Annonce
Illustration: Gert Ejton
Danmark

Debat: Flere og flere solcelleparker - Vil vi virkelig ødelægge vore landskaber med dem?

Landbrugsavisen kunne 20. marts fortælle, at solcelleboomet fortsætter: 112 nye solcelleparker er på vej. I 2030 vil 11.000 ha landbrugsjord være inddraget til solcelleparker, vurderer Energistyrelsen, skriver avisen og tilføjer: Anlæggene ligger ikke nødvendigvis der, hvor elnettet er gearet til det. Avisen har en tegning over Danmark, hvor der allerede nu er eksisterende og planlagte solcelleparker. Det viser. hvor vilkårligt disse solcelleparker bliver anlagt, hvilket i den grad understøttes af udtalelser fra Energinet, der ejer og udvikler el- og gasnettet i Danmark: De kunne godt tænke sig, at der skete en planlægning af disse parkers placering ud fra et overordnet hensyn.

Der, hvor parkerne placeres nu, er elforbruget ikke nødvendigvis stort, og elnettet er derfor ikke pt. dimensioneret til at transportere grøn strøm væk. Da det tager betydelig længere tid at udbygge elnettet end at placere solcelleparkerne, er der tale om en vanskelig balance, hvis unødige milliardinvesteringer skal undgås, siger man.

Britta Schall Holberg

”Solcelleparkerne skyder op uden helhed og sammenhæng. Det er det vilde vesten,” siger Danske landskabsarkitekter og efterlyser en lovgivning på området, så der kan sættes rammer for placeringen af parkerne i det åbne land.

Landbrug og Fødevareorganisationen reagerer nu på den voksende lokale modstand med den omsiggribende anlæggelse af solcelleparker. ”Vi er nødt til at se i øjnene, at det ikke er alle, der synes, det er en god ide med anlæggene,” siger næstformand Thor Gunnar Kofoed, ”Jo mere markante anlæggene bliver i landskabet, desto mere modstand bliver der i befolkningen”, siger han.

Det er rart, hvis landbrugets organisationer begynder at blive opmærksomme på landmændenes begyndende kærlighed, ikke til at dyrke deres marker og værne om deres landskaber, men til at investere i solcelleanlæg.


Opgaven med godkendelse af disse parker må tages fra kommunerne. Enten må godkendelsesproceduren lægges i regionerne eller også må opgaven løftes op på Christiansborg.


Det er i sig selv af flere grunde en mærkelig udvikling. Det synes mig at være sært, at mennesker ønsker at uddanne sig til landmænd, formentlig, fordi man gerne vil arbejde med jord, dyr og natur og så giver sig til at ”dyrke” solceller på markerne. Mon ikke man kan sige, at den landbrugsuddannelse så er noget spildt? Men man kan jo også forestille sig, at der er tale om ældre landmænd, der ser det som en lukrativ mulighed at slutte sit arbejdsliv på. Det er bare noget trist, hvis vi på det grundlag kommer til at foretage nogle dispositioner, som vi i fremtiden i den grad vil fortryde, fordi der blev handlet alt for kortsynet.

I disse år taler vi så meget om miljø og værdien af natur, herunder vigtigheden af overlevelsesmuligheder for alle mulige dyrearter. Mange er af samme grund optaget af, at mere af den danske skov skal være urørt skov, hvilket betyder, at den mere kommercielle skovdrift ikke lige er det, man priser mest. Hvordan hænger denne øgede interesse for naturen og på det seneste også for at færdes i den som en slags lægemiddel for indelukketheden, som er skabt af coronaen, sammen med en accept af stadig flere solcelleparker med lysreflekterende sorte tage?

Og store bliver de, for fagfolk siger, at parker under 65 ha ikke er rentable. Og der arbejdes da også i rigtig store anlæg, de steder, hvor man har kastet sin kærlighed på denne alternative form for landbrugserhverv. Prioriterede man så endda dårlige landbrugsjorde til sagen - men selv rigtig god landbrugsjord bliver i disse år omdannet til solcelleparker, hvilket man f.eks. kan overtyde sig om ved at se på, hvordan Lolland-Falster og Sydsjælland står for at blive plastret til. Når alt er anlagt i 2030, forventes det, at 15 procent af Danmarks elforbrug vil være dækket af solceller. 15 procent.

Når planlægningen af disse parker ser så forvirret ud, når man kikker ud over Danmarkskortet, er det, som landskabsarkitekterne og Energi-net påpeger, fordi der ikke er en overordnet planlægning. Det er kommunerne, der giver tilladelsen, og man kunne jo tænke sig, at der var andre hensyn end lige de landskabelige, der gav grundlag for, at en ansøgning går igennem.

Summa summarum: Opgaven med godkendelse af disse parker må tages fra kommunerne. Enten må godkendelsesproceduren lægges i regionerne eller også må opgaven løftes op på Christiansborg. Hvis det fortsætter, som det gør nu, vil modstanden mod solcelleanlæggene og mod den vilkårlighed, hvormed de bliver spredt ud over landet blive stadig stigende.

Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Debat

På kant: Bagsiden af MeToo viser desværre en søstersolidaritet i opløsning

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Danmark

Færre udsatte boligområder: Minister tager æren, men der er flere forklaringer

Udland

Meghan vinder endnu engang over tabloidavis i retten

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål