dyrker man de danske sommerafgrøder

Danmark For abonnenter

Nu skal Arne-pensionen stå sin prøve

Danmark

MTV fylder 40: Reality dræbte klassens frække dreng

Erhverv

Ældre og indvandrere fylder i voksende kø af langtidsledige

Kultur

Boris Johnson skal være far igen - mindst for sjette gang

Debat

Danmarks ambassadør i Paris: Frankrig atter frit efter coronavirus