Annonce
Debat

Debat: Er de blevet blinde og døve i Folketinget?

Debat: Er Danmark på vej væk fra vores humanistiske menneskesyn? Jeg er i tvivl; men kan med rimelig grund, konstaterer, at vi er i hvert fald kommet så langt væk fra ”retsind, lovsind, frisind og storsind” som muligt? De værdier der - engang - kendetegnede Danmark, og som står skrevet i Christiansborgs vandrehal for at minde vores folkevalgte om deres ansvar?

I det seneste år har vi oplevet regeringens modstand mod at hjemtage uskyldige børn fra Helvedes forgård, at undgå modtagelse af flygtninge ved oprettelse af modtagelsescentre i Afrika, som selv den Afrikanske Union betragter som ”komplet uacceptabelt og et udryk for menneskehad ”, men villige til: at hjemsende syriske flygtninge til områder, som andre betragter som livsfarlige, , og helt aktuelt, at lade nogle afghanere, der i 20 år har hjulpet vores udsendte, i stikken, hunderædde for Talebans repressalier. Et enkelt års eksempler på handlinger, der ville være utænkelige for 20 år siden,

Der er god grund til, at der gennem de seneste år været en lind strøm af hårde overskrifter om Danmark i udenlandske medier som intolerante og antimuslimske. Det vakte f.eks. enorm opsigt og bestyrtelse både i Danmark og i udlandet, da Inger Støjberg, daværende udlændinge- og integrationsminister (V), i marts 2017 fejrede udlændingestramning nummer 50 med en lagkage. I en uværdig kamp om vælgerne er al kritik prellet af, som vand på en gås.

Er det nu rigtigt hvad jeg skriver? Er der ikke lige indgået en aftale om de afghanske tolke? Foreligger der ikke ligeså en aftale om hjemtagelse af de danske børn fra flygtningelejrene?

Jeg må erkende, at det er tilfældet, men læg mærke til, det er sket under et ekstremt pres, hvor regeringen risikerede at komme i mindretal, og læg mærke til at det kun er blevet halvhjertede forsøg på at levere varen. Og hvad er der reelt sket! Regeringens tøven har forøget risiciene for de udsatte.

Årsagen hertil er, at regeringen nødig skulle fremstå svag i udlændingepolitikken. Det er således tale om en kynisk, klæbrig fastholdelse af magten, hvor man nødtvunget bøjer sig lidt, men aldrig helt, og en svag opposition føler, at de har fået indflydelse, og alle fremstår mere eller mindre hykleriske som humane, men som Goethe ville have sagt: ”Man merkt die Absicht und wird verstimmt”.

Er de blevet blinde og døve i Folketinget? Vel næppe, men billedlig talt frygter jeg, at deres humanistiske menneskesyn er ved at blive kogt til døde, uden at de har mærket det. Fuldstændig som med frøen, der blot temperaturen hæves langsomt ikke mærker, det dødelige kogepunkt. Et utal af fremmedfjendske lovgivningsmæssige initiativer har gjort dem resistente over for ”frisind og storsind”. Det er sket gennem de seneste 20 år fra den dag, vi nærmer os med hastige skridt: 9/11.


Billedlig talt frygter jeg, at deres humanistiske menneskesyn er ved at blive kogt til døde.


Den dag, da en af vores vigtigste dyder, tvivlen, fik et grundskud. Den dag, da den svage indvandrer blev til den stærke muslim. Den dag, da det blev lettere at fordømme end at forstå. Den dag da ”enten eller-retorikken” blev en del af vores almene sprog. Den dag da etniske og religiøse mindretal blev stigmatiseret som bærere af negative egenskaber, som vi derfor ikke ønsker adgang til Danmark.

Jeg er optimist og har stadig troen på, at vi kan vende tilbage til at stræbe efter en reel og vedvarende retfærdighed og med en forpligtelse til igen at indtræde som en ægte fortaler for menneskerettigheder. For ellers risikerer vi alle at blive medskyldige i et historisk moralsk forfald.

Forsiden netop nu
Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Indland

Kæmpegræskar på et halvt ton er barn af rekordholder

Udland

Politiet sætter lørdag navne på ofrene i Kongsberg-angrebet

Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Boligmarkedet: I et forsøg på at få lejligheden solgt vælger næsten hver tredje sælger nu at sætte udbudsprisen ned.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Et mystisk maleri

Bøger: Holger Dahl, der er en stor Kina-kender med allerede et par bøger om landet i bagagen, har med ”Ming Selskabet” begået endnu et værk om det gådefulde rige.

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Danmark

Rigsrevisionen skal opgøre prisen for redning af bankerne

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Erhverv

Bitcoin når højeste værdi siden april i håb om blåstempling

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle