Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Debat: EU-samarbejde med Polen - Problemet er uafhængige domstole

Dagbøder på rekordhøje 1 million euro. Anklager om traktatbrud. En polsk statsminister, der truer med tredje verdenskrig. EU-institutioner, der vil slæbe hinanden i retten for mangel på handling. Polen skaber i disse uger stor debat i EU. Den aktuelle furore skyldes, at en polsk domstol i oktober traf afgørelse i en sag, som Polens statsminister, Mateusz Morawiecki, selv havde forelagt for den. Spørgsmålet gik på, om Polen altid skal følge de afgørelser, som EU-domstolen træffer. Svaret var nej.

Sidenhen har avisspalter, podcasts, Twitter og andre nyhedskanaler kogt over med komplekse, juridiske debatter. For spørgsmålet om, hvorvidt EU-domstolen altid trumfer de nationale højesteretter og forfatninger, er både teknisk og kontroversielt. Men også langt fra nyt.

Bl.a. har polakkerne fået Danmark i søgelyset ved at pege på en sag, hvor Højesteret ikke rettede ind i en sag om aldersdiskrimination. Den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe er også kendt for at være kritisk over for EU-domstolen, og der har været lignende sager om, hvem der bestemmer i andre EU-lande.

Det er belejligt for Polen, hvis debatten primært drejer sig om svære fortolkninger af EU-rettens forrang. For selvom den nye polske dom er langt mere vidtgående end samtlige tidligere sager, vil der her være sympati at finde i mange kroge af Europa. Tag bare Frankrig, hvor spørgsmålet allerede fylder en del i den præsidentvalgkamp, der for længst er gået i gang. EU er et tæt samarbejde mellem selvstændige lande, og selvfølgelig er der forskellige ønsker til EU-Domstolens rolle og magt.

Den egentlige udfordring mellem Polen og EU er dog en helt anden, nemlig at det efterhånden er svært at sige, at Polen har uafhængige domstole – en grundpille i magtens tredeling og dermed for demokratier. Over de seneste år har det nationalkonservative regeringsparti, PiS, gradvist afmonteret retsstaten ved bl.a. at gøre det muligt at hyre og fyre dommere.

Konkret har regeringen nedsat et såkaldt disciplinærkammer, der kan straffe dommere for ”forkerte” afgørelser. Det har fået den europæiske menneskerettighedsdomstol – som er uafhængig af EU – til at slå fast, at Polens højesteret ikke er udpeget på en acceptabel måde. Og det har altså også ført til sager ved EU-Domstolen, og senest en dom, der afkræver Polen 1 million euro – om dagen – for at nægte at afskaffe disciplinærkammeret. Det var den sag, som tidligere på året fik statsminister Morawiecki til at bede den polske domstol (som han altså selv har indflydelse over) vurdere, om han var tvunget til at rette ind efter EU’s afgørelser.

Tag bare de mange danske virksomheder, der har datterselskaber i Polen og vores store samhandel. Kan en dansk virksomhed overhovedet regne med at få en fair rettergang i Polen, hvis dommerne delvist er udpeget af regeringen?

Præcis fordi sagen drejer sig om så meget mere end komplicerede diskussioner om EU-rettens forrang, er Polen ikke kun et anliggende for dommere, men i høj grad for os alle sammen. Polen er et land, som Danmark har tætte forbindelser med. Tag bare de mange danske virksomheder, der har datterselskaber i Polen og vores store samhandel. Kan en dansk virksomhed overhovedet regne med at få en fair rettergang i Polen, hvis dommerne delvist er udpeget af regeringen?

En del EU-lande er nu blevet så nervøse, at de tøver med at imødekomme polske ønsker om at få borgere udleveret til retsforfølgelse, som EU's arrestordre ellers foreskriver. Man er simpelthen ikke sikker på, at de vil få en fair sag. Samme bekymring gælder også sager om skilsmisse eller børnebidrag.

EU-samarbejdet er baseret på tillid og gensidighed – og det i en sådan grad, at man i sin tid ikke en gang tænkte på at inkludere en paragraf i EU-traktaten om, hvad der skulle ske, hvis lande pludselig ikke ville overholde medlemsbetingelserne.

Derfor er der heller ingen mulighed for at smide Polen ud af EU. Når hele 80 pct. af polakkerne er tilfredse med EU-medlemskabet, giver det da også håb om, at den polske regering på et tidspunkt lægger krigsretorikken på hylden.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Invitation til tredje vaccinestik er på vej til 375.000 borgere

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre