Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Debat: Flere skal vælge tysk i gymnasiet

Debat: Sprechen Sie Deutsch? Nein? Så er du ikke alene. Færre og færre danskere er fortrolige med det tyske sprog og kultur. Og det på trods af, at Tyskland er Danmarks største eksport- og turistmarked. Vi har i en årrække talt om, at flere skal vælge sprog i gymnasiet, men mange unge har ikke forståelsen af, at et andet fremmedsprog udover engelsk er en vigtig kompetence. Vi foreslår på baggrund af gode erfaringer på en række erhvervsgymnasier at vække interesse for tyskfaget gennem inddragelse af erhvervslivet og kulturlivet som en obligatorisk samarbejdspartner i tyskundervisningen.

Den dalende interesse for tysk har resulteret i, at dansk erhvervsliv oplever et akut behov for medarbejdere med gode tyskkundskaber. At der samtidig er udsigt til, at der bliver mangel på folkeskolelærere og gymnasielærere, som underviser i tysk, er et billede på, hvordan vi spiser af vores egen hale.

Derfor var det med stor glæde, at vi i december modtog nyheden om, at alle Folketingets partier er gået sammen om at styrke og udbrede kompetencer inden for tysk og fransk. I alt er der afsat 40 mio. til initiativer på universiteterne og for de lærerstuderende. Der er ingen tvivl om, at det er tiltrængt. Men der er behov for en endnu bredere indsats, som tager udgangspunkt i gymnasiet, hvis vi skal sikre fødekæden til universiteterne og læreruddannelsen, samt at flere kan anvende tysk i arbejdssammenhænge.

En analyse fra DI viser, at seks ud af ti virksomheder med et internationalt marked peger på tysk som en fremmedsprogs-kompetence, de får behov for inden for de næste fem år. Desværre er appetitten for at vælge tysk for nedadgående. Andelen af gymnasielever, der har tysk på A-niveau, er faldet fra 10 procent i 2008 til 7 procent i 2020.

Vores forslag går på, at alle gymnasier skal forpligtes til, at en del af undervisningen i tysk på både A- og B-niveau foregår i samspil med erhvervslivet, hvor erhvervslivet forstås bredt som virksomheder, organisationer og kulturliv. Et bud mener vi kunne være 10 procent af undervisningen. Det virkelighedsnære fokus skal være med til at gøre tysk mere attraktivt og vedkommende for eleverne samtidig med, at flere bliver fortrolige med sproget og den tyske virksomhedskultur.

På erhvervsgymnasierne findes der flere eksempler på, at de ved at inddrage det lokale erhvervsliv i undervisningen har fået flere elever til at vælge tysk på A-niveau. Erfaringerne viser endvidere, at mange virksomheder er positivt indstillet over for at stille sig til rådighed i arbejdet med at udvide de sproglige horisonter i undervisningen.

Det er berigende for både elever og erhvervslivet, at der er gymnasier, der på eget initiativ søsætter sprogstyrkende initiativer. Men for at interessen for tyskfaget styrkes på landsplan, er der brug for, at mange flere følger trop. Derfor skal det foreslåede samarbejde forpligtes gennem læreplanerne for, at de for alvor får gang på jord.

Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Efter ny lov: Domstolene har fået travlt med voldtægtssager

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Vi skal spise og drikke os til et bedre helbred og klima