Annonce
Danmark

Debat: 'Du ser træt ud, skal jeg holde dine bryster?'

Gitte Bargholt
Annonce

Debat: Foruden at være titlen på en bog, var det også en sætning, en lokal kendt erhvervsmand sagde til mig i 2012, da jeg i et cykelnetværk havde kæmpet mig vej op af Alpe d’Huez og nåede toppen langt bagefter alle andre i netværket, som kun bestod af mænd.

Jeg kan ikke huske, hvad jeg svarede. I dag ved jeg godt, hvad jeg ville have svaret eller haft gjort.

I en rundspørge hos 3F siger 7 ud af 10, at de er vidende til sexchikane eller sexisme. Det er foruroligende.

Sofie Linde fik startet en bølge. Hun fortalte en historie, som er klam, men som også vidner om, at hun har noget, der forblev ubearbejdet, noget usagt, noget overraskende, som overskred alle moralske og almindelige værdier og normer. Men hvorfor skulle dette først lukkes ud så mange år efter? Hvorfor fik jeg ikke skubbet fjolset ned af bjerget, givet ham et slag med cykelkæden eller et smølfespark i panden med ringeklokken?

Jeg oplevede for et par år siden en bekendt , hvor der stadig var noget, der hed konferencer og buffeter, da jeg stående i middagspausen nød en tallerkenfuld bæredygtig mad af en pap tallerken , kyssede mig i nakken. Et komplet uventet bagholdsangreb midt i maden. Jeg kan ikke huske, hvad jeg sagde eller om jeg sagde noget, for jeg har jo lært, at man ikke må tale med mad i munden. I dag ved jeg godt, hvad jeg ville haft gjort.

I den lidt mere humoristiske liga, lige inden vores nummer to skulle døbes, sagde den indre missionske præst til faderen og mig ” jeg kan se, at I ikke er gift, og det er dette, som Gud kalder hor” . Vi sagde ikke noget, men jeg tror, at vore munde stod vidtåbne og den dag i dag, skorter det ikke på bud på alt det, vi ville have haft sagt.

Vi som mennesker reagerer forskelligt på trusler eller forskellige situationer. Når man intimideres af bemærkninger, man ikke havde regnet med, der ligger uden for, hvad man ville haft troet, man skulle høre eller møde, så reagerer vi forskelligt.

Jeg er nok lidt langsom, eller mere positivt møder jeg folk med tillid og åbenhed, og opfører de sig langt forbi ” skiven”, så enten går jeg som alle andre i fight eller flight eller freeze tilstand.

På en tur til det muslimske kvarter i New Delhi for fire fødsler og mange rynker siden, kørte et par unge mænd på en knallert op på siden af mig og fik rørt og gramset og alt mulig på mig. Jeg var målløs og reagerede ikke. Senere på dagen så jeg dem igen og husker derefter ikke andet, end jeg målrettet gik over vejen og slog løs på dem. Hensigtsmæssigt? Næ, men min forsinkede reaktion fra freeze til fight på få nano sekunder, var uundgåeligt.

Vi kan alle, mænd som kvinder, bidrage med eksempler og opførsler, der ligger way beyond det acceptable. Vi får ikke altid reageret, fordi der nogle gange er rigtig meget på spil. Avancement muligheder, jobmuligheder, fyringsrisiko, mobning og alt muligt på en arbejdsplads.

Det er ikke sådan, at det flyder med gramserier og sjofelheder 24/7 på arbejdspladser. Men som med alt andet uacceptabelt, må vi reagere. Gå til din leder, din arbejdsmiljørepræsentant, din TR. Få det sagt først og fremmest i etablerede formelle samarbejdsformer, hold det ikke tilbage, lid ikke i stilhed, for reaktionen udebliver alligevel ikke.

Så næste gang jeg ser træt ud, og du tilbyder at holde mine bryster, så lover jeg dig en reaktion, der bestemt ikke giver erektion.

Så næste gang du skulle have lyst til at kysse mig i nakken, så lover jeg dig en reaktion, der bestemt ikke giver erektion.


Så næste gang du skulle have lyst til at kysse mig i nakken, så lover jeg dig en reaktion, der bestemt ikke giver erektion.


Men skulle du have lyst til at sige, at jeg ser godt ud, fordi du mener det – så ”bring it on” – komplimenter af reneste skuffe giver energi.

Annonce
Danmark For abonnenter

'Historisk' kampagne skal tale direkte til vaccinemodstandere - men Maria er ikke til at overbevise

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Erhvervsredaktørens analyse af SAS-regnskab: Tvivlen hersker i luftrummet over Norden

Danmark

Hvordan bliver julen 2020?

Danmark For abonnenter

Ungarsk lavpriskonge svinger tryllestaven, mens resten af luftfartsbranchen er i frit fald

Annonce